Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför släppte åklagaren informationen till SVT

Åklagaren tror sig veta vem som mördade Palme
”NACKHÅREN RESTE SIG”. Camilla Kvartoft berättar i programmet ”Veckans Brott Redaktionen” om bakgrunden till inslaget om nya Palmebeskedet. Foto: ROGER TILLBERG / ROGER TILLBERG
LÄMNAR ÅTALSBESKED. Åklagaren Krister Petersson i intervjun med SVT:s Veckans brott. Foto: SVT
INTERVJUN STRÖKS. När ”Veckans brott” sökte kommentarer till en intervju med Palmeförfattaren Lars Borgnäs kom i stället åklagarens nya sensationella besked och intervjun sändes aldrig. Foto: Anna Drvnik
Olof mPalme.Foto: ROLF ADLERCREUTZ / IBL

Palmeåklagaren skulle ha pratat i SVT:s ”Veckans brott” om en ny bok som kritiserar Lisbet Palmes vittnesmål.

Då släppte han i stället bomben om ett kommande åtalsbesked i Palmemordet.

– Jag känner att nackhåren reste sig, säger programledaren Camilla Kvartoft i programmet ”Veckans brott Redaktionen”. 

I veckan släpps den tidigare SVT-reportern Lars Borgnäs nya bok om Palmemordet.

I boken, som Expressen tidigare rapporterat om, ifrågasätter han Lisbet Palmes uppgifter i förhör. Bland annat hävdar han också att Palmemördaren först sköt mot Lisbet Palme och därefter avlossade skottet mot Olof Palme.

Boken skulle i veckan även ha uppmärksammats i SVT:s ”Veckans brott”.

Då kom i stället Palmeåklagaren Krister Peterssons uppmärksammade besked om ett kommande besked i åtalsfrågan.

Lars Borgnäs berättar:

– Det som hände var att jag intervjuades i måndags av Camilla Kvartoft om min bok. Det var en lång intervju som de skulle göra ett inslag om. Sen skulle de även kontakta Krister Petersson och kanske nån mer. Och i går sa de i sändningen att de egentligen ringde i ett annat ärende, och sen sa de att detta kom helt oväntat. Och det var ju min bok.

Kritiserar utredningen

I intervjun berättade han om sin kritik mot Palmeutredningen.

- Jag kritiserar utredningen för att allt för mycket ha lyssnat på Lisbet Palme och att jag inte tror att Lisbet Palme har gett en riktig bild av vad som hände vid mordet. Det är en hård kritik mot utredningen.

I programmet ”Veckans brott Redaktionen”, som går bakom kulisserna på programmet, framgår hela bakgrunden till hur nyheten om Palmeåklagarens nya utspel kom till.

- Man känner sig lite omtumlad efter den här inspelningen, säger programledaren Kvartoft.

– Eftersom chefsåklagaren Krister Petersson är så tydlig nu att han hoppas kunna presentera vad som hände på mordnatten och vem som är ansvarig för mordet på Olof Palme. 

Det framgår att redaktionen ringde upp Krister Petersson för en kommentar om Borgnäs uppgifter. 

Svaret: ”Besked i åtalsfrågan”

I telefon berättar han då för SVT:

– Min målsättning är att det ska komma ett besked i åtalsfrågan om inte allt för lång tid. 

Efter telefonsamtalet säger programledaren Kvartoft:

– Sitter inte vi på värsta nyheten här?

Hon säger också:

– Jag känner att nackhåren reste sig. 

Därefter bokades Krister Petersson in för en filmad tv-intervju där han berättade om åtalsplanerna. 

– Jag är positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det.

Lars Borgnäs säger sig vara besviken över att, åtminstone inte i detta skede, ha fått höra åklagarens kommentar till de uppgifter han presenterar i boken. 

Borgnäs: ”Sagt samma sak tidigare”

Han säger om åklagaren Peterssons besked:

– Jag tycker det vore intressant att höra Peterssons kommentarer kring det jag lägger fram i boken. Men nu valde han att presentera den här nyheten och då togs fokus bort från boken. Men jag vet inte bakgrunden till det mer än att det sammanfaller i tid. 

– Utspelet i sig är egentligen inte mycket nytt, utan att han låser sig till att det ska ske inom en viss tid. Annars har han sagt samma sak förut, att han antingen kommer att åtala eller lägga ner. Jag tror han uttryckte att han hoppas kunna göra det före sommaren. Det är ett löst åtagande egentligen. 

Krister Petersson berättar i P1 Morgon på onsdagsmorgonen om bakgrunden till varför han just nu lämnade sitt besked om åtal:

– Jag fick en fråga hur ställningen i utredningen är och jag har från början varit positiv till att vi ska få den här utredningen till ett positivt slut. Och vad jag egentligen sagt är att jag satt en tidsgräns på när jag anser att det är rimligt, att första halvåret 2020 ska vi kunna komma med en presentation eller lösning av mordet. 

 

Åklagaren: ”Har min uppfattning klar”

Åklagaren: Har min uppfattning klar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.