Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför invaderade ”penisfiskar” stranden

Här är dagens största utrikesnyheter.
”Penisfisken” bombarderade stranden i Kalifornien.Foto: KATE MONTANA / AFP INATURALIST
Skedmasken är mer känd som urechis unicinctus.Foto: David Ford / Faksimil/Bay Nature/Instagram

Tusentals penisliknande varelser bombarderade stranden Drakes Beach i Kalifornien – en händelse som nu fått stor uppmärksamhet världen över.

Men vad fick egentligen de märkliga djuren att sköljas upp på land?

Nu varnar naturmagasinet Bay Nature för att arten kan vara hotad i takt med ökande extremväder.

Naturmagasinet Bay Nature har rapporterat om ett uppseendeväckande fenomen som fångats på bild på Drakes Beach, en strand i Kalifornien i USA. 

Den märkliga synen har genom åren även rapporterats på andra stränder i delstaten, som Pajaro Dunes, Moss Landing, Bodega Bay och Princeton Harbor.

Enligt Bay Nature handlar det om en sorts skedmaskar, närmare bestämt Urechis caupo. På grund av dess utseende kallas de ibland för ”penisfiskar”, rapporterar magasinet – och likheten är slående.

Men vad fick egentligen de penisliknande maskarna att dyka upp på stranden? Enligt magasinet rör det sig om djurens naturliga habitat.

Masken trivs nämligen bäst under marken, längs stränder och gyttjiga kustremsor. Där gräver den ner sig i u-formade hålor under jorden.

När högvattnet når stranden sticker maskarna upp över jorden, och börjar utsöndra klibbigt slem. Ja, penisfisken utsöndrar alltså ett klibbigt slem – som sträcker sig från toppen av hålan in till munnen på djuret, och används för att jaga plankton och bakterier.

https://www.instagram.com/p/B58did9BbBA/

Därför blottar sig penisfisken

Det vi ser på Drakes Beach är ett resultat av vad som sker när man bygger sitt hem av sand, skriver Bay Nature.

När starka vindar når stranden bryts jordlagren ner och exponerar djuren som bor i sanden. Under åren som det återkommande naturfenomenet El Niño ökar risken för starka stormar blir ”penisfisken” särskilt utsatt.

Bay Nature skriver att det inte finns något särskilt forskningsprogram för att dokumentera vilka effekter dessa stormar kan ha på Urechis caupo – men att medborgare rekommenderas att rapportera när de ser de strandsatta maskarna.

https://www.instagram.com/p/B5gmaHUn0Cl/

Enligt The Guardian är ”penisfisken” en delikatess i Sydkorea, som där kallas gaebul.

Men det är inte bara vi människor som uppskattar masken: även andra fiskar, uttrar, hajar och fiskmåsar ser den som smaskig mat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.