Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Därför leder oppositionen

Publicerad

Regeringspartierna backar medan de rödgröna når egen majoritet, det visar SCB:s senaste partisympatimätning.

– Oppositionen ses just nu som ett starkare och mer attraktivt alternativ, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

Regeringspartierna faller i SCB:s senaste mätning och skulle vid val i dag få 40,7 procent av rösterna mot de rödgrönas 50,5 procent.

- Regeringens avtrappning i opinionen handlar mycket om en fortsatt hög arbetslöshet utan att komma med nya lösningar. Det ger lätt en känsla hos väljarna av att de trampar vatten. När då Stefan Löfven och Socialdemokraterna framstår som ett enat och starkt parti och trycker hårt på utbildning och sysselsättningsåtgärder är det naturligt att väljarna söker sig ditåt i stället, säger statsvetaren Jenny Madestam vid Stockholms universitet.

Väntat

Hon säger att resultatet var väntat med tanke på de mindre mätningar som har genomförts under våren.

– Oppositionen ses just nu som ett mer attraktivt alternativ. Det handlar nog mycket om att alla tre partier har bemödat sig med vad de skulle göra, att hitta sin egen profil snarare än att kasta sig i armarna på varandra. Framförallt Miljöpartiet har tydligt visat att de är sitt eget parti, samtidigt som Stefan Löfven har lyckats räta upp den socialdemokratiska skutan, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Hon får medhåll av Tommy Möller, professor i Statsvetenskap vid Stockholms universitet.

- Vi befinner oss i ett läge där vi har en hög arbetslöshet och det råder en socialoro i samhället. Kombinerat med debatten om krisen i skolan och vinster inom vården, så har regeringen haft en ganska tuff period. Samtidigt har de haft regeringsansvar i sju år. Det finns en politisklogik som säger att ju längre en regering sitter vid makten desto större ansvar lägger väljarna på den även för saker som den egentligen inte rår över i samhället, säger han.

 

Höstbudget

Jenny Madestam tror dock att det mycket väl kan ha svängt till nästa mätning i november då regeringen presenterar sin höstbudget.

- Siffrorna pekade åt samma håll i samband med förra valet, oppositionen ledde men tappade vid valet. Regeringspartierna kan mycket väl ha lyckats svänga opinionen, säger Madestam.

Tommy Möller säger också han att det mycket väl kan ha svängt till nästa mätning men säger att utgångsläget ser tyngre ut för regeringen.

- Om man ser till maj 2009 som var ett år före det förra valet ligger regeringen sämre till nu än vad de gjorde då. Moderaterna har gått tillbaka väldigt mycket och skillnaderna mellan blocken är större än tidigare, så de har ett svårt utgångsläge, säger han.

Vid maj 2009 låg Moderaterna på 29,9 procent, alltså tre procentenheter högre än vid årets mätning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag