Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför samlas de
för samtyckeslag

Ida Östensson är en av arrangörerna.

Tusentals personer sluter i dag upp för att manifestera för en samtyckeslag.

Fokus är färre våldtäkter, inte fler fällda.

– En samtyckeslag innebär en normerande effekt som synliggör, att vi skapar debatt, Ida Östensson, en av arrangörerna.

Så sent som i tisdags samlades de olika aktörerna för att planera den gemensamma manifestationen som hålls på Medborgarplatsen i Stockholm.

På Facebook hade strax före inledningen klockan 13 över 6 000 personer tackat ja till att medverka.

– Jag tror det beror på att frågan berör många människor. Alla känner någon som har utsatts för sexuella övergrepp i någon form. Allmänheten känner att de också behöver vara med och sätta press på politiker och andra makthavare att agera, säger Sanna Bergendahl, verksamhetschef för föreningen Storasyster samt huvudarrangör av manifestationen.

"Ute efter debatt"

Ida Östensson som företräder kampanjen Fatta.nu och jämställdhetsstiftelsen Crossing Boarders, säger att de vill ha en lagstiftning främst för den normerande effekten. Precis som Madeleine Leijonhufvud tror hon inte att en samtyckeslag skulle råda bot på det stora antalet friande domar.

– Många tror att det handlar om att vi ska få fler fällda, men det är inte det som är fokus. Vi är ute efter en normerande effekt på människors syn på sexuellt våld och samtycke. Din kropp är stängd tills du visar samtycke. I dag är lagen skriven som att min kropp och sexualitet är öppen tills jag säger nej. I rättsväsendet kommer vi behöva fråga förövarna "på vilket sätt såg du samtycke?", den frågan ställs inte i dagsläget.

"Samma bevissvårigheter"

Både Ida Östensson och Sanna Bergendahl håller med om att samtyckeslagstiftningen fortfarande skulle att ha mycket fokus på målsäganden.

– Vi kommer ha samma bevissvårigheter, men det är samma sak när det gäller både barnaga och sexköpslagen. Men i och med att de lagarna har trätt i kraft så har både barnaga och sexköp minskat, säger Sanna Bergendahl.

Dagens manifestation handlar alltså om samtycke både i praktiken och i lagstiftningen.

– Man visar att man är emot sexuellt våld helt enkelt, att man tycker att det har gått för långt, att man har fått nog. Det är det vi samlas kring, säger Ida Östensson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.