Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför litade inte Annie Lööf på Ulf Kristersson

Annie Lööf luftar misstankar om att M-KD-budgeten anpassats för att vinna SD:s gillande. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT
Ulf Kristersson slår tillbaka i nya SR-dokumentären om regeringsbildningen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Under slutet av regeringskrisen var Centerledaren Annie Lööfs förtroende för Moderatledaren Ulf Kristersson svårt sargat. 

I SR-dokumentären ”Regeringsbildningen” luftar Lööf misstankar om att M och KD justerade sin budget för att vinna SD:s stöd – och lyfter fram M:s samarbete med SD i Staffanstorp som en orsak till att hon inte litade på Kristersson. 

– Det där ju närmast en avsiktlig oartighet, säger Kristersson i dokumentären, om hur Lööf beskrev hans regeringsförslag som ”en konservativ högerregering”.  

Det är Sveriges Radio Ekots reporter Maggie Strömberg som gjort dokumentären ”Regeringsbildningen” som sänds i P1. 

I den skildras spänningarna som orsakade att Annie Lööf lämnade 15 års allianssamarbete för att stödja en rödgrön regering ledd av Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. 

Gnisslet i alliansmaskineriet blev tydligt efter Ulf Kristerssons Facebookutspel den 12 oktober förra året där han föreslog en 3-2-1-lösning.

SR-dokumentär skildrar regeringskrisen

Ett av alternativen skulle innebära att Moderaterna och Kristdemokraterna satt ensamma i en regering som skulle bedriva allianspolitik med stöd av Centerpartiet och Liberalerna. 

”Konservativ högerregering”, kallade Lööf ett sådant alternativ. 

En beskrivning som Ulf Kristersson vänder sig mot.

– Det där är ju närmast en avsiktlig oartighet, skulle jag säga. De vet att avsikten inte på något sätt var att splittra alliansen. Avsikten var att göra så mycket allians som var möjligt i ett läge där två partier inte ville försöka bilda en gemensam fyrparti-alliansregering, säger Kristersson till Maggie Strömberg. 

Den 12 december röstades M:s och KD:s budget igenom, med stöd av SD, i riksdagen. 

I dokumentären luftar Annie Lööf misstankar om att budgeten anpassats för att vinna SD:s gillande. 

– När M/KD-budgeten gick igenom i december kom det ju fram att man hade gjort olika justeringar i olika utskott. Även om det kanske inte är sant att man gjorde det av de anledningarna, sår det ändå ett frö av osäkerhet, säger hon och lyfter fram M:s samarbete med SD i Staffanstorp som en anledning till oro:

– Att på lokal nivå, som man gjort i till exempel Staffanstorp, där man hade majoritet med alliansen samarbetar med Sverigedemokraterna i stället… Det gör att det blir väldigt svårt för mina medlemmar att sälja in detta för Centerpartiets del. Så det har spelat in, i detta.

Annie Lööf förhandlade med S och M

Annie Lööf fortsatte att förhandla med både Stefan Löfven och Ulf Kristersson under jul och nyår. 

Enligt C-ledaren så så spelade hon med öppna kort och berättade för Kristersson att de även förde förhandlingar med S och MP.

Annie Lööfs förtroende för Moderatledaren Ulf Kristersson var svårt sargat i slutet av regeringskrisen. Foto: OLLE SPORRONG

Den bilden delas inte av Ulf Kristersson. 

– Eh, nej. Det visste jag inte. Jag tycker kanske inte att det är så man gör om man har ett gemensamt projekt, säger han till Maggie Strömberg. 

Ulf Kristersson menar att han i stället hade höga förväntningar på ”någon slags borgerlig regering”. 

”Tycker inte att man ringer och gör slut”

Strax innan presskonferensen, den 7 januari, där Annie Lööf meddelade att C skulle ge stöd åt en rödgrön regering ledd av Stefan Löfven, fick Ulf Kristersson telefonsamtalet. 

– Beslutet kom väldigt ensidigt. En knapp halvtimme före presskonferensen fick jag ett telefonsamtal som sa att nu är det över, nu har de bestämt sig för att släppa fram en socialdemokratisk regering. Jag tycker inte att man ringer och gör slut efter 15 års väldigt tät relation, säger Ulf Kristersson i SR:s dokumentär ”Regeringsbildningen”.