Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför måste gatstenarna vändas i Uppsala

"Ett skämt". Jessica Eriksson, som driver butik och kafé vid Vaksalagatan i Uppsala, tycker att renoveringen av paradgatan har skötts dåligt. Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: TORE HAGMAN / TORE HAGMAN

Nej, det här är inget tidigt aprilskämt: I Uppsala vänder man på gatstenar.

Eftersom de sattes åt fel håll har man i veckan på stadens paradgata arbetat med att bränna och bända loss gatstenar och vänt dem rätt väg.

– Det här är ett skämt från början till slut, säger Jessica Eriksson, som driver butik och kafé där.

Upprustning och renovering av Vaksalagatan i centrala Uppsala pågår sedan ett och ett halvt år tillbaka och i veckan kunde förvånade Uppsalabor se hur en del av de stenlagda delarna bröts upp igen.

Kommunens projektledare Pierre Sundin förklarar:

– Vi gjorde en kontroll och det visade sig att entreprenören hade lite otur på några ställen och lagt stenarna fel väg. Stenarna är bearbetade på ett annat sätt på en sida. Det får inte vara för skrovliga stenar där folk ska ta sig fram, säger han.

Fel sida upp

En del av gatstenarna hamnade med den bearbetade sidan ned, och det var bara för entreprenören Markona att skicka ut folk för att vända varenda sten som hamnat fel. Vilket visade sig vara svårare än väntat: stenarna var fastfrusna och man fick enligt Uppsala Nya Tidning lov att använda gasolbrännare.

– Jag tycker att det är ganska banalt. Det var inte mer än 20 stenar som behövde vändas, säger Maria Andersson, vd för entreprenören Markona.

"Har förlorat massvis"

Jessica Eriksson, som driver butik och kafé vid Vaksalagatan i Uppsala, tycker att renoveringen av gatan har skötts dåligt från början - och skrattar när hon ska prata om det.

– Det är ett skämt. Men jag har förlorat massvis på det här. Avstängningar, trafikstörningar. Och informationen har varit usel, säger hon.

Enligt Markonas vd Maria Andersson vändes alla felvända stenar i början av veckan. Men enligt kommunens projektledare Pierre Sundin blev inte arbetet klart innan snön började falla.

– Nej, de hann inte. Det är ett jobb som måste återupptas, säger han.

Någon extra kostad för skattebetalarna i Uppsala blir det inte. Den notan får entreprenören Markona betala.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!