Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför nobbar SVT prins Nicolas dop

Beklagar, prins Nicolas – det blir inget SVT-sänt dop för dig.
Foto: Kungahuset
När kungen och drottningen gifte sig 19 juni 1976 sändes det i SVT.
Foto: Jacob Forsell
Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills bröllop 2013 direktsändes i SVT...
... Liksom prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop i juni i år.
Foto: Tomas Leprince

SVT nobbar prinsessan Madeleines dop av prins Nicolas.

Expressen kan avslöja att kanalen nyligen gett hovet och kungafamiljen kalla handen på att tv-sända det kungliga dopet den 11 oktober.

Det blir första gången sedan kungen och drottningen gifte sig 1976 - 39 år sedan - som traditionen att tv-sända en kunglig högtid bryts.

Det har alltid varit en tradition att kungliga dop, bröllop och även begravningar har sänts i SVT. Vid något tillfälle har TV4 varit sändningsvärd för exempelvis nationaldagsfirandet.

Nu senast när prins Carl Philip och Sofia gifte sig i Slottskyrkan den 13 juni inne i centrala Stockholm hade SVT sändningsrättigheterna - precis som vid de tidigare kungliga bröllopen ända tillbaka till kungens och drottning Silvias den 19 juni 1976.


LÄS MER: Prins Nicolas – redan en kunglig stilikon

Traditionen med hovet bryts

Men nu väljer SVT att bryta den traditionen.

Söndagen den 11 oktober ska prinsessan Madeleines och Chris O'Neills barn prins Nicolas döpas i Drottningholms slottskyrka ute vid Drottningholms slott. Senaste kungliga dopet var när prinsessan Madeleines och Chris O'Neills dotter prinsessan Leonore döptes i samma kyrka den 8 juni 2014.

Det som hade varit en självklarhet är nu i stället helt uteslutet:

SVT vägrar göra dopsändningen 11 oktober, enligt uppgift till Expressen. Evenemanget blir för kostsamt och kvoten av kungliga sändningar under året har redan fyllts, ska vara några av skälen.

SVT och delar av kungens hovstab ska ha haft flera samtal senaste tiden och resultatet har alltså blivit att dopet av prins Nicolas inte ska tv-sändas i SVT.

Överraskning för Madeleine

För prinsessan Madeleine och Chris O'Neill och även resten av familjen är beskedet en stor överraskning, enligt uppgift till Expressen. Då tidigare har bjudit in svenska folket till sina högtider i form av dop och bröllop får de nu kalla handen av SVT.

TV4 har vid flera tidigare tillfällen varit med i förhandlingarna om att få göra bröllopen, men det har flera gånger ramlat på att hovet och kungafamiljen vill ha sändningar utan avbrott för reklam. För TV4 har det varit omöjligt att genomföra en bröllopssändning på timmar utan att få ha möjligheten att ha med sina reklaminslag.


LÄS MER: Hovet släpper nya bilder på Estelle

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.