Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför kan nästan ingen av IS-återvändarna åtalas

De första riksdagsförslagen om att kriminalisera terrorresor kom 2013, men det dröjde till 2016 innan de blev olagliga.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilder visar hur IS-sista fäste i Syrien evakueras.Foto: FELIPE DANA / AP / TT NYHETSBYRÅN
Kvinnor och barn evakueras.Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Debatten om IS-återvändare har fått nytt liv den senaste veckan.

De första förslagen om att kriminalisera terrorresorna kom redan 2013, men röstades ner i riksdagen.

Eftersom det dröjde till 2016 innan resorna blev olagliga kan nästan ingen av återvändarna åtalas.

– Det var livsfarligt att lägga fram ett sådant förslag på den tiden, säger tidigare C-riksdagsledamoten Staffan Danielsson som låg bakom motionen 2013. 

Lagen om terrorresor trädde i kraft den 1 april 2016, ett år och drygt fyra månader efter att regeringen gett Åklagarmyndighetens rättschef Lars Werkström i uppdrag att utreda möjligheten. I samband med att han fick uppdraget skrev justitieminister Morgan Johansson (S) en debattartikel i DN:

IS terror måste få ett slut och jag är övertygad om att organisationen kommer att besegras. Frågan är hur lång tid det kommer ta och hur många människor som kommer att drabbas innan dess”.

Det skulle dröja till 2019, skulle det visa sig. Och när lagen väl var på plats 2016  uppskattades hela 300 svenskar redan ha rest för att ansluta sig till olika våldsbejakande grupper i Syrien och Irak. 

– Hade vi haft den här lagen på plats tidigare hade vi nog kunnat förebygga och förhindra en del av de brotten som begåtts, sade justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT då.  

Förslag från alliansen och SD

Men början av 2019 hade fortfarande ingen dömts för att ha gjort en terrorresa, visar en genomgång från SVT. Detta trots att Säpo uppskattat att omkring 150 personer återvänt från konfliktzonerna. Orsaken avges vara att de flesta reste innan lagen trädde i kraft och därför inte kan lagföras enligt den.

Så varför dröjde det så länge?

Expressen har gått igenom de motioner som lämnats in av riksdagsledamöter i frågan och hittat flera som mer eller mindre är helt i linje med den lag som infördes 2016. 

Söker man på ”terrorresa” eller ”terrorresor” dyker en motion från 2013/14 upp, fyra från 2014/15, nio från 2015/16 och tio från 2016/17. Ingen av dessa riksdagsmotioner kommer från Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller Socialdemokraterna. I stället är det främst SD, följt av L, C, KD och sist M som är avsändare. 

Staffan Danielsson (C) lämnade in en av de tidigaste motionerna om att förbjuda terrorresor.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Staffan Danielsson: ”Livsfarligt”

En av de tidigaste motionerna i frågan lämnades in av den dåvarande C-riksdagsledamoten Staffan Danielsson i september 2013, ett år och tre månader innan en regering gav utredaren i uppdrag att se över möjligheterna för en sådan lag. 

I motionen skriver Danielsson att en översyn snarast bör göras kring kriminalisering av att delta i terroraktiviteter – även om de inte innebär aktivt deltagande i terrorhandling.

Tidigare i år har Säpo rapporterat att minst ett 40-tal svenskar deltar i strider i Syrien genom al-Qaidainspirerade, eller formellt anslutna organisationer. Antalet förväntas stiga, och om de radikaliserade militanta överlever striderna så är ett återvändande hem till Sverige sannolikt”, står det bland annat.

Motionen avslogs i enlighet med betänkandet från justitieutskottet, där Morgan Johansson (S) vid tillfället var ordförande.

Staffan Danielsson förvånades inte över att motionen röstades ner i riksdagen.

– Det var livsfarligt att lägga fram ett sådant förslag på den tiden. Jag minns att det var många som avrådde mig, säger han. 

– Det här var ingen motion man gjorde vågen för. Det var snarare ”vad håller du på med?” Men jag vill nog minnas att jag ändå banade väg här, för det här var ju en icke-fråga då.

Richard Jomshof: ”Har lyft det här i flera år”

Sverigedemokraternas partisekreterare och riksdagsledamot Richard Jomshof lämnade in en motion om terrorresor i oktober 2013. 

Motionen, som röstades ner, innehöll förslag både om utvisning av personer som anslutit sig till terrororganisationer samt indragna medborgarskap för IS-återvändare – en fråga som nu även drivs av Moderaterna.

– Det är bra att frågan har kommit upp och att det här äntligen lyfts, säger Richard Jomshof.

– Vi har ju lyft det här i flera år och försökt få till en vettig debatt, men det har inte funnit något intresse.

Han menar att det fanns tydliga varningstecken redan då, men att det saknades politisk vilja för att hitta en lösning på problemet.

