Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför ska du skratta på Världsskrattdagen

Foto: Nike Mekibes

Till och med garvade gubbar och gummor drog på smilbanden och brast ut i ett gapskratt.

På något sätt kändes det i luften att det på söndagen var Världsskrattdagen.

Men komikern och författaren Zinat Pirzadeh, 47, behöver ingen speciell dag – hon skrattar ändå som ett barn från morgon till kväll...

Världsskrattdagen är från början ett indiskt påfund och det var Maud Skoog Brandin, 58, i Trelleborg som tog den till Sverige 1999.

Varför?

– Därför att få fler människor att skratta mer och må bättre. Och det har jag försökt hålla vid liv sedan dess, säger Maud Skoog Brandin.

Hur ofta skrattar du själv?

– Så ofta jag kan, jag har det som strategi att skratta. När det känns tungt går jag in i badrummet och gör några skrattövningar framför badrumsspegeln. Då mår jag bättre. Det beror på hormontillströmningen som gör att man mår bättre.

Det sägs att man håller sig frisk?

– Ja, jag har varit frisk i många år, jag har inte ens haft en förkylning, säger Maud Skoog Brandin och ger tre skäl till varför man bör skratta mera:

• Du blir smartare – skratten sätter fart på synapserna i hjärnan. Och det finns studier som visar att studenter som fick skratta före en tentamen hade bättre resultat än andra eftersom de kunde slappna av.

• Du får bättre sociala relationer – den du skrattar med blir du inte ovän med.

• Skratt är som en inre jogging – du behöver inte gå på gym om du skrattar ofta. Skrattet är som en universalmedicin.

Zinat Pirzadeh är en av landets roligaste komiker. Hon skrattar nästan hela tiden. Och får andra att skratta – både när hon står på stå-upp-scenen och i vardagslivet.

– Det som gör mig allra gladast är när jag får barnen att skratta. Barn som mår bra skrattar 400 gånger varje dag och vi måste kunna släppa loss barnet i oss, säger Zinat Pirzadeh.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.