Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför pratar alla om klimakteriet: ”Som en grundkurs i kvinnokunskap”

Monica Bergmark och Malin Jacobson Båth medverkar i SVT:s nya serie "Klimakteriet – det ska hända dig med".
Malin Jacobson Båth är programledare i den nya serien. Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Monica Bergmark berättar om sina upplevelser i det nya programmet. Foto: Annika Falkuggla / Annika Falkuggla
Agneta Sjödin Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Metoo och mensaktivism har banat väg för att prata öppet om klimakteriet.

Det menar Malin Jacobson Båth som står bakom SVT:s nya serie om allt ifrån sex till vallningar.

– Bilden av klimakteriekärringar finns inte längre, säger hon.

Att prata om klimakteriet har blivit lika hett som en vallning. Plötsligt görs nya filmer och böcker om ämnet som det tidigare varit tyst om.

I SVT:s nya program "Klimakteriet – det ska hända dig med" träder flera kvinnor fram. Där är åldrande, vallningar och östrogentillskott några av ämnena som tas upp. 

– Vi ser det lite som en grundkurs i kvinnokunskap. Jag hoppas så klart att kvinnor i den här åldern tycker att vi tar upp deras frågor och startar diskussion. Men jag hoppas också att yngre kvinnor och män ser programmet, säger Malin Jacobson Båth som är seriens programledare.

Enligt Malin Jacobson Båth har det pratats för lite om klimakteriet. Många är inte redo när symtomen kommer och andra har förutfattade meningar. Värst blir det för de som inte vet att de kan få hjälp med sina symtom.

"Folk vågar vara mer öppna nu"

Men med Metoo-rörelsen i bagaget och mensaktivismens framväxt är det nu dags att prata om kvinnors hälsa.

– Jag tror att tajmingen är rätt nu. Folk vågar vara mer öppna och så finns det ett stöd att få i den enorma kraft som finns i metoo rörelsen.Jag tror att många kvinnor kände att man backade upp varandra och nu kan ställa mer krav på samhället, säger Malin Jacobson Båth.

Malin Jacobson Båth har pratat med en rad kvinnor om deras upplevelser. Bland annat medverkar Mia Parnevik, Anna Mannheimer, Zinat Pirzadeh och Agneta Sjödin.

– De som är med i programmet är så otroligt villiga att dela med sig, även av det som är pinsamt. När vi har lyssnat på varandra har vi kunnat prata om det som är svårt att lyfta privat eller i arbetet. Allt ifrån svett till sex.

Hade vallningar tre gånger i timmen

En som har vågat öppna upp är DJ:n Monica Bergmark. I det första programmet berättar hon om sina vallningar och sömnproblem.

– Jag hade sömnproblem i tre år och hade vallningar tre gånger i timmen dygnet runt. Jag vaknade med hjärtklappning och var helt sjöblöt, men kopplade ändå inte att jag var i klimakteriet, berättar hon.

Monica Bergmark berättar om sina upplevelser i det nya programmet. Foto: Annika Falkuggla / Annika Falkuggla

För att lindra besvären testade Monica att använda östrogenplåster. Det lindrade vallningarna, men ledde till andra besvär.

– Jag fick bieffekter som till exempel jättetorra ögon. Då vaknade jag på natten för att jag hade torra ögon i stället.

Torrheten gjorde att hennes ögonlins fastnade och blev sårigt. Såret blev sedan infekterat, vilket ledde till en synnedsättning och sjukskrivning i fyra månader.

För Monica har det blivit viktigt att prata om klimakteriet och hur det påverkar livet. Samtidigt trycker hon på att man inte ska se tillståndet som en sjukdom.

– Jag vill inte vara ett offer utan jag vill att det ska vara en positiv utveckling, att folk blir upplysta. Det gäller att se till att kunna må så bra som möjligt under den här perioden. Då måste man först veta att det kommer hända och sedan vilken hjälp man kan få.

 

"Klimakteriet – Det ska hända dig med"

Under torsdagen sänds den första delen av SVT:s "Klimakteriet – Det ska hända dig med".

 

Det andra delen sänds en vecka senare, torsdagen den 18 oktober.

 

Malin Jacobson Båth är programledare och har pratat med olika kvinnor i klimakteriet. Samtalen handlar om allt ifrån vallningar och sömnproblem, till östrogentillskott och åldrande. 

 

Bland de medverkande finns bland annat Monica Bergmark, Mia Parnevik, Elisabeth Ohlson Wallin, Anna Mannheimer, Pernilla Wiberg, Amanda Ooms, Zinat Pirzadeh, Amelia Adamo och Agneta Sjödin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!