Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför tar Beatrice Ask inte på sig någon slöja

Beatrice Ask, M, vill inte ansluta sig till slöjupproret. Det har däremot Veronica Palm (S), Åsa Romson (MP) och Gudrun Schyman (Fi) gjort.

I dag mötte justitieminister Beatrice Ask, M, initiativtagarna till hijabupproret.

Beskedet från ministern var att inga mer resurser behövs för att bekämpa hatbrott.

Och Ask kommer inte göra Veronica Palm, Gudrun Schyman och Åsa Romson sällskap i slöjupproret.

– Den typen av aktioner ställer inte jag upp på, säger Beatrice Ask till Expressen.se.

Det så kallade hijabuppropet, där svenska kvinnor uppmanades att bära huvudsjal för en dag för att visa solidaritet med kvinnor som trakasseras för sin tro och för sitt utseende, fick stort genomslag.

Flera kvinnliga politiker, bland en hel del andra, satte på sig slöja för att visa solidaritet.

På tisdagen träffade initiativtagarna justitieminister Beatrice Ask. Då framfördes krav på bland annat en kommission som utreder och kartlägger situationen för muslimska kvinnor.

"Viktigt att lyssna"

Justitieminister Beatrice Ask tycker att eftermiddagens möte var bra.

– Det var viktigt att lyssna på vad de har att berätta. De finns ju många perspektiv på det de framför och framför allt är hatbrott någonting regeringen har ett stort engagemang i att bekämpa, säger Beatrice Ask till Expressen.se.

Hur märks det?

– Vi har flyttat fram positionerna rätt ordentligt när det gäller polisens och åklagarnas arbete. Det finns rutiner för hur man ska arbeta vid anmälningar. Det pågår hela tiden utbildningar av poliser och åklagare för att de ska blir bättre på de här frågorna.

– Men det finns mycket kvar att göra. Vi hade år 2012 306 anmälningar tror jag. Det säger något om att det finns ett mörkertal att ta på stort allvar.

"Polisen har stora resurser"

Kvinnorna bakom hijabuppropet kräver en kommission. Blir det en sådan? 

– Jag har lovat att jag ska svara på deras brev när jag har gått igenom det. Det har gjorts en utredning på regeringens uppdrag av Forum för levande historia redan 2011. Det är möjligt att man behöver göra mer kartläggningar.

Behövs det mer resurser till polisen för att ta hand om den här typen av brott?

– Polisen har aldrig haft så stora resurser som i dag. Jag kräver faktiskt att de kan arbeta för att bekämpa brott med de resurser de har. Hatbrott är någonting som ska prioriteras högt.

Är muslimska kvinnor en extra utsatt grupp i Sverige i dag?

– Det vågar jag inte svara på. Men vi vet ju att kvinnor diskrimineras i en hel del avseenden och jag tror att man ska lyssna på att muslimska kvinnor känner sig särskilt utpekade och ta det på stort allvar.

Finns det en strukturell diskriminering mot muslimska kvinnor?

– Jag tycker att den diskussionen är mindre viktig än att faktiskt erkänna att vi har ett problem med diskriminering och främlingsfientlighet i det här landet.

Kommer du sätta på dig slöja för en dag?

– Nej jag bär inte slöja i annat sammanhang och då finns det ju ingen anledning att göra det därför att jag anser att de som alla andra har rättigheter som medborgare. Den typen av aktioner ställer inte jag upp på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.