Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför stoppade kungen Maddes kärlek

Kungen blev irriterad då han såg bilden där Erik Granath placerar handen på prisessan Madeleins bröst under en promenad i Hyde Park i London.
Prinsessan Madeleines pojkvän anklagades för att ha mobbat den blyge prins Carl Philip.
Pojkvännen dömdes också för bland annat misshandel.
För hovet blev romansen till slut så pinsam att kungen ringde Madeleine och bad henne "göra något åt saken"
Strax därpå bröt prinsessan förhållandet.
Prinsessans kärleksäventyr med gotlänningen Erik Granath, nu 27, var en ständig källa till bekymmer för kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Catarina Hurtig avslöjar i sin bok "Uppdrag: Prinsessa" att kungen var så upprörd att han vädjade till Madeleine att göra slut. En tidningsbild blev droppen: pojkvännen kramar prinsessans bröst under en promenad i Hyde Park i London. Ytterst olämpligt. Parken är i högsta grad offentlig plats. Och prinsessan och Erik Granath verkar inte vara omedvetna om att de plåtas.

Festande och shopping

Madde var officiellt i London för att studera språk. Men det blev mest festande och shopping. Strax efter "bröstbilden" hette det från hovets sida att Madeleine blivit så ansatt av paparazzi att hon inte orkade stanna kvar. - Sanningen är nog en kombination av att prinsessan hade festat klart och att kungaparet ville ha hem henne innan det skedde något värre än bröstbilder, skriver Catarina Hurtig. Erik Granath är fyra år äldre än Madeleine, som snart fyller 24. Den stora revolten i hennes liv skedde då hon träffade byggmästarsonen från Gotland hösten 2001. Han hade gått i den exklusiva privatskolan Lundsberg i Värmland, samtidigt som Carl Philip. Genom prinsen och andra gemensamma kompisar lärde Erik Granath och prinsessan känna varandra.

Narkotikabrott

Erik Granath hade flera domar på sig i Visby tingsrätt: i mars 2000 fick han 60 dagsböter för ringa narkotikabrott, i juli samma år dömdes han för grov olovlig körning och rattfylleri till 115 dagsböter och i september 2001 till 70 timmars samhällstjänst för att ha misshandlat en 21-åring genom att ge honom en dansk skalle. - Prinsessan tog en risk med förhållandet. Om hon missköter sitt privatliv genom att umgås med kriminella faller skuggan också över hennes familj - och den svenska monarkin, skriver Catarina Hurtig. Kungen och Silvia var beredda att ge Erik Granath en chans. Han bjöds att följa kungafamiljen till den årliga semestern i prins Bertils Villa Mirage i Sainte Maxime på franska Rivieran. Han fick inte dela sängkammare med prinsessan, inte ens bo i samma hus - men han var där på kunglig inbjudan. Snudd på förlovning. - Erik Granath var den förste av kungabarnens pojk- eller flickvänner som tilläts följa med på en semesterresa.

Fortsatt trubbel

Pojkvännen tycktes njuta av att vara prinsessans kille - hon hade utsetts till Sveriges sexigaste kvinna två år i följd - och tog för sig av fördelar som kändisinvigningar och egen ingång till krogarna runt Stureplan i Stockholm. Men han fortsatte att hamna i trubbel. Hösten 2002 skulle hans misshandelsmål upp i hovrätten. Innan dess hamnade han i nytt bråk hemma på Gotland. Det gick så långt att han nästan rev ett öltält i Visby tillsammans med en kompis. De togs av vakter då de var i full färd med att vandalisera tältet. - Vi försökte bara busa och ha skoj. Det var ett "practical joke", och då polisen kom lugnade vi ner oss, kommenterade Erik Granath i en intervju. Krögaren på Munkkällaren i Visby brydde sig aldrig om att göra en formell polisanmälan.

"Som scener ur "Ondskan"

Granath drog senare tillbaka överklagandet i Svea hovrätt om den fällande misshandelsdomen - Ännu mer uppmärksamhet kring misshandeln skulle skada kungahuset, kommenterade en vän. För kungahuset var medieuppmärksamheten pinsam. Catarina Hurtig skriver i boken att kungen ringde till Madeleine och sa att hon skulle se till att det blev slut på dumheterna. Ännu värre blev det då Carl Philips gamla skolkamrater i media avslöjade vad som hade hänt mellan prinsen och hans storasysters pojkvän när de gick på Lundsberg. - Det lät som scener ur "Ondskan", skriver Catarina Hurtig. Den storvuxne och ett år äldre Erik Granath anklagades för att ha mobbat Carl Philip, utsatt honom för grova kränkningar och upprepade gånger förolämpat honom för att han "störde sig" på hans titel. Enligt vännerna försökte prinsen att gå undan då han provocerades, men det gjorde bara saken värre.

Konspirationsteori

Erik Granath själv sade ingenting om mobbningssanklagelserna. Hans advokat förde hans talan i media: Nejdå, han skulle aldrig komma på tanken att mobba Carl Philip. I stället lanserade han en konspirationsteori - någon ljög för att sabotera hans förhållande med prinsessan. Därefter gjorde prinsessan slag i saken och avslutade förhållandet med Erik. Det dröjde inte länge förrän hon mötte en ny kärlek, och den består än: en skönlockig juridikstuderande från Djursholm, Jonas Claes Bergström. En av meriterna var att han spelat fotboll i Madeleines favoritlag AIK.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.