President Obama har allt som oftast vakter vid sin sida. Här landar han med stor säkerhetsbevakning i Florida tidigare i år. Foto: Kevin Lamarque/Reuters
President Obama har allt som oftast vakter vid sin sida. Här landar han med stor säkerhetsbevakning i Florida tidigare i år. Foto: Kevin Lamarque/Reuters

Därför klassas Sverige som ett högriskland

Publicerad

NEW YORK/STOCKHOLM. Efter morden på statsminister Olof Palme och utrikesminister Anna Lindh betraktas Sverige som ett "högriskland" av amerikanska Secret service, kan Expressen avslöja.

De senaste dagarna har en första rekognosceringsgrupp varit i Stockholm för att förbereda den omfattande säkerheten kring president Obamas besök om några veckor.

- I det här fallet har de fått snabba på processen eftersom Sverige-besöket bestämdes så hastigt, säger författaren Jeffrey Robinson.

Inför varje statsbesök gör Secret service, som ansvarar för presidentens säkerhet, en riskbedömning av landet som ska besökas. Enligt källor till Expressen har Sverige i den bedömningen ansetts vara ett högriskland.

Den svenska öppenheten, där byggnader och personer ofta är enkelt tillgängliga, har varit en viktig faktor. Men framför allt har morden på statsminister Olof Palme och utrikesminister Anna Lindh vägt tungt.

- Man ser på Sverige som ett land som inte har varit så framgångsrikt de senaste 30 åren på att skydda sin statsledning, säger säkerhetsexperten Peter Jonsson som under många år har undervisat hos amerikanska FBI.

Personer knutna till al-Qaida

Bilden bekräftas av den tidigare brittiska diplomaten Charles Bird som nu är verksam vid kontraterrorisminstitutionen på St Andrews universitet i Skottland.

- I utvärderingen av säkerhetshotet ingår en tillbakablick av vad som har hänt tidigare, för det kan ge en indikation av hur hotbilden ser ut, säger han.

I riskklassningen av Sverige spelar också den inte obetydliga närvaron av al-Qaidaanknutna personer en stor roll, enligt flera bedömare.

- Sverige är känt för att vara ett terroristvänligt land. Det har med vår lagstiftning att göra, säger Peter Jonsson.

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp har under många år följt närvaron av al-Qaida i Sverige och bekräftar att det finns en risk.

- Vi har gott om individer i Sverige som bland annat reser ner till Syrien och köper den här ideologiska idévärlden. Vi har också haft två höga ledare från Sverige i al-Qaida, säger han.

Mardrömmen för alla säkerhetstjänster är ändå ofta inte kända terroristorganisationer, utan i stället ensamma galningar, så kallade "lone wolfs" på underrättelsespråk.

- En sådan person kan få en idé och se sin möjlighet de här 24 timmarna som presidenten är i Sverige, säger Peter Jonsson.

Intensiva förberedelser

De amerikanska förberedelserna inför Barack Obamas Sverigebesök är redan intensiva. Enligt uppgifter till Expressen lämnade ett "advance team" - fem personer som har besökt Sverige de senaste dagarna - Stockholm i går eftermiddag och reste hem till Washington för att avrapportera inför presidentens besök 4-5 september.

Källor inom den svenska polisen, som har det yttersta ansvaret för säkerheten under den amerikanska presidentens besök, bekräftar att den amerikanska rekognosceringsgruppen har varit i Stockholm.

- Det är inget konstigt att man har "advance teams" som kommer tidigt, säger en poliskälla med insyn i planeringen kring stats- besöket.

Enligt författaren Jeffrey Robinson, som har skrivit boken "Standing next to history" tillsammans med den tidigare Secret service-agenten Joseph Petro, kommer en ny delegation inom kort till Stockholm.

- Två veckor innan besöket kommer flera hundra personer från Secret service, Vita huset och amerikanska UD och stannar tills presidentbesöket är över, säger han.

Förhöjd säkerhetsnivå

Sedan snart tre år tillbaka ligger hotnivån för Sverige på en förhöjd nivå, enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning.

- Hur hotbilden ser ut eller vilka säkerhetsåtgärder som vidtas berättar vi av naturliga skäl inte om. Men generellt anses presidenten i USA ha ett stort behov av skydd och säkerhet, säger Sirpa Franzén, pressekreterare hos säkerhetspolisen.

En presstalesman på Secret Service säger till Expressen att de har som allmän regel att inte prata om säkerhetsfrågor. Även Vita huset avböjer att kommentera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag