"Därför kommer de att dömas"

Publicerad
Uppdaterad
Männen bakom Pirate Bay hävdar att deras verksamhet är fullt laglig.
Professor Dennis Töllborg sågar nedladdningslagen - men tror att Pirate Bay-skaparna kan fällas i en kommande rättegång.
- Hade jag suttit i Högsta domstolen hade jag fällt dem, säger han till Expressen.se.
Professor i rättsvetenskap Dennis Töllborg blev fildelarnas hjälte efter att ha intervjuats i SVT:s Uppdrag granskning. I programmet sågade professor Töllborg den nya nedladdningslagen. Det finns ingen anledning att ha en lag som 600 000 svenskar bryter mot dagligen, menar Dennis Töllborg.

"Kan dömas"

Han tror dock att de tre männen bakom Piratebay som misstänks för brott mot upphovsrättslagen eller medhjälp därtill kan dömas i en eventuell rättegång. Männen själva hävdar att deras verksamhet är laglig. De har inget upphovsrättskyddat material på sin server, utan visar istället hemsidans besökare var detta materialet finns. Dennis Töllborg menar att de kan dömas ändå. - Poängen med lagen är att göra det olagligt för folk att ladda ner upphovsrättsskyddat material. Men via de länkar som Pirate Bay har hjälper de folk att göra just det. Hade jag suttit i Högsta domstolen hade jag dömt dem. Jag tror att de kan komma att dömas för medhjälp, säger Dennis Töllborg.

"Ta ut avgift"

Dennis Töllborg tror dock inte att polisinsatsen mot Pirate Bay kommer ha någon effekt på nedladdningen. Och han är fortfarande kritisk till nedladdningslagen. Hans lösning på problemet är att ta ut en avgift från de teknikföretag som tjänar på denna verksamhet, till exempel Apple. Avgiften ska sedan betalas ut till drabbade artister på samma sätt som Stim-pengar. - Om Apple vägrar betala är det ett lätt identifierbart offer. Antalet brottslingar reduceras då från 600~000 människor till ett hundratal teknikföretag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag