Därför publicerar vi namn och bild

Publicerad
Uppdaterad
Publiceringen av namn och bild på Hagamannen är kontroversiell.
Kritikerna menar att det kan försvåra polisutredningen.
Vid polisen i Umeå har man dock full förståelse för publiceringen.
- Vi förstår att det görs på det här sättet, säger presstalesman Bertil Östgård.
Otto Sjöberg.
Expressen/GT/Kvällsposten och TV3 har som enda svenska medier valt att publicera namn och bild på Niklas Lindgren som misstänks vara Hagamannen. Besluten har fått skarp kritik. Den förre pressombudsmannen Pär-Arne Jigenius hävdar att mannen pekas ut som skyldig innan han har dömts. - Expressen har hängt ut honom fullständigt. Pressen ska inte ta ställning i skuldfrågan, säger han till Aktuellt. Expressens chefredaktör Otto Sjöberg anser dock att brotten är så exceptionella att de motiverar namn- och bildpublicering. - Vi har inte tagit ställning i skuldfrågan genom publiceringen, men polisen har stark bevisning i form av DNA och brotten har påverkat en hel region under nästan åtta år, säger han. Samma sak anser Hasse Aro, programledare för TV3:s Efterlyst som publicerade namn och bild på Hagamannen i går kväll. - Det normala är att vi väntar till dom, men i några särskilda fall där bevisningen är så här stark väljer vi att publicera i förväg.

Många tekniska bevis

Polisen har en stor mängd teknisk bevisning mot Hagamannen. Bildpubliceringen, tillsammans med polisen egen fantombild som publicerades 2002, kan dock innebära att en eventuell fotokonfrontation där offren pekar ut den misstänkte blir svår att genomföra. - Fantombilden i sig kan göra att bevisvärdet blir sämre. Bildpubliceringen i media är dock till men för utredningen, men någon massiv kritik från oss är det inte, säger Bertil Östgård. - Att det redan fanns en fantombild vägde in i vårt beslut, säger Otto Sjöberg. Publiceringen kan också göra att polisen får in fler tips från allmänheten. Advokat Fredrik Jacobsson, expert på mediarätt, är inte upprörd över publiceringen. - Det är inte en tidnings främsta uppgift att ta hänsyn till en polisutredning, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag