Beklagar, prins Nicolas – det blir inget SVT-sänt dop för dig. Foto: KungahusetBeklagar, prins Nicolas – det blir inget SVT-sänt dop för dig. Foto: Kungahuset

Beklagar, prins Nicolas – det blir inget SVT-sänt dop för dig.

 Foto: Kungahuset
När kungen och drottningen gifte sig 19 juni 1976 sändes det i SVT. Foto: Jacob ForsellNär kungen och drottningen gifte sig 19 juni 1976 sändes det i SVT. Foto: Jacob Forsell

När kungen och drottningen gifte sig 19 juni 1976 sändes det i SVT.

 Foto: Jacob Forsell
Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills bröllop 2013 direktsändes i SVT...Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills bröllop 2013 direktsändes i SVT...

Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills bröllop 2013 direktsändes i SVT...

... Liksom prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop i juni i år. Foto: Tomas Leprince... Liksom prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop i juni i år. Foto: Tomas Leprince

... Liksom prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop i juni i år.

 Foto: Tomas Leprince

Därför nobbar SVT prins Nicolas dop

Publicerad

SVT nobbar prinsessan Madeleines dop av prins Nicolas.

Expressen kan avslöja att kanalen nyligen gett hovet och kungafamiljen kalla handen på att tv-sända det kungliga dopet den 11 oktober.

Det blir första gången sedan kungen och drottningen gifte sig 1976 - 39 år sedan - som traditionen att tv-sända en kunglig högtid bryts.

Det har alltid varit en tradition att kungliga dop, bröllop och även begravningar har sänts i SVT. Vid något tillfälle har TV4 varit sändningsvärd för exempelvis nationaldagsfirandet.

Nu senast när prins Carl Philip och Sofia gifte sig i Slottskyrkan den 13 juni inne i centrala Stockholm hade SVT sändningsrättigheterna - precis som vid de tidigare kungliga bröllopen ända tillbaka till kungens och drottning Silvias den 19 juni 1976.

 

LÄS MER: Prins Nicolas – redan en kunglig stilikon

Traditionen med hovet bryts

Men nu väljer SVT att bryta den traditionen.

Söndagen den 11 oktober ska prinsessan Madeleines och Chris O'Neills barn prins Nicolas döpas i Drottningholms slottskyrka ute vid Drottningholms slott. Senaste kungliga dopet var när prinsessan Madeleines och Chris O'Neills dotter prinsessan Leonore döptes i samma kyrka den 8 juni 2014.

Det som hade varit en självklarhet är nu i stället helt uteslutet:

SVT vägrar göra dopsändningen 11 oktober, enligt uppgift till Expressen. Evenemanget blir för kostsamt och kvoten av kungliga sändningar under året har redan fyllts, ska vara några av skälen.

SVT och delar av kungens hovstab ska ha haft flera samtal senaste tiden och resultatet har alltså blivit att dopet av prins Nicolas inte ska tv-sändas i SVT.

Överraskning för Madeleine

För prinsessan Madeleine och Chris O'Neill och även resten av familjen är beskedet en stor överraskning, enligt uppgift till Expressen. Då tidigare har bjudit in svenska folket till sina högtider i form av dop och bröllop får de nu kalla handen av SVT.

TV4 har vid flera tidigare tillfällen varit med i förhandlingarna om att få göra bröllopen, men det har flera gånger ramlat på att hovet och kungafamiljen vill ha sändningar utan avbrott för reklam. För TV4 har det varit omöjligt att genomföra en bröllopssändning på timmar utan att få ha möjligheten att ha med sina reklaminslag.

 

LÄS MER: Hovet släpper nya bilder på Estelle

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag