Därför körde polisens bil med i streetracet

Expressen publicerade i går en video som visar hur en polisbil ser ut att delta vid en streetracetävling.

Nu har poliserna i bilen lämnat sin förklaring.

– Med den information jag har i dag kan jag inte se något formellt fel från deras sida, säger Christian Agdur, polismästare i Södertörns distrikt.

Poliserna i den bil som hamnade i en streetracekörning på Jordbroleden utanför Stockholm i början av juli hamnade på platsen av en slump. Det hävdar nu Christian Agdur, polismästare i Södertörns distrikt till Expressen.se efter att han pratat med en av poliserna i bilen.

– De är på väg till ett helt annat jobb och hamnar i efterbörden eller starten av det som ser ut att vara en streetracetävling. De stannar och säger åt personerna att vänligen lämna platsen, och när poliserna lämnar så lämnar även bilen samtidigt, säger Christian Agdur.

Han tycker att förklaringen låter trolig.

På bilderna syns hur polisbilen lägger sig sida vid sida med en silvergrå Hyundai, innan poliserna nickar till arrangören och kör i väg efter att ha väntat på arrangörens signal.

– När de ser den isolerade filmen förstår de att det kan framställas som det framställs. Då tycker de också att det ser olyckligt ut. I min värld har de kompletterat bilden med ganska viktig information, säger Christian Agdur.

"Kan inte se formellt fel"

Händelsen har anmälts och ska hanteras av en åklagare vilket är standard när det gäller polismål. Men Christian Agdur har även tagit samtal internt.

– Det är ju så att personal kan begå fel som inte är kriminella. Det kan ju vara handlingar som bottnar i dåligt omdöme, och då måste man diskutera det, säger Christian Agdur.

Borde de inte agera på något annat sätt?

– De är på väg till ett annat jobb, de ser de här människorna och säger "gå härifrån". Sen bedömer de att de ska åka därifrån och då kör den andra bilen också.

Men det agerandet är korrekt?

– Jag kan inte avgöra det. Jag har inte alla fakta. Men med den informationen kan jag inte se något formellt fel i det här, nej. Men det är viktigt att det är att med den information jag har nu kan jag inte se något formellt fel från deras sida.

Just nu finns det inte heller något som påverkar polisernas tjänst, utan de fortsätter som vanligt.

– Jag ser inget som påverkar deras tjänst i dagsläget, säger Christian Agdur.

Vägen används ofta för illegala biltävlingar, enligt Gabriella Åslund, stationsbefäl på Södertörnspolisen och tävlingarna är ett känt och farligt trafikhinder. Enligt ett vittne till händelsen som Expressen pratat med framstod det som att poliserna visste vad de gjorde.

– De log åt den andra föraren och gasade för fullt. Det är ingen tvekan om att de visste vad det var frågan om.

Åklagare ska undersöka

Det är kammaråklagare Eva Finé som har fått i uppdrag att titta på ärendet. I ett första läge ska hon fatta beslut om att gå vidare med en förundersökning eller avslå.

– Jag har inte fått in ärendet eller ens tittat på det, så jag har ingen plan just nu, säger hon.

Om hon går vidare med förundersökningen och kommer fram till att det rör sig om något brott kan åtal väckas. Om, och i så fall hur, poliserna ska drabbas på ett arbetsrättsligt plan är upp till polismyndigheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.