Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför sjunker smittan i Norge – men inte här

Nytt sätt att upptäcka corona – genom ett armband.
Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.
Foto: ULF SIRBORN / KAROLINSKA INSTITUTET
Espen Rostrup Nakstad, vice hälsodirektör i Norge.
Foto: ANNIKA BYRDE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
I Norge ligger R-talet under 1.
Foto: ØRN E BORGEN / NTB TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen i Sverige ligger på en hög platå – med tilltagande nyinläggningar på iva och en smittspridning som koncentreras till yngre befolkningsgrupper.

På andra sidan gränsen minskar smittan dag för annan. Med ett R-tal på under 1 planeras nu en landsomfattande uppöppning av det norska samhället.

– Vi har ropat hej för tidigt om vaccineringen, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

”Vi är absolut på rätt väg” konstaterar Espen Rostrup Nakstad, som är vice hälsodirektör i Norge. Under det senaste dygnet registrerades blott 222 nya coronasmittade i Norge, att jämföra med de senaste sju dygnen, där snittet legat på 435 – även det en minskning från 555 smittade per dygn under veckan före.

– Det är en imponerande prestation, sett till att vi är omgivna av muterade och mer smittsamma varianter, säger Rostrup Nakstad till norska nyhetsbyrån NTB, enligt Dagbladet.

Han berättar att eftersom R-talet fortsatt ligger under 1 planeras nu för hur det norska samhället ska kunna öppna upp igen. 

– Samtidigt måste vi ha lite is i magen, så att lättnaderna går att genomföra utan att smittan skjuter i väg igen, säger Rostrup Nakstad.

Hög smittspridning bland yngre

I Sverige däremot framgår av statistiken att smittspridningen har lagt sig på en mycket hög platå. Samtidigt som antalet personer som är i behov av intensivvård ökar. Under vecka 15 passerade antalet nyinläggningar på iva den högsta noteringen för året, och ligger på nivå med hur det såg ut i december.

– Vi har ropat hej för tidigt om vaccineringen, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet om varför smittan inte sjunker som i Norge.

Saknar underlag för rätt beslut

Han menar vidare att en viktig skillnad mellan länderna är att Sverige saknar ordentligt statistiskt underlag för att ta rätt beslut avseende smittskyddsåtgärder.

– Vi saknar en systematisk sammanställning av data från smittspårningen. Där man skulle kunna se vad som är viktigast för att sprida smitta i Sverige vid varje givet tillfälle, säger Dillner.

– Det gör att epidemin rasar på just nu, fortsätter han.

Restriktioner: överflödiga

Dillner anser att det inte kommer gå att begränsa smittspridningen på norskt vis, med skarpa regionala restriktioner. Detta eftersom den svenska smittspridningen redan är för utbredd.

– När det är som i Sverige så blir det en övermäktig uppgift. Att reformera infektionskontrollen efter 15 månader med epidemi som vi inte lyckats få bukt med det kommer vi inte lyckas med, säger han.

– Det viktigaste är att se till att vaccinationerna når ut så fort som möjligt.

Ny studie: mRNA-vaccinen verkar vara lika säkra för gravida

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.