Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför hittar polisen inte mördaren

Trots att 40-50 poliser jobbar med fallet har man ännu inte lyckats gripa någon person efter mordet i Upplands Väsby. Anledningen är enligt polisen att personen inte tidigare är brottsbelastad.Foto: Thomas Engström

Den 21-åriga kvinnan mördades i ett joggingspår i Upplands Väsby.

Trots att 40-50 poliser jobbar med fallet och närmare 200 topsningar genomförts är fallet fortfarande en gåta.

Nu berättar åklagaren Robert Näppi varför:

– För det första kan man konstatera att det inte är en brottsbelastad person sedan tidigare.

Det är fortfarande ett mysterium vem som orsakade den 21-åriga kvinnans död i skogsområdet i Runby, Upplands Väsby, på kvällen den 5 augusti.

40-50 poliser jobbar med fallet. DNA från gärningsmannen har hittats på brottsplatsen.

200 topsningar

Närmare 200 topsningar har genomförts och skickats till NFC, Nationellt forensiskt center, i Linköping.

Nu berättar förundersökningsledaren, åklagare Robert Näppi, varför mördaren inte har kunnat ringas in och gripas.

– För det första kan man konstatera att det inte är en brottsbelastad person sedan tidigare. Då hade han funnits i registren. Sedan kan det också vara, vilket jag personligen inte tror, en underårig, som man inte kan topsa. Men det är inte sannolikt. Sedan har vi ytterligare kategorier: Någon som Kanske vistas här tillfälligt och är av utländsk härkomst. De är inte heller regelbundet topsade i de här sammanhangen.

Paralleller till Linköpingsmordet

Åklagaren Robert Näppi har tidigare dragit paralleller med dubbelmordet i Linköping den 19 oktober 2004, där en kvinna och en pojke mördades och där polisen säkrat både mordvapen och även DNA från mördaren – men inte lyckats gripa någon misstänkt.

Nu är han försiktig med att släppa på uppgifter från den nya utredningen, i Upplands Väsby.

– När man har en misstänkt identifierad, gripen och anhållen och kanske häktad – då kan man släppa på sekretessen. Det går inte att göra det innan dess. Då försvårar man utredningsarbetet oerhört mycket.