Men i går lyckades pedofilen rymma från S:t Görans sjukhus. Foto: Roger Vikström
Men i går lyckades pedofilen rymma från S:t Görans sjukhus.  Foto: Roger Vikström

Därför kunde morddömde pedofilen rymma

Publicerad
Uppdaterad
Vårdarna hade som uppgift att vara tätt inpå den morddömde pedofilen.
Ändå lyckades 79-åringen rymma.
- Det är inte svårt att springa ifrån personal, säger överläkaren Sören Axelsson på Norra Stockholms psykiatri.
79-åringen är dömd för grova sexbrott och mord på en liten pojke och han beskrivs i dag som farlig, särskilt för barn.
Men i går lyckades pedofilen rymma från S:t Görans sjukhus.
Hur vet fortfarande inte sjukhuset.
– Vi ska påbörja en intern utredning och ska ha möte med personalen i dag, säger Sören Axelsson, överläkare på Norra Stockholms psykiatri.

Vårdarna hade inte en chans

79-åringen hade fått tillåtelse att besöka familjegraven i Mariefred. Men när 79-åringen började springa hade de två vårdarna som var med honom inte en chans.
– Det är väldigt beklagligt det som hände. Vi såg allvarligt på det och underrättade polisen snabbt, säger chefsläkaren Sören Axelsson.
79-åringen hade inte permission, utan en tillåtelse att besöka kyrkogården.
– Patienter kan inte sitta inomhus år efter år, de måste ha möjlighet att komma utomhus. Det ingår i vården annars rör det sig om ren vanvård. Sedan är det alltid en avvägning, säger Sören Axelsson.
Blev det fel den här gången?
– Det är lätt att säga i efterhand att det här inte var bra.
Hur stor uppsikt har vårdare under en utflykt?
– De ska vara med vederbörande, tätt inpå, säger Sören Axelsson.
Hur lyckades 79-åringen att springa ifrån de två vårdarna?
– Det är inte svårt att lyckas springa ifrån, kanske är det speciellt i det här fallet när vederbörande är 79 år, men det är klart att man kan springa ifrån personal.
– Speciellt om man inte har legala befogenheter att kasta sig över vederbörande. Det är inte polisiär verksamhet vi bedriver, utan det är sjukvård, säger Sören Axelsson.
79-åringen kunde efter åtta timmars jakt gripas på ett tag på väg mot Norge och fördes tillbaka till S:t Görans sjukhus.

Rymt flera gånger

79-åringen har tidigare rymt flera gånger. 1998 sprang han ifrån två vårdare i Stockholm under en permission från Sankt Sigfrids sjukhus. Några dagar senare greps han i Örnsköldsvik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag