Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Därför mördade jag Lennon"

MÖRDARE. Mark David Chapman på ett fotografi från 1975. "Jag såg mig själv som en vit riddare ute på ett uppdrag", förklarar han mordet.
NEW YORK. John Lennons mördare Mark Chapman talar nu ut om mordnatten för 25 år sedan.
- Jag såg mig själv som en vit riddare ute på ett uppdrag. "Gör det, Gör det!", hörde jag i mitt huvud.
Det är på fredag i amerikanska tv-programmet NBC dateline som Mark Chapman berättar varför han mördade John Lennon. - Det var som ett tåg, ett runaway-train, det fanns inget som kunde stoppa det, berättar han. 8 december är det 25 år sedan Mark Chapman sköt ihjäl John Lennon med fem skott utanför hans bostad vid Central Park i New York. 22 AUGUSTI 1980. Beatlesstjärnan skulle ha blivit 65 i år. - Det var en mission, säger Mark Chapman. - Jag ville bli ihågkommen som någon, inte som den patetiska förlorare jag alltid hade varit, säger Marc Chapman. I unika bandupptagningar från 1991 och 1992 säger Mark Chapman att det var hemma i sin lägenhet tanken föddes att mörda Beatleslegenden.

Hatade Lennon

- Jag satt med benen i kors på mattan. Jag minns att jag öppnade "Sgt. Pepper"-albumet och tänkte: "Om jag mördade honom...". - Jag minns också att jag tänkte att kanske jag skulle bli ihågkommen om jag mördade John Lennon. Mark Chapman hatade John Lennon. - Ingen i världen brydde sig om mig. Lennon var å andra sidan personen som kunde kommunicera med miljontals människor. - När jag tänkte den tanken var det som något brast i mig. Minns i detalj Morddagen minns Chapman i detalj: - Det var lite kallt och blåste lite. På något sätt visste jag att detta var dagen. - Plötsligt så kom limousinen och jag visste att det var han. - Jag hade en otrolig känsla i kroppen. Jag hörde en röst i mitt huvud: "Gör det! Gör det! Gör det!".

Siktade på ryggen

Bara minuten senare går John Lennon förbi Mark Chapman. - Jag tog fram pistolen och siktade mot hans rygg. Sedan tryckte jag av fem gånger efter varandra. - Jag trodde aldrig att det jag gjorde var fel, något djävulskt. Jag trodde det var något bra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.