Därför lånar Victoria gärna ur mamma Silvias garderob

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kronprinsessan Victoria och drottning Silvia, här i olika kläder – men allt oftare använder Victoria mamma Silvias kläder.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Det finns en hållbarhetstanke i det som löper genom allt kronprinsessan gör", säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.
Foto: SVEN LINDWALL

Sådan mor, sådan dotter.

Allt oftare använder kronprinsessan Victoria mamma drottningens kläder.

Förutom en snygg retrokänsla är det också ett sätt för Victoria att förmedla tankar om hållbarhet.

Innan Victoria visade upp den för allmänheten hade den bara beskådats vid ett statsbesök i forna Sovjetunionen 1978. Drottning Silvia var där med kungen och valde dock en hatt till – som Victoria hade lämnat hemma. Den som tror att kungliga kläder bara används vid ett framträdande och sedan slängs tror helt fel. Tvärtom – de kungligas kläder bevaras under lång tid i klädkammaren på Slottet och bevaras för generationer fram.

Dels i kulturhistoriskt syfte för att kunna visas på museum i framtiden, dels för att de faktiskt vill att kläderna ska leva under lång tid framöver.

"Det finns en hållbarhetstanke"

Under den senaste tiden har drottning Silvia lånat ut allt mer av sina gamla kläder till dottern kronprinsessan Victoria.

– Det finns en hållbarhetstanke i det som löper genom allt kronprinsessan gör. Det genomsyrar vad hon väljer att delta i, men också val av kläder. Hela kungafamiljen är mycket engagerade i frågor som rör just hållbarhet, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Victoria reste till New York för att vara med på FN:s havskonferens och hade tagit på sig mamma Silvias cerisefärgade klänning.
Foto: PONTUS HÖÖK

Klänningen kändes igen från 1984 när hela kungafamiljen fotograferades hemma på Drottningholms slott. Inte visste Victoria (i mitten) att hon 33 år senare skulle ha mammas klänning på sig i New York...
Foto: HÅKAN LIND / KUNGAHUSET

Mycket av medias blickar riktas ofta mot vad kungligheterna väljer att bära för kläder. Expressen har genom åren skrivit spaltmeter om kungligheternas kläder, och Svensk Damtidning storsatsar genom "Kungliga modebloggen" som enbart kretsar kring kungligt mode. Kungligheterna har förstått detta och genom att låta kläderna prata är det ett skickligt sätt för kungafamiljen att sätta fokus på just sakfrågor som miljö och hållbarhet. 

– Att Victoria väljer att bära Silvias kläder sänder en signal om att återanvändning av kläder är hett och rätt. Victoria lyfter gärna dessa frågor och har alltid visat sitt personliga intresse genom att exempelvis använda ett plagg många gånger om. Oftast sker det i officiella sammanhang – då det, för många, kan vara extra viktigt att visa upp något nytt, men det struntar Victoria i, säger Magda Omerspahic, Expressens modeexpert.

Det finns flera exempel på när detta har fungerat effektivt. När kronprinsessan Victoria under 2017 besökte Japan var det för att fördjupa sina kunskaper inom fisk- och havsfrågor – ett av FN:s globala hållbarhetsmål.

När kronprinsessan besökte Japan gjorde hon en tydlig markering av hur viktigt hon tycker att hållbarhet är redan på den första dagen. Den prickiga retroklänningen som var nerpackad var direkt lånad från mamma Silvias garderob.
Foto: SVEN LINDWALL

Drottningen bar samma klänning vid en provsmakning i köket på Slottet i Stockholm redan 1980.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL

På den första heldagen av besöket valde hon då att bära en klänning som drottningen burit 37 år tidigare. Klänningen blev omskriven av flera medier i Sverige och svenska folket kunde oundvikligen missa att hållbarhet är en fråga som engagerar kronprinsessan.

– Victoria passar verkligen i Silvias gamla kläder, som man ju får säga är extremt välbevarade och funkar finfint även idag. Trender kommer och går, men klassiska klänningar fungerar i många år. Hon bär upp allt detta väldigt bra, säger Magda Omerspahic, Expressens modeexpert.

Under World Water Week satte kronprinsessan Victoria på sig den här gulrandiga klänningen med knut. I välbevarat skick med tanke på att den hade vilat i garderoben i 39 år.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Innan Victoria visade upp den för allmänheten hade den bara beskådats vid ett statsbesök i forna Sovjetunionen 1978. Drottning Silvia var där med kungen och valde dock en hatt till – som Victoria hade lämnat hemma.
Foto: HANS T DAHLSKOG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungafamiljens kläder förvaras på olika sätt. De allra mest exklusiva plaggen, som brud- och Nobelklänningar, tas om hand av en särskild textilkonservator.

– De flesta klänningarna finns här på Kungliga slottet och de förvaras mörkt, utlagda på utdragbara hyllplan och med silkepapper instoppat i ärmar och liv för att förhindra veckbildning. Vi håller magasin och förvaringsrum rena och under kontinuerlig uppsikt för att undvika skadedjursangrepp, har textilkonservatorn Bo Broman berättat i en intervju som hovet gjorde inför en utställning på Slottet där alla kungliga brudklänningar ställdes ut.

Marianne Bernadotte är en del av kungafamiljen och när hon invigde sin utställning "Chanel, Balmain, Dior – Marianne Bernadotte: En stilikon" på Millesgården, som handlar om just hållbarhet i modet över generationer, passade Victoria på att slänga på sig mamma Silvias gamla Chanelkavaj från 2006.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Drottningen bar den vid en officiell mottagning på Slottet 2006.
Foto: / ALL OVER PRESS

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.