Annie Lööf.
Annie Lööf.

Därför gjorde Lööf utspelet om lönerna

Publicerad

Centerledaren Annie Lööf föreslog i veckan att ingångslönerna borde sänkas med upp till 25 procent.

Förslaget debatterades flitigt - men enligt Lööf var det aldrig meningen att genomföras.

- Ingångslönerna fattar ju inte vi politiker beslut om, utan det gör parterna, sa hon i Agenda.

Veckans stora politiska fråga har varit Centerpartiets förslag om att ingångslönerna borde sänkas med 25 procent.

Men när partiledaren Annie Lööf svarade på frågor om förslaget i SVT:s Agenda sa hon att det endast var en vision.

– Det utspelet var inte tänkt att genomföras i regeringen, för ingångslönerna fattar ju inte vi politiker beslut om, utan det gör parterna.

På frågan om varför hon gjorde utspelet sa hon:

– Jag är bestämd på det att jag som politiker måste ha möjlighet att offensivt driva på i dessa frågor även om det är parterna som beslutar.

"Måste våga ta den debatten"

Centerpartiet har haft de tufft i opinionen. När Annie Lööf fick frågan om hon tror att utspelet om ingångslönerna kan locka väljare sa hon:

– Jag tror att det är viktigt att när man nu tittar över löneavtalen att inte bara fokusera på de som har jobb utan också se vilka effekter får högre löner och högre ingångslöner på de som saknar lön och jobb. Som politiker ser jag det som självklart att också se till de som står utan jobb och utanför. Vi måste våga ta den debatten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag