Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför lämnar USA:s ambassadör jobbet

Azita Raji lämnar sitt jobb som USA:s ambassadör i Sverige. Foto: Cornelia Nordström
Donald Trump ska nu utse efterträdaren. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

LONDON. USA:s ambassadör i Sverige Azita Raji lämnar sitt jobb – efter knappt ett år på posten.

Nu ska Donald Trump utse hennes efterträdare.

– Vi hoppas att det sker snart, säger ambassadens talesperson Mark Cameron.

Den nuvarande ambassadören i Sverige för USA tillträdde sin post så sent som i mars förra året. Men i samband med att Barack Obama nu lämnar över makten till Donald Trump slutar även samtliga så kallade politiska ambassadörer, som tillsatts av den avgående presidenten.

Den amerikanska ambassadens talesperson Mark Cameron säger:

– Omkring 30 procent av ambassadörerna i flera mycket viktiga länder, såsom Sverige, är inte rena diplomater. De är personer som presidenten känner. Så alla dessa vet att när en administration lämnar och en ny tillträder, då förväntas de att gå vidare för att den nya administrationen ska kunna utse någon ny.

Så det blir Donald Trump som utser en ny ambassadör i Sverige?

– Ja, precis.

När kan det ske?

– Det är omöjligt att svara på hur sent eller tidigt de kommer att komma fram till att utse ambassadörer. Vi hoppas att det sker snart. Men vi vet inte, säger Mark Cameron.

Fick vänta länge

Azita Raji, 55, fick vänta i flera år på att få jobbet i Stockholm efter att president Obama nominerat henne redan i oktober 2014. Den republikanske senatorn i Texas, Ted Cruz, blockerade utnämningen i senaten som en protest mot kärnavtalet med Iran. För snart ett år sedan godkändes dock utnämningen och Raji kunde flytta till Stockholm.

Azita Raji föddes 1961 i Iran och flyttade med sin familj till USA som 16-åring. Hon har arbetat för flera investmentbanker och var finansanalytiker innan hon 2008 började stödja Barack Obamas presidentvalskampanj. Hon var även vice finanschef för Obamas återvalskampanj 2012, samt ansvarig för Vita husets stipendier 2013.

USA:s ambassadör i Sverige Azita Raji lämnar sitt jobb – efter knappt ett år på posten. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Efter att ha tillträtt sitt jobb i Stockholm förklarade hon i en intervju med Expressen vad som var roligast med uppdraget:

– Bredden på de frågor vi arbetar med och det faktum att varje dag ser så olika ut. Det handlar om att på alla nivåer arbeta för att utveckla och optimera relationerna mellan Sverige och USA. Personligen ger det mig mycket att ha ett så intellektuellt stimulerande uppdrag, sa Azita Raji då.

Ett av de mer uppmärksammade uppdragen var när Azita Raji i december fick läsa upp tacktalet från litteraturpristagaren Bob Dylan, som inte kom till ceremonin vid Nobelfesten i Stockholm.

Gör sista dagen i januari

Enligt Mark Cameron gör Anita Rami sin sista dag som ambassadör 20 januari, samma dag som Donald Trump svärs in som näste president.

– Det kommer nästan att bli ett år. Hon har gjort ett fantastiskt arbete i Sverige, men hur hon känner själv inför att lämna jobbet lämnar jag åt henne själv att säga något om. Men jag tycker att hon har haft en väldigt bra tid här, säger Cameron.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!