Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför sommarpratar inte politikerna i P1

Har tänkt att han var för ung för Sommar i P1.
Bibi Rödöö.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Partiledare brukade vara frekventa sommarpratare. Men aktiva politiker lyser nu med sin frånvaro helt och hållet.

– Det har inget samband med SD, säger Bibi Rödöö, programchef för ”Sommar i P1”.

– Men vi kommenterar inte dem som INTE har gjort ”Sommar”. Det är alltid folk som är missnöjda, som tycker att det är få norrlänningar, konstnärer eller annat. 

I Expressens mediepodd ”Lägg ut!” går Karin Olsson och Magnus Alselind igenom namnen på sommarvärdarna 2021 och konstaterar en brist på kontroversiella namn i allmänhet – och politiker i synnerhet.

Att jämföra med exempelvis 2011 när utrikesministern Carl Bildt, M, sommarpratade. Det gjorde även partiledarna Håkan Juholt, S, och Lars Ohly, V.

– Var det okej att ha med politiker förr när man inte behövde gå längre ut på högerkanten än Carl Bildt? För om man hade med aktiva politiker i dag hade man ju inte kunnat undgå Jimmie Åkesson, som måste vara ultimat med sitt stora stöd, fascinationen för hans person och en livshistoria som gjord för ett sommarprat, säger Expressens redaktionschef Magnus Alselind i ”Lägg ut!”-podden.

Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson håller med om att Åkessons resa från Sölvesborg till riksdagen, och personliga erfarenheter med utbrändhet och spelmissbruk i hushållet, är en berättelse för ett sommarprat.

– Men själv uppskattar jag verkligen att slippa se Jimmie Åkesson i blomsterkrans och mässa om massinvandring och sprida konspirationer om etablerade medier. Sommar är ett slags hyllningsformat och det skulle vara motbjudande att se honom i det, säger Olsson.

Stefan Löfven sommarpratade 2012. Men efter valet 2014 när SD ryckte fram till nästan 13 procent har ingen aktiv politiker sommarpratat.

I ”Lägg ut!” spelar Karin Olsson upp delar av sommarpratet från samma år av poeten Athena Farrokhzad, som fick moderaten Gunnar Axén att hävda att han kastat ut tv:n i protest mot hela public service på grund av åsikterna i programmet.

Bibi Rödöö säger:

– Det är inget medvetet beslut att sluta med politiker. Men en förändring över tid. Politiker uttalar sig numera i så många andra sammanhang, det kan vara skälet till att vi inte har med dem.

Karin Olsson undrar dock om det ändå inte är så att SR undviker polariserade åsikter helt medvetet.

– Om man bara bjuder in Löfven eller Nooshi Dadgostar skulle man få svärmen av högertwittrare efter sig som hävdar att SR är vänstervridet. Man kan bara förlora på det.

I veckans ”Lägg ut!” debatteras även Lena Mellins raseri i krönikor, berättas om vad som hände när Anders Kraft passerade förbi TV4-studion där Jenny Strömstedt svimmat i direktsändning och historien om när hyllade författaren Diamant Salihu fick Londonborna att mitt i natten lyfta blicken mot himlen och häpna.


Sommarpratar i P1 2021.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.