Nils Bildt, tidigare Nils Tolling, intervjuades i Fox News som "svensk rådgivare i försvar och nationell säkerhet."
Nils Bildt, tidigare Nils Tolling, intervjuades i Fox News som "svensk rådgivare i försvar och nationell säkerhet."

Därför tog Fox News in Nils Bildt som expert

Publicerad

Fox News hade rekommenderats att använda den svenske påstådde försvarsrådgivaren Nils Bildt som expert.

I "The O'Reilly Factor" uttalade han sig om svensk invandringspolitik och brottslighet.

– Vi överens om att han skulle vara en bra gäst med tanke på ämnet den kvällen, säger en Foxproducent enligt AP.

Enligt Aftonbladet ville Nils Bildt bli SD-riksdagsman 2013.

Det var på torsdagen som svensk invandring och brottslighet togs upp i amerikanska Fox News program "The O'Reilly Factor". Bland annat intervjuades Expressens USA-korrespondent Anne-Sofie Näslund.

Programledaren Bill O 'Reilly ställde flera kritiska frågor om det svenska flyktingmottagandet. I samma program intervjuades också en person som presenterades som "Nils Bildt, svensk rådgivare i försvar och nationell säkerhet."

Nils Bildt gav Donald Trump rätt i sin kritik: Att Sverige är ett flyktingpolitiskt skräckexempel.

Dömd till fängelse för våldsbrott

Varken UD eller Försvarsmakten visade sig dock känna till experten Nils Bildt. Försvarsanalytikern Johan Wiktorin twittrade under fredagen om Nils Bildt – och skrev att han egentligen heter Nils G Tolling.

 

 

Enligt Dagens Nyheter bytte Nils G Tolling namn till Bildt år 2003 och är verksam i USA. Där är han också dömd till fängelse för våldsbrott för våld mot tjänsteman och övergrepp i rättssak.

Fox News: "En bra gäst"

Nyhetsbolaget Fox News berättar nu att de blev rekommenderade att använda Nils Bildts som expert i sitt program när de letade efter lämpliga gäster.

– Efter att ha förintervjuat honom och kollat upp hans bakgrund kom vi överens om att han skulle vara en bra gäst med tanke på ämnet den kvällen, säger, säger David Tabacoff exekutiv producent för "The O'Reilly Factor" i ett uttalande, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Nils Bildt: "Ledsen för förvirringen"

Nils Bildt säger själv enlig AP:

Nils Bildt intervjuades i programmet "The O'Reilly factor" som leds av Bill O'Reilly.Foto: Richard Drew / AP TT NYHETSBYRÅN

– Jag är ledsen för förvirringen det här orsakat men oavsett så jag anser jag inte att det är det som är det stora problemet. Problemet är att Sverige vägrar diskutera sina sociala problem och andra problem.

Enligt Aftonbladet fick SD:s valberedningsordförande Michael Rosenberg detta mejl i september 2013 – från tidigare SD-ledaren Mikael Jansson:

Förre SD-ledaren: "Driven"

"Jag har en en ny kandidat som jag gärna skulle se på plats 21–24 på riksdagslistan, eller högre.

Eftersom han bland annat driver ett säkerhetspolitiskt företag med 80 anställda verksamt i hela världen måste han få ett besked snart om han ska avveckla företaget och flytta hem från Tokyo."

Jansson säger till Aftonbladet att han upplevde Nils Bildt som en "driven person som var väldigt duktig på sitt omrsåde."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag