Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför hedrar vi Förintelsens offer den 27 januari varje år

"Arbeit macht frei", men arbetet gjorde inte fångarna fria i Auschwitz-Birkenau.Foto: Christian Örnberg
Sovjets röda armé befriade Auschwitz den 27 januari 1945.Foto: SUB / PRESSENS BILD CAF PAP
Järnvägen till förintelselägret i Auschwitz-Birkenau. Här fanns gasugnarna och krematorierna.Foto: ?? / ??
Rudolf Höss, kommendant i Auschwitz, dömdes till döden för brott mot det polska folket.Foto: / AP

Den 27 januari 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

Under de tolv år nazisterna hade makten i Tyskland mördades cirka sex miljoner judar, drygt en miljon av dem i Auschwitz.

Sedan 1999 har dagen varit en minnesdag i Sverige. En dag för alla som bekämpar rasism, främlingsfientlighet, intolerans och antisemitism. 

Koncentrationslägret KZ Auschwitz var Nazitysklands största koncentrations- och förintelseläger under andra världskriget. Lägret, som egentligen var tre läger, låg i staden Oświęcim i södra Polen, 60 kilometer väster om Krakow. 

I dag är platsen ett museum. 1979 blev Auschwitz uppsatt på Unescos världsarvslista.

Auschwitz bestod av tre läger

KZ Auschwitz var från 1940 till sommaren 1942 främst ett koncentrations- och arbetsläger för polacker, sovjetiska krigsfångar och judar. Fångarna dog av svält, hårt arbete och av dödsskjutningar och dödliga injektioner. Fångarna användes främst som arbetskraft till byggprojekt vid lägret, samt till jordbruken runt Auschwitz.

 

LÄS MER: Expressens sajt om andra världskriget 

 

I januari 1942 hölls den beryktade Wannsee-konferensen i Berlins utkanter. Syftet var att dra upp riktlinjerna för massmordet på Europas judiska befolkning.

Tanken var att de tyska ledarna skulle samla ihop judar från hela Europa och deportera dem till läger i Östeuropa där de skulle utplånas. Enligt nazisternas beräkningar skulle de döda 11 miljoner judar.

Anne Franks dagbok är en av de viktigaste dokumenten om judeförföljelsen i Europa under nazisttiden.Foto: PRESSENS BILD / ÄLDRE BILD PB PRESSENS BILD AB

 

Det här är Anne Frank

Anne Frank hade inte fyllt fyra när hon flydde med sin familj från nazisterna i Tyskland till Amsterdam. När Tyskland ockuperade Nederländerna i maj 1940 kunde familjen inte fly. I stället levde de som gömda från 1942. Efter två år blev familjen förrådd och de skickades till först Auschwitz och sedan Bergen-Belsen, där Anne Frank avled av fläcktyfus. 

Anne Frank skrev dagbok under tiden de gömde sig och fram tills hon skickades till sin död. Det är en dagbok av en ung tonårig flicka med stora drömmar, men som aldrig fick uppleva sin 16-årsdag. Anne Franks dagbok gavs ut 1947 och har översatts till 50 språk. 

Från sommaren 1942 blev Auschwitz även ett utrotningsläger. I Birkenau byggdes gaskamrar och krematorier. Det var där i Auschwitz-Birkenau som de allra flesta judar, polacker och romer dog.

 

LÄS MER: Expressens Brita Håkansson i koncentrationslägret Buchenwald: Här avslöjas förintelsen

 

Här kan du högtidlighålla minnesdagen för Förintelsens offer

Dagen högtidlighålls lördagen den 27 januari 2018 på många platser i Sverige, från klockan 08.00 och framåt.

Forum för levande historia har sammanfattat var du kan hedra offren för nazismen här.

Det här är Hédi Fried

Hédi Fried är författare och psykolog. Hon överlevde Auschwitz och Bergen-Belsen och kom till Sverige i juli 1945 med Röda Korset.

Fried är 93 år och fortfarande verksam för att upplysa och berätta om nazisternas övergrepp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.