Ida Östensson är en av arrangörerna.
Ida Östensson är en av arrangörerna.

Därför samlas de
för samtyckeslag

Publicerad

Tusentals personer sluter i dag upp för att manifestera för en samtyckeslag.

Fokus är färre våldtäkter, inte fler fällda.

– En samtyckeslag innebär en normerande effekt som synliggör, att vi skapar debatt, Ida Östensson, en av arrangörerna.

Så sent som i tisdags samlades de olika aktörerna för att planera den gemensamma manifestationen som hålls på Medborgarplatsen i Stockholm.

På Facebook hade strax före inledningen klockan 13 över 6 000 personer tackat ja till att medverka.

– Jag tror det beror på att frågan berör många människor. Alla känner någon som har utsatts för sexuella övergrepp i någon form. Allmänheten känner att de också behöver vara med och sätta press på politiker och andra makthavare att agera, säger Sanna Bergendahl, verksamhetschef för föreningen Storasyster samt huvudarrangör av manifestationen.

"Ute efter debatt"

Ida Östensson som företräder kampanjen Fatta.nu och jämställdhetsstiftelsen Crossing Boarders, säger att de vill ha en lagstiftning främst för den normerande effekten. Precis som Madeleine Leijonhufvud tror hon inte att en samtyckeslag skulle råda bot på det stora antalet friande domar.

– Många tror att det handlar om att vi ska få fler fällda, men det är inte det som är fokus. Vi är ute efter en normerande effekt på människors syn på sexuellt våld och samtycke. Din kropp är stängd tills du visar samtycke. I dag är lagen skriven som att min kropp och sexualitet är öppen tills jag säger nej. I rättsväsendet kommer vi behöva fråga förövarna "på vilket sätt såg du samtycke?", den frågan ställs inte i dagsläget.

"Samma bevissvårigheter"

Både Ida Östensson och Sanna Bergendahl håller med om att samtyckeslagstiftningen fortfarande skulle att ha mycket fokus på målsäganden.

– Vi kommer ha samma bevissvårigheter, men det är samma sak när det gäller både barnaga och sexköpslagen. Men i och med att de lagarna har trätt i kraft så har både barnaga och sexköp minskat, säger Sanna Bergendahl.

Dagens manifestation handlar alltså om samtycke både i praktiken och i lagstiftningen.

– Man visar att man är emot sexuellt våld helt enkelt, att man tycker att det har gått för långt, att man har fått nog. Det är det vi samlas kring, säger Ida Östensson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag