Silvio Berlusconi – Italiens politiska mumie ingår med sitt Forza Italia i högerkoalitionen som är ett av Italiens nuvarande tre block. Foto: CIRO FUSCO / AP/ TTSilvio Berlusconi – Italiens politiska mumie ingår med sitt Forza Italia i högerkoalitionen som är ett av Italiens nuvarande tre block. Foto: CIRO FUSCO / AP/ TT
Silvio Berlusconi – Italiens politiska mumie ingår med sitt Forza Italia i högerkoalitionen som är ett av Italiens nuvarande tre block. Foto: CIRO FUSCO / AP/ TT
Främlingsfientliga Lega marscherar inför valet. Lega och Forza Italia ingå i samma koalition, men har svårt att hålla sams. Foto: ANTONIO CALANNI / AP/ TTFrämlingsfientliga Lega marscherar inför valet. Lega och Forza Italia ingå i samma koalition, men har svårt att hålla sams. Foto: ANTONIO CALANNI / AP/ TT
Främlingsfientliga Lega marscherar inför valet. Lega och Forza Italia ingå i samma koalition, men har svårt att hålla sams. Foto: ANTONIO CALANNI / AP/ TT

Därför kan vi räkna med kaos efter valet i Italien

Publicerad

ROM. Tiotals miljoner italienare strömmar nu till valurnorna. Många röstar i blindo. Vem som lyckas bilda regering är osäkrare än på länge. 

Även om extremhögern redan börjar vässa pennorna för nya ministerjobb.

Här är skälen till kaoset.

Ända till klockan elva i kväll kommer tusentals vallokaler vara öppna i Italien. De långa öppettiderna är en förhoppning på att italienarna - eller åtminstone 40 procent av dem - som varit osäkra in i det sista ska lägga en lapp i urnan.

Sedan börjar vad många fruktar: en institutionell kris, kanske med nyval om ett år som följd. Tre block tycks stå ganska jämlika mot varandra.

Det enda säkra: ingen vet längre var vänster-högerskalan tog vägen. 

Viktiga procent har övergett moderpartiet

Det började med mannen som presenterades som den italienska politikens underbarn, en florentinsk John F Kennedy: vänsterns Matteo Renzi. Han har sakteligen fått fart på Italiens ekonomi, även om den haltar mer än andra i EU. Men det gjordes till priset av mer flexibilitet – eller mindre trygghet om man så vill – på jobbmarknaden. Den ruttna banksektorn har hållits i strama tyglar. 

Matteo Renzi fick lite fart på den italienska ekonomin, men många var besvikna.Foto: MAURIZIO DEGL'INNOCENTI / EPA / TT

Få av den tredjedel unga som i dag är arbetslösa eller i bästa fall har ströjobb på den svarta marknaden kommer att rösta på Matteo Renzi. Viktiga procent av hans vänsterflygel har redan övergett moderpartiet.

Matteo Renzi gick en gång i tiden på val med löftet att reformera det sanslöst krångliga valsystemet och avskaffa Senaten. Den folkomröstningen 2016 blev en örfil för honom. I dag kandiderar Renzi själv till att bli senator. 

Renzis argument att han har sanerat ekonomin lyssnar inte italienarna på.  Småföretagarna vill ha banklån. Folket vill inte ha högre BNP, de vill ha jobb.

 

Femstjärnerörelsen, med Luigi Di Maio och Beppe Grillo siktar på att bli största parti.Foto: ALESSANDRO SERRANO' / AVALON.RED B5725

Den populistiska Femstjärnerörelsen, M5S, har slutat skrika vaffanculo, far åt helvete. Med den snaggade 31-årige Luigi Di Maio och hans välknutna slips siktar de inte längre mot stjärnorna utan mot kristallkronorna och makten. Femstjärnerörelsen skrämmer inte längre bort väljare med att kräva ett uttåg ur eurosamarbetet.

I dag är det Luigi Di Maio som är den italienska politikens nya underbarn. Han har tagit alla med häpnad. Genom att stå för sin bristande grammatik i sina intervjuer eller med sina usla kunskaper om storpolitik har han gett italienarna ett ansikte som de kan identifiera sig. Speciellt när han talar om Chiles förre diktator Augusto Pinochet som president i Venezuela.

Redan som elev i gymnasiet kämpade för att hans skola skulle göras jordbävningssäker. Nu är det hans rörelse som kan stå för jordbävningen med att bli Italiens största parti med runt 30 procent av rösterna. 

Berlusconi – Italiens politiska mumie

81-årige Silvio Berlusconi har än en gång visat sig vara Italiens politiska mumie som ingen lyckats begrava. Miljardären kan göras ovalbar, dras in i hur många sexskandaler som helst eller i korruptionshärvor. För varje ny skandal så ger det honom bara ett nytt försprång på andra korrupta politiker. För med Riddaren som han kallas så vet väljarna vad de får för sin valsedel! Här hymlas det inte. Och många gillar hans stil. Det gör EU också i den meningen att han smart nog har sagt att han vill se EU-parlamentets ordförande Antonio Tajani som sin premiärminister. I händelse av att hans parti Forza Italia blir högerkoalitionens största parti.

Silvio Berlusconi har blivit som en Donald Trump, men utan handelskrig och diplomatiska kriser.

I Berlusconis högerkoalition ingår de främlingsfientliga och mer eller mindre nyfascistiska partier som Lega och Fratelli d’Italia. Lega (tidigare Lega Nord) vill under ledning av Matteo Salvini stänga stränderna mot Medelhavet och hindra ankomsten av fler migranter till Italien. De som redan är här ska skickas tillbaka. 

I många av de frågorna skriker Salvini några oktaver högre än koalitionskamraten Berlusconi. Det kan ge utslag i valet där Salvini kan gå om Berlusconi. 

Politiker förbereder sig för årets längsta natt

Det finns en bra termometer för högerkoalitionens förmåga till eventuellt samarbete vid ett maktövertagande. Det tog ledarna en hel valrörelse och långa förhandlingar innan de ens lyckades ställa upp tillsammans för en gruppbild. Lägg till det att Salvini har sagt att han ser fram emot att riva upp en pensionsreform som Berlusconi själv har drivit genom. Samarbetet har alla ingredienser av härdsmälta innan det ens har inletts.

Slutligen finns möjligheten att alla vinner – och ingen. Det är heller inget som verkar göra italienarna - som de blaserade kaospiloter de är - sömnlösa. I så fall kan man se en stapplande koalition mellan något av de tre blocken. I slutändan riskerar italienarna se ytterligare en konstitutionell kris, kanske följt av nyval om ett år.

Just nu förbereder sig politikerna på årets längsta natt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag