Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför kunde Kastellanoss rymma

Kristofers Kastellanoss. Foto: Polisen
”Vi har misslyckats med vårt grundläggande uppdrag här”, säger säkerhetsdirektören Kenneth Holm Foto: ULRIKA PERSSON, KRIMINALVÅRDEN
Polisen söker efter dömde mördaren Kristofers Kastellanoss som rymde från kriminalvårdens transport i Laxå. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

Kriminalvårdarna som transporterade Kristofers Kastellanoss bröt mot rutinerna vid en oplanerad kisspaus.

Därför kunde Kastellanoss rymma.

Det slår Kriminalvården fast i sin utredning.

– Vi har misslyckats med vårt grundläggande uppdrag här, säger säkerhetsdirektören Kenneth Holm.

Den 12 juli rymde den dömde mördaren Kristofers Kastellanoss, 25, från en fångtransport utanför Laxå i Närke. Kastellanoss sprang ifrån tre kriminalvårdare under en oplanerad kisspaus och är fortfarande på fri fot fyra veckor senare.

Nu är Kriminalvårdens interna utredning av händelsen klar. Den visar bland annat att det var transportledaren som blev kissnödig.

– Vi kan konstatera att det är kriminalvårdarnas avsteg från regler och rutiner och det sammantagna låga säkerhetsmedvetandet vid tillfället som är den direkta orsaken till att rymningen kunde ske, säger Kriminalvårdens säkerhetsdirektör Kenneth Holm.

Han fortsätter:

– Jag är besviken och ser allvarligt på det inträffade. Vi har misslyckats med vårt grundläggande uppdrag här: att bevaka klienten, genomföra en säker transport och slutligen att skydda allmänheten. 

LÄS MER: Kriminalvårdare tagna ur tjänst efter rymning 

"Inget systemfel"

Enligt säkerhetsdirektören visar utredningen inte att det skulle finnas något systemfel inom Kriminalvårdens som bidragit till att rymningen kunde ske.

– Som arbetsgivare har vi naturligtvis det yttersta ansvaret för verksamheten. Men reglerna och rutinerna är väldigt tydliga på det här området. 

Han påpekar att rymningar från transporter är mycket ovanliga. Kastellanoss var den förste som rymde sedan 2014, vilket kan ställas mot att myndigheten förra året genomförde 65 000 transporter av häktade och dömda personer.

– Jag är medveten om att det här kan ha skadat förtroendet för Kriminalvården hos allmänheten. Men i grunden har vi en trygg och säker verksamhet.

Överlämnas till polisen

Kenneth Holm svarar dock inte på vilka regler och rutiner det var som kriminalvårdarna bröt mot. Han hänvisar till att polisen inlett en förundersökning om tjänstefel.

– Vår utredning är belagd med sekretess i förhållande till förundersökningssekretessen och kommer att överlämnas till polisen. Därför kan inte jag gå in på detaljer i utredningen.

Vad ska man göra, enligt rutinerna, om en kriminalvårdare blir kissnödig under en transport?

– Då är vi inne på våra arbetsmetoder. De vill inte jag gå in på. Men vid det här tillfället blev det ett oplanerat stopp, där fokus mer var på behoven hos en av kriminalvårdarna än på ett högt säkerhetstänkande.

Utredningen visar också att två av de bärbara överfallslarm som kriminalvårdarna hade med sig inte var aktiverade hos larmoperatören. Vid en efterföljande inventering i hela landet visade det sig att fler än 70 larm av totalt 760 har samma brist. De har tagits ur drift och åtgärdas löpande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!