Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför släpps misstänkte mannen i Amela-fallet

Åklagaren Lars Johansson meddelade på måndagen att den tidigare misstänkte i Amela-ärendet har släppts fri. Bakom beslutet ligger ”indikationer” från den pågående obduktionen samt en teknisk analys av mannens rörelser under natten då Amela Kalac försvann.
Foto: HENRIK JANSSON
Amela Kalac försvann natten mot den 14 februari i år. Hennes döda kropp hittades den femte mars.
Foto: HENRIK JANSSON

Mannen i 40-årsåldern var på sannolika skäl misstänkt för att ha kidnappat 24-åriga Amela. 

Men en upptäckt vid den pågående obduktionen – tillsammans med kartläggningen av hans rörelser under natten – slutade i en tvärvändning i fallet.

Nu har mannen släppts, betraktas som helt oskyldig och väntas begära skadestånd. 

– Det är väl rätt naturligt i en sån här situation, säger åklagaren Lars Johansson. 

När Amela Kalac, 24, försvann riktades misstankarna tidigt mot en man i 40-årsåldern. 

Han är en bekant till familjen och var tillsammans med Amela under natten då hon försvann. Dagen efter försvinnandet anhölls han och häktades senare misstänkt för människorov. 

Senast den fjärde mars bedömdes misstankarna som så starka att de enligt Skaraborgs tingsrätt nådde upp till den starkare misstankegraden, sannolika skäl. 

Mannen har dock ihärdigt under hela processen fortsatt att neka till brott och försvarsadvokaten har krävt att han ”omedelbart ska släppas på fri fot”. 

Så skedde på måndagen. Då gick han ut från häktet i Mariestad som en fri man. 

Obduktion och analys

Bakom det beslutet ligger två saker, enligt åklagaren Lars Johansson.

”Indikationer” från den pågående obduktionen samt analyser av mannens och Amelas rörelser under natten.

Det har tidigare framgått att polisen gjort en djupgående kartläggning av deras rörelser vid tiden för försvinnandet med hjälp av exempelvis information i mobiltelefoner. 

– Det är kontroll av övervakningskameror och innehåll i telefoner, den typen av information, säger Lars Johansson. 

– Det finns dokumentation om hur personerna har rört sig. 

Han vill inte gå in på exakta klockslag men konstaterar att informationen lett fram till att tidsfönstret för att mannen skulle vara gärningsman är så litet att han kan uteslutas. 

Bakom beslutet finns också information från den pågående obduktionen. Den är ännu inte avslutad och det preliminära resultatet väntas inte förrän senare denna vecka, eller möjligen nästa vecka. 

Åklagaren: ”Indikationer”

Särskilda iakttagelser har dock gjorts i samband med att Amelas kropps hittades och det finns vissa ”indikationer” som bidragit till att mannen släppts fri. 

– Det finns vissa indikationer som ledde till det här ställningstagandet om att häktningen skulle hävas, säger Lars Johansson. 

– Jag vill inte säga mer än så. 

Det har tidigare framkommit att det funnits en lokal ilska mot mannen under tiden han var misstänkt i fallet. Polisen har bland annat monterat upp övervakningskameror för att skydda en fastighet kopplad till honom mot skadegörelse. 

– Det är därför som vi verkligen trycker på att, som det är nu, så är han oskyldig. 

Mannen väntas nu begära skadestånd för tiden han suttit frihetsberövad.

Den som har varit anhållen eller häktad kan ansöka om ersättning hos justitiekanslern när förundersökningen har avslutats utan att åtal har väckts.

– Det är väl rätt naturligt i en sån här situation, säger Lars Johansson.

Vi har förgäves sökt mannen och hans advokat för en kommentar. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.