När Amela Kalac, 24, försvann riktades misstankarna tidigt mot en man i 40-årsåldern.
Han är en bekant till familjen och var tillsammans med Amela under natten då hon försvann. Dagen efter försvinnandet anhölls han och häktades senare misstänkt för människorov.
Senast den fjärde mars bedömdes misstankarna som så starka att de enligt Skaraborgs tingsrätt nådde upp till den starkare misstankegraden, sannolika skäl.
Mannen har dock ihärdigt under hela processen fortsatt att neka till brott och försvarsadvokaten har krävt att han ”omedelbart ska släppas på fri fot”.
Så skedde på måndagen. Då gick han ut från häktet i Mariestad som en fri man.
Obduktion och analys
Bakom det beslutet ligger två saker, enligt åklagaren Lars Johansson.
”Indikationer” från den pågående obduktionen samt analyser av mannens och Amelas rörelser under natten.
Det har tidigare framgått att polisen gjort en djupgående kartläggning av deras rörelser vid tiden för försvinnandet med hjälp av exempelvis information i mobiltelefoner.
– Det är kontroll av övervakningskameror och innehåll i telefoner, den typen av information, säger Lars Johansson.
– Det finns dokumentation om hur personerna har rört sig.
Han vill inte gå in på exakta klockslag men konstaterar att informationen lett fram till att tidsfönstret för att mannen skulle vara gärningsman är så litet att han kan uteslutas.
Bakom beslutet finns också information från den pågående obduktionen. Den är ännu inte avslutad och det preliminära resultatet väntas inte förrän senare denna vecka, eller möjligen nästa vecka.
Åklagaren: ”Indikationer”
Särskilda iakttagelser har dock gjorts i samband med att Amelas kropps hittades och det finns vissa ”indikationer” som bidragit till att mannen släppts fri.
– Det finns vissa indikationer som ledde till det här ställningstagandet om att häktningen skulle hävas, säger Lars Johansson.
– Jag vill inte säga mer än så.
Det har tidigare framkommit att det funnits en lokal ilska mot mannen under tiden han var misstänkt i fallet. Polisen har bland annat monterat upp övervakningskameror för att skydda en fastighet kopplad till honom mot skadegörelse.
– Det är därför som vi verkligen trycker på att, som det är nu, så är han oskyldig.
Mannen väntas nu begära skadestånd för tiden han suttit frihetsberövad.
Den som har varit anhållen eller häktad kan ansöka om ersättning hos justitiekanslern när förundersökningen har avslutats utan att åtal har väckts.
– Det är väl rätt naturligt i en sån här situation, säger Lars Johansson.
Vi har förgäves sökt mannen och hans advokat för en kommentar.