Därför kan vi inte sluta spela Candy Crush

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Bertil Enevåg Ericson / Scanpix

I dagarna är det ett år sedan som spelet Candy Crush fick oss att glömma bort allt annat.

I en artikel i Time  berättar psykologer och en av spelets grundare varför vi inte kan sluta spela.

Candy Crush är spelet, eller appen, som tog oss med storm direkt när det släpptes för ett år sedan. Spelet är så beroendeframkallande att det enligt Time fått föräldrar att lämna sina barn ensamma och till och med råkat skada sig själva eftersom de inte varit tillräckligt uppmärksamma på vad som händer runtom kring dem.

Sedan starten har Candy Crush spelats 151 miljarder gånger, enligt Time.  Det är också det första spel som toppat listorna för iOs, Android och Facebook - samtidigt. Spelföretaget King, som har kontor i Stockholm och Malmö, står bakom succén, och enligt dem spelar 1 av 23 Facebookanvändare Candy Crush.

Väldigt beroendeframkallande

Spelet är definitivt beroendeframkallande. En undersökning som gjorts av Ask your target market visade att 32 procent av 1 000 tillfrågade ignorerat familj eller vänner för att kunna spela. 28 procent spelade på arbetstid, 10 procent hade hamnat i bråk med någon annan om hur länge personen spelat och 30 procent ansåg själva att de var beroende.

Men vad är det som gör Candy Crush så oemotståndligt för oss?

Här är nio anledningar, enligt artikeln i Time:

1. Spelet får dig att längta efter det.

Du får fem chanser att rada upp dina ikoner. När du har slut på liv måste du vänta i en halvtimme för att kunna fortsätta spela – eller betala, om du inte orkar vänta.

2. Vi är svaga för komplimanger.

När du lyckats lägga fyra bitar i rad dyker ord som "Sweet" eller "Delicious" upp för att belöna spelaren. Belöningar är den huvudsakliga anledningen till att vi blir beroende av saker, enligt Dr. Kimerly Young, expert på internet och spelberoende, som Time pratat med.

3. Du kan spela med en hand.

Enligt en av skaparna, Tommy Palm, var tanken redan från början att man skulle kunna göra andra saker samtidigt som man spelar. Därför behöver du bara använda en hand och kan i den andra handen hålla i en drink, en väska eller hålla dig fast när du åker buss. Det gör det också lättare att gömma telefonen under bordet.

4. Det finns alltid mer.

Enligt Tommy Palm uppdaterar teamet spelet kontinuerligt varannan vecka. Just nu finns det 544 nivåer – och fler lär det bli.

5. Du behöver inte betala – men om du vill är det lätt.

Enligt en erfaren spelare som Time pratat med hade mer än 60 procent av de som nått den högsta nivån inte betalat någonting överhuvudtaget.

6. Det talar till barnet inom oss.

– Många har haft en positiv känsla kring godis sedan de var barn, säger Tommy Palm till Time.

7. Det är socialt.

Det faktum att du kan tävla mot dina vänner gör Candy Crush svårt att motstå.

8. Det är en verklighetsflykt.

Många använder spelet för att koppla bort stressiga element i tillvaron.

9. Spelet blir bättre och bättre.

Spelare har nämnt att de i början av sin spelarbana inte var särskilt imponerande – men att Candy Crush efter ett tag växt och blivit beroendeframkallande.


Här kan du testa hur fast du är i ditt spelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.