Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför syns hennes leende överallt

Filippa Reinfeldt exemplifierar drömmen om den moderna kvinnan, menar pr-experten Niclas Lövkvist. Men det finns en annan sida av Sveriges "first lady" också...
Plötsligt är Filippa Reinfeldt, 39, överallt.
Hon glänser i Nobelklänning, bakar kakor i veckopressen och poserar på familjebilder med sina barn.
Ständigt leende. Ständigt strålande.
Sverige har för första gången fått sin egen "first lady".
Men det finns en annan sida av Filippa Reinfeldt. Det handlar om makt och om pengar, och om hennes inflytande på regeringens politik.
- Hon är inte en grå eminens, hon är en rosa eminens, säger en högt uppsatt moderat politiker.
- Lanseringen av Filippa är mycket medveten - en del av marknadsföringen av de nya moderaterna. Familjen Reinfeldt ger partiet ett folkligt djup som man har saknat tidigare, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
  Tidningen Amelias julnummer: Filippa Reinfeldt bakar mammas mandelmusslor i julrött förkläde och ett stort leende.
   Tidningen Mamas senaste nummer: Filippa, i jeans och T-shirt, poserar tillsammans med dottern Ebba, 6, och berättar om sina förlossningar och vardagen med barnen.

   Kvällspress, dagstidningar

   och tidskrifter är inte sämre. Fenomenet Filippa har tagit över tidningsspalterna efter valet i höstas. Hennes make blev statsminister - och Filippa blev mediernas nya älskling. Niclas Lövkvist, vd för PR-byrån Agency, är inte förvånad: - Hon exemplifierar drömmen om den moderna kvinnan. Hon är vacker. Hon är framgångsrik på egen hand. Hon har flera barn, och dessutom gift med mannen med Sveriges viktigaste ämbete. - Visst, vi har drottningen, men i den politiska sfären finns ingen liknande. Hur många känner till makar och hustrur till de andra partiledarna? Marie Sammeli, vd för varumärkesbyrån Appareo, är expert på stil och personlig framtoning: - Fredrik är väldigt skicklig, men Filippa är ju den färgstarka av dem. Och det har han förstås haft en väldig nytta av. Att Filippa syns så mycket gynnar helt klart partiet. - Hon ser väldigt bra ut, men på ett icke-hotande sätt. Hon har inget bimboutseende, inget som sticker i ögonen på folk. Tjejer tycker att hon ser sympatisk ut och killar tycker hon är snygg.

   Genom Filippa har svenska folket

   släppts in i statsministerfamiljens vardag. Hon har berättat att Fredrik diskar och hon lagar maten. Att familjen tycker mycket om att åka till badhuset tillsammans, och att spela sällskapsspel. De gillar också pulkaåkning och korvgrillning, och reser gärna till Skåne på semester. Filippa själv läser gärna deckare, lyssnar på Gyllene tider, frossar i skagenröra och får ofta frukost på sängen av sin make. Även familjen Reinfeldts julafton får vi en inblick i genom intervjun i Amelia: - Svärmor gör skinkan, mamma gör sillsalladen. Det mesta jobbet gör jag men jag köper mycket färdigt. - Vi samlas och lägger upp maten före Kalle Anka, och efter Kalle så äter vi, ibland med paus för paketöppning. Men det finns risker med exploateringen, säger PR-konsulten Niclas Lövkvist. - Från hennes karriärmässiga perspektiv måste hon akta sig så att det inte blir för mycket. Hon har ju ett viktigt politiskt uppdrag på egen hand, och med tanke på det måste hon nog vårda bilden av sig lite. - Man kan synas för mycket om man bara bakar kakor och går på fina nobelmiddagar. Är man för mycket på kalas så blir det svårt att nästa sekund vara på seriösa presskonferenser och ta på sig politikerminen i korridorerna.

   Den egna karriären

   är nämligen enormt viktig för Filippa, och hon har varit politiskt engagerad sedan skoltiden. Klasskamraterna från humanistisk-estetiska linjen på Bromma gymnasium minns henne också som ett "jättehärlig tjej". - Hon var jättegullig och snäll och skärpt, säger en av dem. - Jag minns inte att hon lyckades så bra med plugget, men hon var verkligen trevlig och lätt att samarbeta med. På nationaldagen 1986 lämnade Filippa Holmberg, numera Reinfeldt, gymnasiet med medelmåttiga 3,0 i snittbetyg (skalan gick mellan 1 och 5 där 5 var högsta betyg). Bäst gick det i religionskunskap, musik och filosofi där hon fick fyror. I franska, matematik och naturkunskap blev det tvåor. I samhällskunskap fick hon trea.

   Det var politiken hon brann för.

   När hon var knappt 20 år gammal nådde ryktena om den ambitiösa unga kvinnan Muf:s förbundsstyrelses öron. Filippa jobbade då på Timbro under Gunnar Hökmark, som bara hade gott att säga om sin adept. 1989 värvades hon till Muf centralt, och drog genast i gång med ett av de största värvningsprojekten i förbundets historia. 200 000 förstagångsväljare skulle ringas upp inför valet 1991. Förbundssekreterare då var Jakob Broberg, och det var han och Filippa som stundtals slet dygnet runt för att ro det gigantiska projektet i land. - Det gick galant, säger Jakob Broberg, som också jobbade tillsammans med Filippa centralt i partiet senare. - Hon är en väldigt bra person att jobba med. Oerhört målmedveten. Per Sörman kom in samtidigt som Filippa i Muf-styrelsen, och de jobbade ihop mycket. Där satt även en av Sörmans barndomsvänner, en viss Fredrik Reinfeldt. - De växte ihop där, men det dröjde nog ett år innan de blev ett par, berättar Per Sörman. Fredrik har dock avslöjat att han snabbt fattade tycke för den karismatiska Filippa: - Jag föll för hennes vackra ögon och hennes leende på en gång. Det kan jag fortfarande känna... hon är en väldigt snygg tjej. Men att det så småningom blev vi berodde på att vi hade gemensamma intressen och samma värderingar, har Fredrik Reinfeldt berättat om mötet med sin blivande hustru.

   I dag lever de båda

   ett mycket hektiskt liv, men prioriterar fortfarande kärleken till varandra högt. När de inte är tillsammans försöker de ringa till varandra flera gånger om dagen, eller skicka sms. - Om viktiga saker - eller bara en "puss", har Filippa berättat. De är den första 60-talistfamiljen på statsministernivå i Sverige - "dagisfamiljen" - som statsvetare Stig-Björn Ljunggren kallar Reinfeldts. De sms:ar varandra, skjutsar till fotbollsträningar, gör veckomatsedlar och storhandlar. - Det är både borgarklass och bohemiskt på samma gång. Det är mer "laid back", med kläder som ser alldagliga ut men som ofta är väldigt dyra. - De blir ungefär som kungafamiljen. Vi kommer att lära känna dem och deras vardagsproblem. Stig-Björn Ljunggren anser att det finns likheter mellan Filippa Reinfeldt och Hillary Clinton. - Skulle jag göra en jämförelse med några så är det ju paret Clinton. I en intervju efter valet har Filippa Reinfeldt inte heller ställt sig helt negativ till att ta över som partiledare i moderaterna efter maken. "Men jag skulle begära väldigt lång betänketid", sade hon i intervjun. Stil- och framtoningsexperten Marie Sammeli: - Det hade varit skillnad om hon hade varit hemmafru och familjen hade bott i ett stort hus i Djursholm. Nu bor de relativt vanligt och känns som en vanlig familj - som vet vad ett vanligt familjeliv innebär. Det tror jag har gjort att många har kunnat identifiera sig med nya moderaterna.

   2002 blev Filippa kommunalråd

   i Täby, och kommunstyrelsens ordförande - som den yngsta någonsin och dessutom den första kvinnan. Hon är enormt populär i Täby, både bland väljarna - som gav henne rekordmånga kryss i personvalet - och bland kollegerna. - Hon har en glad, munter och ibland nästan flickaktig approach. Hon kan starta en diskussion med ett glatt fnitter, och sprider en väldigt god och glad stämning. Hon har en naturlig charm, hon är ju en väldigt tilltalande ung kvinna. Det strålar om henne, säger Jan Rosenberg, ordförande i Täby kommunfullmäktige. Men det finns andra åsikter, även om de verkar vara få. - Hon är en person som är väldigt upptagen av makt och pengar, säger en anonym partikamrat som också varit politiskt aktiv i Täby. - Vad gäller ledaregenskaper så finns det väldigt mycket att önska. Men folk låter sig ledas av henne på grund av att hon är gift med den hon är. Inte på grund av hennes kompetens och kunskap. Något som kommunfullmäktiges ordförande inte alls håller med om: - Hon har skapat sin position själv, genom sin egen duglighet. Hon har absolut inte haft några oförtjänta framgångar av att vara Fredriks fru, säger Jan Rosenberg.

   Efter valet i höstas

   utsågs Filippa Reinfeldt till sjukvårdslandstingsråd i Stockholm. Men bland de nyliberala motståndarna inom partiet beskrivs Filippa Reinfeldt närmast som "makten bakom tronen". - Hon är inte en grå eminens, hon är en "rosa eminens", säger en partikollega. Bland nyliberaler i det gamla gardet anser flera att det är Filippa Reinfeldt som har lagt grunden för den vänstervridning som moderaterna gjorde inför valet. Hennes erfarenheter från kommunalpolitiken bidrog till partiets omvandling. - Filippa Reinfeldt har förmodligen påverkat partiets linje i en rad frågor. Partiet har fått fokus på kommunalt ansvar, på mjuka frågor. Filippa Reinfeldt har ett stort inflytande på statsministern, säger en högt uppsatt partikollega. - Hon har ett inflytande på partiet, regeringen och rikets styre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.