Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MobilTabletDator
Premium:

Så blev svensk diesel världens dyraste: ”Ett nollsummespel”

Sedan julen 2020 har priset nästan dubblerats och nu är svensk diesel dyrast i världen. 

Kriget i Ukraina har fått världspriset på olja att skjuta i höjden. Men dessutom bidrar reduktionsplikten – den innebär att andelen biodrivmedel som blandas i bensin och framför allt diesel ökar varje år. 

Biodrivmedel är ännu dyrare än den rekorddyra oljan och gör att svenska bränslepriser riskerar att bli allt högre kommande år. Men är det förgäves?

– Ur ett globalt miljöperspektiv är reduktionsplikten i Sverige närmast ett nollsummespel, säger den före detta KTH-professorn Per Kågeson.

måndagen presenterade finansminister Mikael Damberg på en presskonferens att reduktionsplikten pausas på dagens nivåer. 

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

• Dela din prenumeration med upp till 3 personer

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.