Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför har ryska jättekonvojen kört fast

Den drygt 6 mil långa ryska militärkonvojen på väg i långsam takt. Den ryska militärkonvojen har försenats av starkt ukrainskt motstånd, mekaniskt haveri och trafikstockningar, enligt den brittiska underrättelsetjänsten.
Den ryska konvojen av militärfordon sträcker sig 64 kilometer längs vägar nordväst om Kiev.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin.
Foto: MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bakslaget för militärkonvojen norr om Kiev visar att Rysslands invasionsplan är ogenomtänkt – signerad Vladimir Putin snarare än den ryska generalstaben.

Det säger Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap, till DN.

Men bakslaget kommer inte att hindra ryssarna från att i slutändan inta Ukrainas huvudstad, tror Rysslandsanalytikern Mason Clark.

– Så småningom kommer ryssarna att helt enkelt kunna nöta ner de ukrainska styrkorna, säger han till AP.


Vill du få allt det senaste om konflikten mellan Ryssland och Ukraina? Ladda ner Expressens app för Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

Förra söndagen, krigets fjärde dag, visade satellitbilder att en fem kilometer lång rysk militärkonvoj var på väg mot Kiev från nordväst. Konvojen befann sig då i höjd med staden Ivankiv omkring sex mil från den ukrainska huvudstaden.

Dagen efter kom nya rapporter om hur konvojens längd växt till 27 kilometer – och senare hela 64 kilometer. Fronten uppgavs då befinna sig nära Antonovflygplatsen, cirka 30 kilometer nordväst om centrala Kiev. 

Enligt ABC News kunde lastbilar med artilleripjäser, stridsfordon, stridsvagnar och underhållsfordon ses på bilderna. Enligt nyhetskanalen bedömdes 15 000 soldater ingå.

Men sedan stannade konvojen upp.

Motstånd, motorhaveri och trafikstockning

På torsdagen rapporterade det brittiska försvarsdepartementet att den milslånga fordonskolonnen hade gjort små märkbara framsteg de senaste tre dagarna och att fronten fortfarande var över 30 kilometer från huvudstadens kärna. 

Orsakerna uppgavs vara ”starkt ukrainskt motstånd, mekaniskt haveri och trafikstockning”.

Enligt AP:s källor inom det amerikanska försvarsdepartementet har ukrainarna angripit konvojen med pansarvärnsrobotar och kunnat slå ut fordon i fronten, med följden att vägen har blockerats för bakomvarande fordon.

Ilmari Käihkö, docent och universitetslektor i krigsvetenskap, säger till DN att han tror att planen för konvojen var att omringa Kiev. En orealistisk plan, menar han.

Läget i sju viktiga städer

• I Kiev har flera personer dött i attacker mot förorten Irpin, däribland två barn, under söndagen. Ukrainas inrikesdepartement varnar för att den ryska ockupationsmakten under de kommande dagarna kommer försöka ta över huvudstaden Kiev.

• I Enerhodar i sydöstra Ukraina uppgavs Ryssland tidigare ta tagit kontroll över staden, där Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja ligger, enligt Kyiv Post. Senare uppgav tidningen att ”ryska ockupanter lämnat staden”. Under söndagskvällen uppger det internationella atomenergiorganet IAEA på Twitter att kärnkraftverket Zaporizjzja lyder under ryskt befäl, men med ukrainsk personal. 

• I Tjernihiv i norra Ukraina har minst 47 personer dött i en attack mot ett bostadskvarter, enligt ukrainska myndigheter.

• Under söndagen kommer rapporter om flyganfall över Ukrainas näst största stad Charkiv i nordöstra Ukraina. Sky News rapporterade att ryska styrkor skjutit raketer mot ett fysikinstitut i Charkiv, där kärnämnen och en reaktor finns. Ett tv-torn har också attackerats.

• Under söndagen misslyckades ett andra försök att evakuera civila i den ukrainska hamnstaden Mariupol, där läger beskrivits som en humanitär katastrof. De ryska truppernas attacker mot staden ”har troligt kvarstått på samma höga nivå som de senaste dagarna”, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

• Ukrainas president Volodymir Zelenskyj uppgav under söndagen att Ryssland gör sig redo för att bomba den viktiga hamnstaden Odessa.

• Sedan tidigare har Ryssland kontroll över hamnstaden Cherson i södra Ukraina.

”Putins ogenomtänkta plan”

– Då skulle omkretsen vara nio mil lång. Även om man samlar allt manskap man har i landet kommer man att misslyckas med det, det är helt omöjligt, säger han.

Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap, anser att Rysslands misslyckanden tyder på att krigsplanen är politiskt styrd.

– Det är Putins ogenomtänkta plan som har lett till att man får stora problem på taktisk nivå. På själva krigsskådeplatsen har de kört fast. Vi vet inte förlusttalen, men de är betydande vilket har stukat styrkan rejält, säger han.

Att Ukraina skulle kunna slå ut hela konvojen från luften anser militära bedömare vara osannolikt, även om landet har genomfört framgångsrika drönarattacker, rapporterar BBC.

Mason Clark, Rysslandsanalytiker på Institute for the Study of War, säger till AP att konvojens svårigheter kan vara talande för ett större problem hos den ryska krigsmakten med att samordna storskaliga militära operationer men han tror inte att det kommer att hindra Ryssland från att i slutändan inta Kiev.

– Så småningom kommer ryssarna att helt enkelt kunna nöta ner de ukrainska styrkorna, säger han.


”Den ryska konvojen är ett jätteproblem”

Enorm rysk militärkonvoj närmar sig Kiev.

Här skjuts ryska helikoptern ner av ukrainska militären

Här skjuts ryska helikoptern ner av ukrainska militären. Experten om vapnen hos de ukrainska trupperna som Ryssland fruktar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.