Därför leder oppositionen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Cornelia Nordström

Regeringspartierna backar medan de rödgröna når egen majoritet, det visar SCB:s senaste partisympatimätning.

– Oppositionen ses just nu som ett starkare och mer attraktivt alternativ, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

Regeringspartierna faller i SCB:s senaste mätning och skulle vid val i dag få 40,7 procent av rösterna mot de rödgrönas 50,5 procent.

- Regeringens avtrappning i opinionen handlar mycket om en fortsatt hög arbetslöshet utan att komma med nya lösningar. Det ger lätt en känsla hos väljarna av att de trampar vatten. När då Stefan Löfven och Socialdemokraterna framstår som ett enat och starkt parti och trycker hårt på utbildning och sysselsättningsåtgärder är det naturligt att väljarna söker sig ditåt i stället, säger statsvetaren Jenny Madestam vid Stockholms universitet.

Väntat

Hon säger att resultatet var väntat med tanke på de mindre mätningar som har genomförts under våren.

– Oppositionen ses just nu som ett mer attraktivt alternativ. Det handlar nog mycket om att alla tre partier har bemödat sig med vad de skulle göra, att hitta sin egen profil snarare än att kasta sig i armarna på varandra. Framförallt Miljöpartiet har tydligt visat att de är sitt eget parti, samtidigt som Stefan Löfven har lyckats räta upp den socialdemokratiska skutan, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Hon får medhåll av Tommy Möller, professor i Statsvetenskap vid Stockholms universitet.

- Vi befinner oss i ett läge där vi har en hög arbetslöshet och det råder en socialoro i samhället. Kombinerat med debatten om krisen i skolan och vinster inom vården, så har regeringen haft en ganska tuff period. Samtidigt har de haft regeringsansvar i sju år. Det finns en politisklogik som säger att ju längre en regering sitter vid makten desto större ansvar lägger väljarna på den även för saker som den egentligen inte rår över i samhället, säger han.


Höstbudget

Jenny Madestam tror dock att det mycket väl kan ha svängt till nästa mätning i november då regeringen presenterar sin höstbudget.

- Siffrorna pekade åt samma håll i samband med förra valet, oppositionen ledde men tappade vid valet. Regeringspartierna kan mycket väl ha lyckats svänga opinionen, säger Madestam.

Tommy Möller säger också han att det mycket väl kan ha svängt till nästa mätning men säger att utgångsläget ser tyngre ut för regeringen.

- Om man ser till maj 2009 som var ett år före det förra valet ligger regeringen sämre till nu än vad de gjorde då. Moderaterna har gått tillbaka väldigt mycket och skillnaderna mellan blocken är större än tidigare, så de har ett svårt utgångsläge, säger han.

Vid maj 2009 låg Moderaterna på 29,9 procent, alltså tre procentenheter högre än vid årets mätning.

SCB:s mätning i maj

Centerpartiet, 4,2 (-0,2)

Folkpartiet, 6,0 (+0,4)

Moderaterna, 26,9 (-1,2)

Kristdemokraterna, 3,6 (-0,2)

Socialdemokraterna, 35,6 (+0,8)

Vänsterpartiet, 6,4 (+0,6)

Miljöpartiet, 8,6 (-0,6)

Sverigedemokraterna, 7,7 (-0,2)

Övriga, 1,1 (-0,1)

Siffrorna inom parentes gäller förändring jämfört med novembermätningen 2012.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna

Tror du att det blir regeringsskifte efter nästa val?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.