Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför tog SVT bort pressträffen från Play

Kritiken mot Göran Lambertz pressträff – detta har hänt. Leif GW Persson: ”Han utmålar henne som en bedragare”.
SVT tog bort pressträffen.
Foto: Skärmdump, SVT
Göran Lambertz under sin presskonferens i trädgården.
Foto: LISA MATTISSON

SVT Nyheter lade ut stora delar av Göran Lambertz presskonferens på SVT Play.

Nu har de valt att plocka bort klippet som publicerades efter den kritiserade presskonferensen.

– Det finns de som tycker att vi är och suddar i arkiven, men nu gjorde jag bedömningen att det var uttalanden som inte skulle ha sänts, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare.

Under gårdagen arrangerade Göran Lambertz en pressträff i sin trädgård för att ge sin bild av den nedlagda våldtäktsutredningen mot honom.

SVT och Expressen sände live från delar av pressträffen. Expressen avbröt sändningen efter att Lambertz uttryckt sig kritiskt mot kvinnan och nämnt henne vid namn. 

SVT lade efteråt också upp sändningen med en stor del av presskonferensen på SVT Play – där kvinnan attackerades hårt av Lambertz.

Enligt Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, läggs samtliga livesändningar ut automatiskt. Först efter flera timmar togs klippet ned.

– Även kontroversiella publiceringar finns det skäl att kunna ta del av i efterhand. Jag grunnade över detta. Det är inget beslut som tas lättvindigt.

– Man kan kanske inte säga att Lambertz framställer sig själv i någon särskilt ljus dager i sin helhet, men att göra den typen av påhopp på målsägande är inte acceptabelt.

Ska lägga ut klippt version

Nu ska en redigerad version läggas ut, där det ska markeras var SVT har valt att klippa i presskonferensen. Friborg menar att det finns ett värde i att kunna se kontexten och vad som hände.

Bakgrunden att livesända pressträffen var det stora allmänintresset kring fallet, och det var ”självklart” för SVT att närvara, enligt Friborg.

– Att han sedan gör den här typen av generaliserande och nedsättande uttalanden om den målsägande hade jag inte förutsett.

Klas Granström, chefredaktör på Expressen, om beslutet att sända pressträffen:

– Frågan är av stort allmänintresse och vi har rapporterat den ur alla perspektiv, och därför var denna del i nyhetsutvecklingen naturlig att bevaka. Men det gjordes uttalanden som gav en onyanserad bild och lämnades uppgifter som inte borde ha publiceras.

Lambertz skrev bok i häktet: ”Handlar om det här fallet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.