Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför tog Fox News in Nils Bildt som expert

Nils Bildt, tidigare Nils Tolling, intervjuades i Fox News som "svensk rådgivare i försvar och nationell säkerhet."

Fox News hade rekommenderats att använda den svenske påstådde försvarsrådgivaren Nils Bildt som expert.

I "The O'Reilly Factor" uttalade han sig om svensk invandringspolitik och brottslighet.

– Vi överens om att han skulle vara en bra gäst med tanke på ämnet den kvällen, säger en Foxproducent enligt AP.

Enligt Aftonbladet ville Nils Bildt bli SD-riksdagsman 2013.

Det var på torsdagen som svensk invandring och brottslighet togs upp i amerikanska Fox News program "The O'Reilly Factor". Bland annat intervjuades Expressens USA-korrespondent Anne-Sofie Näslund.

Programledaren Bill O 'Reilly ställde flera kritiska frågor om det svenska flyktingmottagandet. I samma program intervjuades också en person som presenterades som "Nils Bildt, svensk rådgivare i försvar och nationell säkerhet."

Nils Bildt gav Donald Trump rätt i sin kritik: Att Sverige är ett flyktingpolitiskt skräckexempel.

Dömd till fängelse för våldsbrott

Varken UD eller Försvarsmakten visade sig dock känna till experten Nils Bildt. Försvarsanalytikern Johan Wiktorin twittrade under fredagen om Nils Bildt – och skrev att han egentligen heter Nils G Tolling.https://twitter.com/forsvarsakerhet/status/835110823529971712


Enligt Dagens Nyheter bytte Nils G Tolling namn till Bildt år 2003 och är verksam i USA. Där är han också dömd till fängelse för våldsbrott för våld mot tjänsteman och övergrepp i rättssak.

Fox News: "En bra gäst"

Nyhetsbolaget Fox News berättar nu att de blev rekommenderade att använda Nils Bildts som expert i sitt program när de letade efter lämpliga gäster.

– Efter att ha förintervjuat honom och kollat upp hans bakgrund kom vi överens om att han skulle vara en bra gäst med tanke på ämnet den kvällen, säger, säger David Tabacoff exekutiv producent för "The O'Reilly Factor" i ett uttalande, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Nils Bildt: "Ledsen för förvirringen"

Nils Bildt säger själv enlig AP:

Nils Bildt intervjuades i programmet "The O'Reilly factor" som leds av Bill O'Reilly.
Foto: Richard Drew / AP TT NYHETSBYRÅN

– Jag är ledsen för förvirringen det här orsakat men oavsett så jag anser jag inte att det är det som är det stora problemet. Problemet är att Sverige vägrar diskutera sina sociala problem och andra problem.

Enligt Aftonbladet fick SD:s valberedningsordförande Michael Rosenberg detta mejl i september 2013 – från tidigare SD-ledaren Mikael Jansson:

Förre SD-ledaren: "Driven"

"Jag har en en ny kandidat som jag gärna skulle se på plats 21–24 på riksdagslistan, eller högre.

Eftersom han bland annat driver ett säkerhetspolitiskt företag med 80 anställda verksamt i hela världen måste han få ett besked snart om han ska avveckla företaget och flytta hem från Tokyo."

Jansson säger till Aftonbladet att han upplevde Nils Bildt som en "driven person som var väldigt duktig på sitt omrsåde."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.