– Säpo gick ju ut och varnade för det här på ett tidigt stadium, att det här kunde skapa problem längre fram, så då lade vi den här motionen. Hade vi börjat prata om det här då så kanske vi hade kunnat skapa något sorts lösning, i stället för att man står här nu och säger ”jaha, vad gör vi?”, säger Jomshof.

Richard Jomshof (SD) lämnade in en motion om terrorresor i oktober 2013.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

KD-ledamoten lämnade motion 2014

I november 2014 lämnade den kristdemokratiske riksdagsledamoten Mikael Oscarsson in en motion om att kriminalisera terrorresorna. Även den, som lämnades en månad innan regeringen tillsatte en utredning, avslogs. 

– Man skulle ha behövt lyssna på mig redan då, det är beklagansvärt att det har tagit så lång tid att agera, säger Mikael Oscarsson.

– Jag tyckte det var väldigt viktigt att vi skulle agera snabbt på detta, det var ju mycket väl dokumenterat att IS-krigare kom från Sverige. Det jag ville påvisa var ju att här krävs att vi vidtar åtgärder, annars skulle det här bara bli värre.

Expressen har sökt justitieminister Morgan Johansson, som via sin pressekreterare meddelat att han inte har möjlighet att lämna någon kommentar under dagen. Expressen har också sökt Beatrice Ask (M), som var justitieminister fram till 2014.

Så tycker partierna om förslaget att dra in medborgarskap för svenskar som stridit för IS

Sverigedemokraterna, Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson:

Vill dra in medborgarskap på IS-terrorister. De vill också att IS-återvändare ska kunna straffas retroaktivt – för handlingar som kriminaliserats efter att de begicks. ”Det är viktigt att vi får en möjlighet att åtala personer som är eller kan vara farliga för Sverige”.

Kristdemokraterna, Andreas Carlson, rättspolitiske talesperson:

”Det är klart att det finns skäl att se över hur medborgarskap kan stärkas och på vilka grunder de kan dras in. Det krävs dock grundlagsändring som tar flera år. För att lösa den akuta situationen, att människor måste ställas inför rätta för de vidriga brott de begått eller stöttat, föreslår vi att en internationell tribunal upprättas”. 

Moderaterna, Ulf Kristersson, partiledare: 

”Det aktualiserar frågan om hur vi ska se på att behålla svensk medborgarskap – om man begår fundamentala brott mot det som måste anses vara grundläggande lojalitet mot Sverige. Det är andra länder som har sådana regler, som Tyskland, Danmark, Norge, Finland. Fast i lite olika format. Och jag tycker att vi se över de svenska medborgarskapslagarna också”.

Centerpartiet, Jonny Cato Hansson, riksdagsledamot:

”De som har rest ner för att strida har gjort det mot UD:s rekommendationer och har själva ansvaret för att ta sig därifrån. Är man svensk medborgare måste man få komma in i Sverige även om man har begått avskyvärda brott. Däremot är det väldigt viktigt att de som kommer tillbaka i största möjliga mån straffas”.

Liberalerna, Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson: 

”På samma sätt som vi har tyckt att det ska vara tydligare krav på att vara medborgare, så tycker jag att det ska finns en gräns för när det kan upphävas”. 

Miljöpartiet, Rasmus Ling, rättspolitisk talesperson: 

”Sverige ska inte göra någon statslös. Det blir varken Sverige eller världen tryggare av. Även för dem med dubbla medborgarskap är ett sånt här förslag problematiskt. Människor som har begått brott ska dömas i domstol, men att skilja på vissa typer av medborgare och andra gynnar ingen. Vi vill ju inte heller att människor Sverige vill utvisa ska fråntas deras tidigare medborgarskap”.

Socialdemokraterna: Expressen har sökt justitieminister Morgan Johansson för en kommentar, men han har inte tid, enligt pressekreteraren Adriana Haxhimustafa. På söndagen sade dock Stefan Löfven: ”Sverige och utrikesdepartementet har sedan 2011 avrått från att resa till den regionen. De som ändå gör det ska inte räkna med någon konsulär hjälp från Sverige”

Vänsterpartiet, Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson:

”Medborgarskapet är en fråga som det krävs en grundlagsändring för att ändra på, vilket innebär att vi antingen måste ha nyval nu eller vänta till 2022 för att ens få igenom det. Dessutom strider en sådan här sak mot alla konventioner. Vi tycker att medborgarskapet inte är förhandlingsbart. Kommer man tillbaka och har begått ett brott ska man dömas för det. Det svåra är att få tag på bevisning och därför föreslår vi att vi – till de säkra och trygga platserna – ska skicka svensk polis, just för att säkra bevis för att kunna åtala svenskar som begått brott där nere”. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.