Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför hotas strutsen av klimatförändringarna

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Forskare har följt strutsar under 20 års tid. Nu kan de berätta om hur strutsen påverkas av klimatförändringarna.
Foto: Colourbox
Klimatförändringarna väntas få temperaturen att fluktuera, vilket kommer påverka strutsen negativt.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Under 20 år har forskaren Mads Schou vid Lunds universitet följt 1 300 strutsar tillsammans med en sydafrikansk kollega.

Resultaten visar att strutsens förmåga att föröka sig påverkas kraftigt av plötsliga temperaturskillnader.

– Klimatförändringarna innebär att temperaturen kommer att fluktuera oftare och mer, det blir en stor utmaning för strutsen, säger Schou i ett pressmeddelande.

Strutsen är i grunden ett tåligt djur. De klarar den gassande heta solen i Kalahariöknen såväl som ett mer kargt och kallt skandinaviskt klimat – men bäst trivs de i ljumma 20 grader.

Trots sin temperaturmässiga stryktålighet är strutsens reproduktion kinkig för temperaturer. En ökning eller minskning med fem grader från strutsen optimala 20 grader, 25 dagar före äggläggning, gör att honan lägger 40 procent färre ägg. Det visar en ny studie som forskare vid Lunds universitet har tagit fram tillsammans med kolleger i Sydafrika.

– Många tror att strutsar kan reproducera sig var som helst, men de är faktiskt väldigt känsliga för skiftningar i temperaturen. Klimatförändringarna innebär att temperaturen kommer att fluktuera oftare och mer, det blir en stor utmaning för strutsen, säger Mads Schou, som skrivit artikeln tillsammans med bland andra kollegan Charlie Cornwallis, i ett pressmeddelande. 

20 år och 1 300 strutsar

Under 20 års tid har de följt 1 300 strutsar. Och de har inte behövt simulera några förutsättningar. I Klein Karoo i Sydafrika kan temperaturen nämligen växla mellan fyra minusgrader och 45 plusgrader, vilket gjort att de kunnat följa strutsarna i sitt naturliga habitat.

Studien, menar Mads Schou, är relevant i förhållande till klimatkrisen och den temperaturtombola som väntas följa i dess fotspår.

– Mycket forskning fokuserar på hur klimatet påverkar individernas överlevnad. Men innan en individ dör förlorar den sin förmåga att reproducera sig. Och kan de inte reproducera sig så spelar det ingen roll om de kan överleva, säger han till TT. 

Spermakvaliteten påverkades inte

Glädjande var dock att strutsens spermakvalitet är oförändrad. Det framgår eftersom antalet kläckta strutsungar inte förändrades i samma utsträckning som antalet lagda ägg gjorde.

– Jag är inte alls orolig, men det är en utmaning för strutsarna, säger Schou.

Vad är klimat egentligen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.