Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför hetsköper alla toalettpapper

Psykologen om hur du ska hantera corona-ångesten.
Många bunkrar upp med toalettpapper i coronakrisen.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilder från butiker.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilder från butiker.Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Bilder från butiker.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Ica Maxis personal har blivit hårt belastad.Foto: Läsarbild

Svenskarna hamstrar toapapper som aldrig förr – trots att ingenting talar för att det kommer ta slut. 

Enligt psykologen Kata Nylén kan beteendet förklaras med att vi försöker få kontroll på situationen. 

– Att gå ut och köpa upp sig får oss kortsiktigt att känna oss lite lugnare. 

Har du bunkrat toalettpapper?

Sverige har över 1 000 bekräftade fall av coronasmitta.

Under lördagen meddelade UD att man nu avråder från samtliga resor till andra länder för att minska risken för spridning av viruset. Samtidigt har flera företag uppmanat sina anställda att jobba hemifrån för att undvika sjukdomsfall.

Men svenskarna har även tagit till egna åtgärder – vilket märks tydligt i mataffärer runtom i landet.

Från flera håll kommer bilder på hyllor som ekar tomma efter att de länsats på torrvaror, konserver och toalettpapper. Detta trots att myndigheterna försäkrat om att det inte råder brist på livsmedel i Sverige.

”Människan är ett socialt djur”

Psykologen Kata Nylén säger att en av anledningarna till att vi hamstrar toalettpapper och matvaror är att vi vill ta kontroll. 

– När vi upplever hos hotade eller oroade över något kan vi känna att vi inte har kontroll. Då försöker vi skapa oss kontroll och det gör vi oavsett om hotet är reellt. Att gå ut och köpa upp sig får kanske oss kortsiktigt att känna oss lite lugnare. 

Kata Nylén, psykolog.Foto: Karin Boo / Pressbild

Kata Nylén säger också att vi är sociala djur – ser vi att andra människor köper på sig gör vi likadant. 

– Ser vi att det är tomt på toapappershyllorna eller pastahyllorna blir vi manade att ta de där sista paketen, för att det verkar vara något som andra tar. Det är möjligt att många hamstrar toapapper för att alla andra gör det. 

”Vi är otränade på kris” 

Men toapappret är inte på väg att ta slut – det produceras toapapper i fabrikerna precis som vanligt.

Martin Drobena är platschef vid Essitys pappersbruk i Lilla Edet där toalett- och hushållspapper tillverkas under varumärkena Edet, Torky och Tork. Han har inte upplevt något liknande innan. 

– Kanske finns det en rädsla över att behöva mötas av tomma hyllor framöver, men jag ser det inte som ett problem eftersom jag vet att vi har kapacitet för att kunna försörja svenska marknaden med toalettpapper, har han tidigare sagt. 

Men hur vi agerar behöver inte alltid vara rationellt, säger psykologen Kata Nylén. 

– Men det är också så att vi är så otränade på kris när det gäller att vara solidariska. Oro eller kris tar kanske inte fram människans bästa sida och framför allt inte när vi inte har tränat oss i att vi behöver lösa krisen tillsammans. 

Under fredagen uttalade sig Maria Bergstran, tillförordnad chef för operativ ledning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om fenomenet vid en presskonferens. Hon var då positivt till att ha en ”god hemberedskap”, med lite mat och andra förnödenheter.

Däremot uppmanade MSB-chefen till att inte gå för långt.

– Ett litet förråd av mat är bra att ha hemma, men vi behöver inte ta i från tårna. Vi behöver inte länsa hyllorna på mataffärerna, sa Maria Bergstrand.

 

Detta händer i kroppen när du smittas av covid-19

Här är de vanligaste symtomen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.