Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför klassas Sverige som ett högriskland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
President Obama har allt som oftast vakter vid sin sida. Här landar han med stor säkerhetsbevakning i Florida tidigare i år.
Foto: Kevin Lamarque/Reuters

NEW YORK/STOCKHOLM. Efter morden på statsminister Olof Palme och utrikesminister Anna Lindh betraktas Sverige som ett "högriskland" av amerikanska Secret service, kan Expressen avslöja.

De senaste dagarna har en första rekognosceringsgrupp varit i Stockholm för att förbereda den omfattande säkerheten kring president Obamas besök om några veckor.

- I det här fallet har de fått snabba på processen eftersom Sverige-besöket bestämdes så hastigt, säger författaren Jeffrey Robinson.

Inför varje statsbesök gör Secret service, som ansvarar för presidentens säkerhet, en riskbedömning av landet som ska besökas. Enligt källor till Expressen har Sverige i den bedömningen ansetts vara ett högriskland.

Den svenska öppenheten, där byggnader och personer ofta är enkelt tillgängliga, har varit en viktig faktor. Men framför allt har morden på statsminister Olof Palme och utrikesminister Anna Lindh vägt tungt.

- Man ser på Sverige som ett land som inte har varit så framgångsrikt de senaste 30 åren på att skydda sin statsledning, säger säkerhetsexperten Peter Jonsson som under många år har undervisat hos amerikanska FBI.

Personer knutna till al-Qaida

Bilden bekräftas av den tidigare brittiska diplomaten Charles Bird som nu är verksam vid kontraterrorisminstitutionen på St Andrews universitet i Skottland.

- I utvärderingen av säkerhetshotet ingår en tillbakablick av vad som har hänt tidigare, för det kan ge en indikation av hur hotbilden ser ut, säger han.

I riskklassningen av Sverige spelar också den inte obetydliga närvaron av al-Qaidaanknutna personer en stor roll, enligt flera bedömare.

- Sverige är känt för att vara ett terroristvänligt land. Det har med vår lagstiftning att göra, säger Peter Jonsson.

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp har under många år följt närvaron av al-Qaida i Sverige och bekräftar att det finns en risk.

- Vi har gott om individer i Sverige som bland annat reser ner till Syrien och köper den här ideologiska idévärlden. Vi har också haft två höga ledare från Sverige i al-Qaida, säger han.

Mardrömmen för alla säkerhetstjänster är ändå ofta inte kända terroristorganisationer, utan i stället ensamma galningar, så kallade "lone wolfs" på underrättelsespråk.

- En sådan person kan få en idé och se sin möjlighet de här 24 timmarna som presidenten är i Sverige, säger Peter Jonsson.

Intensiva förberedelser

De amerikanska förberedelserna inför Barack Obamas Sverigebesök är redan intensiva. Enligt uppgifter till Expressen lämnade ett "advance team" - fem personer som har besökt Sverige de senaste dagarna - Stockholm i går eftermiddag och reste hem till Washington för att avrapportera inför presidentens besök 4-5 september.

Källor inom den svenska polisen, som har det yttersta ansvaret för säkerheten under den amerikanska presidentens besök, bekräftar att den amerikanska rekognosceringsgruppen har varit i Stockholm.

- Det är inget konstigt att man har "advance teams" som kommer tidigt, säger en poliskälla med insyn i planeringen kring stats- besöket.

Enligt författaren Jeffrey Robinson, som har skrivit boken "Standing next to history" tillsammans med den tidigare Secret service-agenten Joseph Petro, kommer en ny delegation inom kort till Stockholm.

- Två veckor innan besöket kommer flera hundra personer från Secret service, Vita huset och amerikanska UD och stannar tills presidentbesöket är över, säger han.

Förhöjd säkerhetsnivå

Sedan snart tre år tillbaka ligger hotnivån för Sverige på en förhöjd nivå, enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning.

- Hur hotbilden ser ut eller vilka säkerhetsåtgärder som vidtas berättar vi av naturliga skäl inte om. Men generellt anses presidenten i USA ha ett stort behov av skydd och säkerhet, säger Sirpa Franzén, pressekreterare hos säkerhetspolisen.

En presstalesman på Secret Service säger till Expressen att de har som allmän regel att inte prata om säkerhetsfrågor. Även Vita huset avböjer att kommentera.

Reinfeldt bjuder in baltländerna

Ännu återstår mycket av planeringen inför Obamas besök, men det står nu klart att statsminister Fredrik Reinfeldt bjuder in sina nordiska och baltiska kolleger.

- Ambitionen är att det ska bli överläggningar med samtliga statsministrar i Baltikum och Norden under eftermiddagen, och därefter blir det en stor statsministermiddag med Fredrik Reinfeldt som värd, säger en uppgiftslämnare.

Som Expressen tidigare avslöjat är det klart att det blir ett möte mellan kung Carl Gustaf och president Barack Obama. På grund av kungaparets Eriksgata till Sörmland sker mötet först på förmiddagen den 5 september.

Ingen respons

Den svenska regeringen hoppas att president Obama ska hålla ett tal i Stockholm.

- Gärna om frihandelsavtalet. Men responsen från Vita huset har uteblivit. Det ligger inget stort tal i korten just nu, men detta kan möjligen förändras, uppger en källa.

Så går presidentbesöket till

FÖRBEREDELSERNA...

– I de förberedande besöken träffar Secret Service svensk polis och går igenom besöket i detalj. De har en checklista som de följer och de tar ingenting för givet. De kollar upp vilka sjukhus som ligger i närheten och fraktar i god tid dit blod med presidentens blodgrupp. De ser efter vilka gator som behöver spärras av och vilken flygplats presidenten kan landa på. Piloten som ska flyga presidentens plan Air Force One gör en övningslandning där, så att han vet hur det ser ut.

-

DAGARNA FÖRE...

– Secret Service ser till att telefonlinjen fungerar - Obama måste alltid ha en direktlinje till Vita huset. Byggnader säkras och brunnslock förseglas så att ingen kan plantera bomber. Före och under besöket kommer 35-40 flygplan med allt från specialutrustade bilar och helikoptrar till presidentens egna kockar och sjukvårdspersonal.

-

BESÖKET...

– Om han ska äta middag på en bankett med statsministern kommer Secret Service att fråga vad Reinfeldt ska äta. Sedan går de och köper exakt samma råvaror - men låter sin egen kock laga maten. Totalt har Obama 800 till 1 000 personer med sig. Svenska poliser som ska jobba med besöket får en pin med en speciell färg, så att Secret Service vet att de hör till dem.

-

SÅ PÅVERKAS DU...

– Ingen kommer i närheten av presidenten utan att passera magnetkontroller. När presidenten ska ta sig någonstans stängs gator av, tunnelbane- tåg får inte passera under honom och flygplanstrafiken stängs av.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.