Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför saknas valsedlar för partierna till kyrkofullmäktige

Tomt i lådan. I Dalums församlingshem utanför Ulricehamn ställer bara två nomineringsgrupper upp i kyrkofullmäktige, det lokala valet till församlingen: Kyrklig gemenskap i Redvägs församling och Frimodig kyrka. Därför saknades valsedlar till flera partier. Foto: Läsarbild
Jonas Stockman, 43, åkte in till Ulricehamn för att kunna rösta. Foto: Privat

Jonas Stockman, 43, var en av många som skulle rösta i kyrkovalet.

Men han gick till fel vallokal och undrade också varför det saknades valsedlar till flera partier i valet till kyrkofullmäktige.

– Jag åkte 1,5 mil in till Ulricehamn för att rösta, säger han.

Jonas Stockman, 43, har precis flyttat till Dalum utanför Ulricehamn. 

Eftersom han nyligen flyttat och inte är skriven på orten hänvisades han till en särskild röstningslokal och kunde inte rösta i den vanliga vallokalen. I vallokalen kan man bara rösta om man är skriven i den aktuella församlingen. 

– Jag åkte in till Ulricehamn för att rösta. Jag röstade på SD, säger han.

Jonas Stockman, 43, åkte in till Ulricehamn för att kunna rösta. Foto: Privat

Därför saknades valsedlar för partier

I vallokalen i Dalum dit han först gick upptäckte han också att det saknades valsedlar till flera partier till kyrkofullmäktige, valet till den lokala församlingen. 

– Det var flera partier som fattades. Det fanns inga sedlar för exempelvis Miljöpartiet, Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna där för kyrkofullmäktige, säger han. 

Till kyrkofullmäktige i Redvägs församling utanför Ulricehamn ställde SD inte upp och hade därför inga valsedlar till kyrkofullmäktige där. Foto: Svenska kyrkan

"Inte ställt upp med kandidater"

En annan läsare ville rösta på Vänstern i Svenska kyrkan till kyrkofullmäktige i sin församling i Botkyrka kommun, men gruppen ställer inte upp i kyrkofullmäktige där. Därför saknades också deras valsedlar i vallokalen då gruppen inte har några kandidater till kyrkofullmäktige. 

– Att valsedlar saknas till kyrkofullmäktige, valet till den lokala församlingen, beror på att nomineringsgrupperna inte ställt upp med kandidater. Därför kan man inte heller rösta på någon kandidat i den gruppen till kyrkofullmäktige, säger Anki Bondesson, kyrkovalsledare i Svenska kyrkan.

Ställer partiet inte upp i kyrkofullmäktige finns inga valsedlar

* I kyrkovalet gör man tre val – till kyrkofullmäktige i församlingen eller pastoratet, till stiftsfullmäktige i stiftet och till kyrkomötet på nationell nivå. Valet till kyrkofullmäktige har vita valsedlar, valet till stiftet rosa och valet till kyrkomötet gula.

* Till kyrkofullmäktige är det nomineringsgruppen själv som ansvarar för att lägga ut sina valsedlar i vallokalen. 

* Nomineringsgruppen ska i förväg ha anmält till Svenska kyrkans valnämnd om de vill att valnämnden ska leverera valsedlar till stiftet och kyrkomötet.

* I vissa fall kan valnämnden även erbjuda alla nomineringsgrupper att lägga ut valsedlar till kyrkofullmäktige.

* Valförrättarna och röstmottagarna ansvarar för ordning i röstlokalen. 

* För att överklaga kyrkovalet skickar man en skrivelse till Svenska kyrkans valprövningsnämnd.
"Om någon person anser att något inte har gått rätt till när det gäller valet så kan man överklaga hos Svenska kyrkans valprövningsnämnd senast tio dagar efter den slutliga sammanräkningen avslutats. Den som kan överklaga är den som har rösträtt vid just det valet", säger Anki Bondesson, kyrkovalledare i Svenska kyrkan.

 

Så ser du om ditt parti ställde upp i din församling

1. Gå in på https://kandidatvisning.svenskakyrkan.se/

2. Klicka på "Sök via stift/kommun/församling".

3. Skriv in din kommun. Välj din församling. Klicka på parti/nomineringsgrupp för att se om de kandiderar. En ny sida visar hur många kandidater partiet har i kyrkofullmäktige, det lokala valet till din församling.