Klimatminister Åsa Romson har samlat partiet till dialog om migrationspolitiken. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Peter Wallberg/TtKlimatminister Åsa Romson har samlat partiet till dialog om migrationspolitiken. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Peter Wallberg/Tt

Klimatminister Åsa Romson har samlat partiet till dialog om migrationspolitiken. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

 Foto: Peter Wallberg/Tt
Konferensen kommer avslutas med ett anförande av Gustav Fridolin. Foto: Anders YlanderKonferensen kommer avslutas med ett anförande av Gustav Fridolin. Foto: Anders Ylander

Konferensen kommer avslutas med ett anförande av Gustav Fridolin.

 Foto: Anders Ylander

"Därför kan vi gråta av dåliga politiska beslut"

Publicerad

Miljöpartiet kallar till dialog med partiets företrädare runtom i landet efter höstens kritiserade omsvängning i migrationspolitiken.

Hur stort är missnöjet - och bör partiet sitta kvar i regeringen? Det är två av de frågor som dialogkonferensen kan tänkas ge svar på.

– Därför kan vi både gråta över dåliga politiska beslut och samla kraft för att envetet hitta lösningar, säger klimatministern Åsa Romson, MP, i inledningsanförandet.

Missnöjet pyr inom Miljöpartiet efter en omskakande höst, där partiet gick med på mycket tuffa åtstramningar i regeringens migrationspolitik. Därför arrangerar nu partiet en så kallad dialogkonferens där företrädare får lufta sina åsikter med varandra och med partitoppar under diverse gruppsamtal.

I inbjudan står bland annat:

"Bakgrunden till konferensen är regeringens besked i november om tillfälliga restriktiva regler för det svenska flyktingmottagandet. Många medlemmar har efterfrågat möjligheter till dialog med anledning av detta."

Snabbare etablering för nyanlända

På schemat står bland annat frågor om vägar till snabbare etablering för nyanlända och bostadsbyggande. Jessica Rydell, landstingsråd i Kalmar, är en av 125 miljöpartistiska företrädare i Malmö.

Hon vill lyfta de försämrade möjligheterna för anhöriginvandring.

– Som landstingsråd ser jag de stora konsekvenserna det får bland annat gällande psykisk ohälsa, när personer som är här väntar på familjemedlemmar i krig eller stora läger, säger hon.

Lena Stenström: "Vi är på bottennivå redan"

Dialogkonferensen arrangeras i tre städer under lördagen - Malmö, Härnösand och Västerås. Totalt väntas drygt 300 deltagare, från Miljöpartiet och ungdoms-, student-, och seniorförbunden inom partiet.

Expressens genomgång av åsikterna hos partiets distriktsordföranden visar att många hoppas på en snar återgång till en generös migrationspolitik - och att gränsen är nådd vad gäller den tuffa migrationspolitiken.

– Jag tror att vi kommer att få väldigt svårt att motivera ytterligare åtstramningar för våra medlemmar. Vi är på bottennivå redan, säger Lena Stenström, distriktsordförande på Gotland.

Öjvind Hatt, tredje ordförande i Blekinge, menar att regeringsfrågan är högst aktuell i Miljöpartiet.

– Den debatten tror jag pågår överallt inom MP. Vad är priset man måste betala för att få vara med och ta ansvar? Är det värt det?

Samtidigt ska 3000 medlemmar ha valt att inte förnya sitt medlemskap efter nyår.

Åsa Romson: "Därför kan vi gråta"

Expressen finns på plats på konferensen i Malmö, där språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin finns på plats tillsammans med bland andra Maria Ferm, gruppledare i riksdagen och talesperson i migrationsfrågor.

Åsa Romson inledde konferensen från Härnösand, och fick spridda applåder över länk från Malmö.

– Jag är som mest stolt över att företräda ett grönt parti när jag ser hur vi orkar med att ta avstamp i engagemanget för mänskliga rättigheter och fokuset på barnen som har rätt till samhällen som ger dem framtid, sa hon och fortsatte:

– Det är det jobbet som gör skillnad för människorna här och nu. Därför kan vi både gråta över dåliga politiska beslut och samla kraft för att envetet hitta lösningar.

Dialogkonferensen pågår mellan 10 och 17.30, och avslutas med ett anförande av Gustav Fridolin.

 

Fotnot: I en tidigare version stod det att Åsa Romson använde formuleringen omänskliga i stället för dåliga om regeringens beslut. Formuleringen oönskade beslut var hämtad från den skrivna versionen av Romsons tal, men uttalades aldrig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag