Därför gick den geniala rymningen fel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Slutet. 58 timmar efter utbrytningen från Hall är flykten över för Tony Olsson. Han är myggbiten, utmattad och mycket rädd när han grips på ett höloft på tegelvretens gård. Han gör aldrig någon ansats att använda sin pistol. "Skjut inte!", skriker han till polisen.

Utbrytningen höll världsklass.


Men flykten blev ett gigantiskt fiasko.


De utsattes för ett stort svek.


Expressen har kartlagt en av de mest spektakulära rymningarna i svensk kriminalhistoria.
BILD-SPECIAL: Tony Olssons sista gömställe

Polisinspektör Jöran Thell var den som hittade Tony Olsson.
Foto: STEFAN
Alla fyra rymlingarna greps i samma område - bara någon mil från Hall.
Foto: SUVAD
Polisen sökte noggrannt igenom området kring Grindsjön.
Foto: SUVAD
Daniel Maiorana grips av nationella insatsstyrkan.
Foto: JONAS
Gömstället. Här bland höbalarna gömde sig Tony Olsson.
Foto: MIKAEL MIKAEL
Fullt pådrag. Rikslarm utfärdades efter rymlingarna och Stockholmspolisen hade snabbt ett 50-tal poliser på plats i området.
Foto: MIKAEL MIKAEL
Två män plockade upp rymlingarna i en röd Saab 9000.
Foto: - -
Hall. Sveriges bäst bevakade fängelse?
Foto: JOCKE

Daniel Maiorana

 har med hjälp av en insmugglad mobiltelefon planerat flykten i flera veckor. Nu är planen klar. Alla inblandade är redo. Strax före midnatt mellan tisdagen och onsdagen anländer två av hans vänner i en stulen bil. De stannar bilen i närheten av anstalten Hall och inväntar att klockan ska bli 24.00. Det är då superrymmaren Daniel Maiorana i cell nummer 8 för tredje gången ska lyckas fly från ett fängelse som uppges vara rymningssäkert. I cell nummer 17 sitter den livstidsdömde polismördaren Tony Olsson och fingrar på sin insmugglade pistol, enligt uppgift en Glock. Han tittar ivrigt på klockan – han väntar på att den ska ticka fram till 23.45. Det är då en av de båda andra rymmarna ska larma personalen om att han mår dåligt. Personen säger att han behöver medicin. En kvinna som arbetar vid centralvakten går dit tillsammans med en kvinnlig vårdare från en angränsande avdelning. Båda är sommarvikarier och har bara jobbat ett par månader på Hall. Men de hinner inte gå hela vägen fram till cellen de är på väg till. Plötsligt står de öga mot öga med Tony Olsson.  – De blir livrädda. Bara att se en fånge komma ut från en öppen cell är fruktansvärt. När de ser vem det är och att han är beväpnad är det nära att en av kvinnorna svimmar, säger en anställd vid Hall.  Tony Olsson riktar sitt vapen mot kvinnorna och tvingar dem att släppa ut tre andra interner på isoleringsavdelningen – Daniel Maiorana, Alfred Sansiviero och Mahmoud Amaya. De tilltvingar sig kvinnornas nycklar och låser därefter in dem i en av cellerna.

Kvartetten

 fortsätter genom kulvertarna bort mot centralvakten. När de inte lyckas ta sig dit med hjälp av nycklarna återvänder de och tar en av kvinnorna som gisslan.  Rymligarna väljer då att utnyttja reservplanen och går via i källaren. Nu har även Daniel Maiorana ett vapen och ihop med Tony Olsson tvingar han kvinnan att med passerkort, koder och nycklar öppna flera dörrar. Efter en promenad på mer än tvåhundra meter når de byggnaden för centralvakten. I ett besöksrum intill centralvakten försöker de skjuta sönder ett fönster för att fly ut genom det. Trots sex skott misslyckas det. Kvartetten tar sig ut till centralvakten och visar sin gisslan. De visar två vapen och signalerar tydligt att de är redo att använda det. – Den manliga vakten visste vad Tony Olsson och Daniel Maiorana är kapabla till och det fanns bara en sak att göra, säger en kollega till vakten. Grinden öppnas. De båda medhjälparna på utsidan riktar ett hagelgevär mot vakten. Samtidigt som de med hjälp av en vinkelslip försöker såga sig genom gallergrinden för att möta rymmarna. – Släpp henne. Vi ska för fan inte bli inblandade i ett gisslandrama, skriker bilens förare till Tony Olsson som riktar sin pistol mot kvinnans huvud. Hon lämnas chockad vid platsen.

Fyra vuxna män

 tar plats i baksätet på bilen, en röd Saab 9000. Bilen sjunker ner. Därefter en rivstart. De kör i riktning sydost på länsväg 225. 00.01 går larmet. Polisen mobiliserar all tillgänglig personal i Stockholms län. Piketer och patruller skickas till området i ilfart. Polismännen är extra motiverade att gripa den av rymmarna som sköt deras kollegor i Malexander den 28 maj 1999. Några minuter efter att de första polispatrullerna anländer till anstalten Hall når flyktbilen en badplats i stugområdet Västerby vid Grindsjön där täckningen för deras mobiltelefoner är dålig. Här går något snett. Den hittills perfekta flyktplanen totalhavererar.

Flyktbilen 

kan de inte längre använda. Skulle de köra vidare i den skulle de upptäckas direkt. Området kommer inom några få minuter att krylla av poliser. Och fyra vuxna män ihoppackade i baksätet lockar många ögon och polistipsare till sig. De väntar otåligt på att två nya flyktbilar ska anlända. Enligt polisens teori skulle Tony Olsson följa med den ena bilen.  De övriga rymlingarna skulle följa med den andra. Tanken var att de bara skulle åka några få mil innan de helst skulle splittras. – Antagligen blev de inte upphämtade som det var tänkt. Vi hade mycket folk på plats omgående. Det kan ha gjort att personerna som skulle hjälpa till med den fortsatta rymningen blev rädda. Det kan vara så att de helt enkelt blev svikna, säger Lars Byström, polisens insatschef. – Polisen kanske satte käppar i hjulet genom att dyka upp snabbare än väntat. Deras medgärningsmän kanske inte höll vad de hade lovat, säger Lars Nylén, chef för rikskriminalen. De fyra rymlingarna lämnar bilen. De glömmer att ta med sexliters-dunken med vatten som ligger i baksätet.  De har ingen mat – bara lite läsk – när de tvingas ge sig av till skogs. Kvartetten går först tillsammans. Det dröjer inte länge förrän de hör polisens helikopter cirkla över området. Febrilt tittar de på kartan och kompassen som de fått. – Men ingen av oss kunde läsa kartan och lokalisera var vi var. Och ingen förstod sig på kompassen, ska Mahmoud Amaya ha sagt till polisen i ett inledande förhör.

Samtidigt 

som rymlingarna tillbringar natten i skogen undrar alla inom kriminalvården hur Tony Olsson lyckats få in ett vapen på Halls isoleringsavdelning. Ytterligare några timmar senare vill hela Sverige ha svaret på den frågan. Den borgerliga oppositionen kräver att justitieminister Thomas Bodström avgår. Enligt uppgift till Expressen misstänker de anställda på Hall att det är en kollega på anstalten som smugglat in vapen. – Den vi misstänker är skuldsatt och han har troligen tagit emot en muta, säger en anställd. Olika rykten säger att medarbetaren blivit lovad mellan 50 000 och 250 000 för att ge Tony Olsson vapen. En annan uppgift talar om hela två miljoner kronor. Mutor på Hall är vanliga. Daniel Maiorana har lyckats smuggla in telefoner till säkerhetsavdelningen tidigare – Han kan säga saker som: "Du får 10 000 om du fixar en mobil åt mig", berättar en anställd.

Maiorana utpekas

 av polis och anstaltspersonal som den som organiserat flykten. – Vi har hittat mobiler i Maioranas cell. Det har inte gått att bevisa att han köpt dem av någon anställd, men han har ju fått dit dem på något sätt, säger en anställd. Även ledningen för kriminalvården tror att det är någon i personalen som har överlämnat vapen till Tony Olsson och att någon har öppnat hans cell. – Det är en katastrof. Någon med tillgång till nycklar har öppnat dörren för Tony Olsson, säger jourhavande anstaltchefen, säkerhetsinspektör Mats Ehn. Det ska vara helt omöjligt att få in ett skjutvapen till säkerhetsavdelningen. – Det krävs en oerhörd tur om fångarna lyckas transportera ett vapen dit själva. Tyvärr pekar väl det mesta på att någon i personalen är inblandad, säger Christer Isaksson, säkerhetsansvarig på kriminalvårdsstyrelsen. Samtidigt som Bodström kallar kravet på hans avgång som "politisk pajkastning" fortsätter rymlingarnas flykt från polisen.

Rikslarm går 00.38.

 Bara några timmar senare är efterlysningen känd i 180 länder. Jakten är i full gång. Redan klockan åtta på morgonen får polisen in tips om var flyktbilen finns. De får också veta att tre mörkklädda män i åldern 25-35 har befunnit sig på platsen kvällen före, tre timmar före rymningen. Båtar och hundförare patrullerar i omgivningarna. Polisens helikoptrar stressar kvartetten. Piketpoliser genomsöker skogsområden och fastigheter. Senare deltar även den nationella insatsstyrkan i jakten på Tony Olsson och de övriga tre. – Vi funderade över att mjölka några betande kor, men ingen av oss visste hur man gjorde, ska en av rymlingarna sagt till polisen i samband med att han greps. Varje bil som passerar området vid Grindsjön på Södertörn, på länsväg 225 stannas och undersöks minutiös av beväpnad polis.  I en bil på onsdagsförmiddagen sitter fyra män. En av dem är en nära släkting till Daniel Maiorana, en annan dömd för att ha deltagit vid fritagandet från Kumlabunkern i januari. Männen säger att de är där för att bada. Polisen genomsöker bilen och tar deras uppgifter, sedan får de passera.  – De är intressanta för utredningen. Vi håller på att reda ut vad de gjorde där, säger Stefan Bergman, chefsåklagare. 

När jakten

 är inne på sin artonde timme når polisen sin första framgång. – Jag ger mig, säger Alfred Sansiviero klockan 17.32. Han upptäcks av en skyddsvakt som patrullerar Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI:s, inhägnade område vid Grindsjön i Sorunda. Sansiviero sitter på en stulen militärcykel och kastar sig av den när han ser att han blivit upptäckt. Skyddsvakten larmar polisen. En hundpatrull gör det svårt för Sansiviero. – Det syntes att någon låg under granen, säger Robert Duvsten, gruppchef för en piketstyrkorna som hittade den första rymlingen. Polisen är nu säker på att flera av rymlingarna finns i området – som ligger bara en och en halv mil från Hall.  – Vi arbetade utifrån de fakta vi hade och kände i ett tidigt läge att vi hade rätt i våra antaganden att de fanns i det området. Det första gripandet var en bekräftelse på det, säger Lars Byström, polisens insatschef.

Närområdet är idylliskt 

med vackra stugor och ladugårdar. Många tillbringar den varma och soliga torsdagen i sina sommarstugor på stränderna. De oroas över att polismördaren Tony Olsson kan finnas i området. – Det är otäckt att gå och lägga sig när de inte har gripit honom, säger Ann-Britt Lundbäck, 74 som bor i Kagghamra. Annika Varbäck, 54, maken Thomas, 54, och mamma Ann-Britt Lundbäck, 74, tillsammans med hunden Findus, 4, hamnar mitt i händelsernas centrum. Polisens och nationella insatsstyrkans piketbussar kör i skytteltrafik utanför deras torp och helikoptrar kretsar kring huset. – Helikopterljudet har gjort det omöjligt att föra ett normalt samtal. Och polisen har inte informerat oss om vad som händer, säger Annika. Området är ofta hemsökt av kriminella. Redan i år har familjen haft två inbrott. – Nu är frågan om man vågar gå och lägga sig eller om vi ska turas om att sitta eldvakt, säger Thomas. 09.58 på torsdagen grips Mahmoud Amaya.

Han befinner sig

 vid en busshållplats längs väg 225 när en polispatrull ser honom. Han är trött och lider av vätskebrist. 13.53 fångar nationella insatsstyrkan Daniel Maiorana. – När jag kom ner under bron fick jag syn på Maiorana, jag kände igen honom direkt. Han satt helt apatiskt med händerna i luften och sa: "jag ger mig". Han var obeväpnad och barfota, säger en polisman i nationell insatsstyrkan. Strax före klockan nio på kvällen får en kvinna som är ute och rider i skogen syn på en utmattad man. Hon inser att det är Tony Olsson och kontaktar polisen. Ett stort antal polismän uppbackade av nationella insatsstyrkan och helikopter försöker driva ut polismördaren ur skogen. Alldeles i närheten, på Tegelvretens gård, har ett par polska bärplockare hyrt in sig på övervåningen. Det är sent när en okänd man ringer på dörren. Han är förvirrad, skakar och gör konstiga ljud. Med hjälp av teckenspråk försöker han förklara att han behöver sova. Polackerna tolkar det som att mannen är berusad och vill inte släppa in honom.

Tony Olsson är helt slut.

 Han tar en tunn matta från trappsteget och lägger sig för att sova på verandan. När polackerna lagar frukost klockan sex på fredagsmorgonen ligger han fortfarande kvar. En halvtimme senare är han borta. När gårdsägaren Roger Andersson strax före klockan nio får höra om den konstige luffaren förstår han direkt att det är Tony Olsson. Han hämtar en Expressen och visar bilder på rymlingen. – Det är han, säger en av polackerna. Telefonsamtalet som följer innebär ett genombrott för polisen. En insatsstyrka bestående av sex piketpoliser och två hundförare omringar gården. Man befarar att rymlingen ännu en gång sluppit undan men bestämmer sig för att söka efter spår i alla uthus och lador. De söker genom stallets tomma hästboxar och fortsätter försiktigt upp för den smala trätrappan till höloftet. 09.45 inser polisinspektör Jöran Thell att något inte stämmer. Halmbalarna ligger i oordning. Han klättrar upp och ser ner i ett hål. På botten ligger ett bylte under ett gulrandigt hästtäcke. Intill ligger en pistol. –  Visa händerna, ropar Jöran Thell. –  Skjut inte! Tony Olsson sträcker händerna i luften.

Alfred Sansiviero, 35, greps i onsdags, kl 17.32

"Vi ropade att han skulle visa händerna"

Alfred Sansiviero.
Foto: JOEY

 Robert Duvsten, gruppchef i piketens F-tur om gripandet: Allmänheten hade tipsat om att en misstänkt man hade setts på cykel inne på FOI:s område vid Grindsjön. Vi fick i uppgift att söka av området. Medan vi väntade på hundföraren som skulle följa med oss hittades cykeln. Direkt när hunden anlände begav vi oss dit. Där fick den upp ett klockrent spår. Vi följde det in i skogen. Terrängen var tät och snårig. Spåret gick upp för berg och ner i svackor. Helt plötsligt stannade hunden och markerade vid en gran. Helikoptern svävade ovanför oss. Det syntes att någon hade legat där. Då kände jag att vi var nära att ta en av dem. Inte långt därifrån markerade hunden vid en annan gran. Jag beordade gruppen högsta beredskap med vapnen. Det syntes att någon låg där inne bland grenarna. Vi ropade att han skulle visa händerna och komma ut. Han lyssnade inte och vi tvingades släpa ut honom. Han var obeväpnad, rädd och omskakad. Jag frågade honom var Tony Olsson och de andra var. Han svarade: "Jag vet inte var de tog vägen. Jag bara sprang så fort jag kunde från bilen."

Mahmoud Amaya, 29, greps i torsdags, kl 9.58

"Lättad att han greps utan skottlossning"

Mahmoud Amaya.
Foto: ÅKE ÅKE

 Röster om gripandet. Jag är väldigt lättad över att han greps utan att det blev skottlossning. Det har jag varit mycket orolig för, sa hans mamma minuterna efter gripandet. – Han måste ta straffet han har fått och sedan efter han avtjänat det göra något vettigt av sitt liv, sa hans pappa som inte kunde sova nätterna innan gripandet. – Gripandet gick lugnt till. Att vi kunde ta honom är en effekt av den grundliga genomgång av hela området kring Grindsjön som vi gjort, sa Lars Grönskog, polisen presstalesman efter gripandet.

Daniel Maiorana, 27, greps i torsdags, kl 13.53

"Han var obeväpnad och barfota"

Daniel Maiorana.

 Polisman i nationella insatsstyrkan om gripandet: Vi höll just på att omgruppera oss från en sökplats till en annan när en man stoppade oss. Han berättade att han hade sett en man som försökte gömma sig i ett dike. Vi åkte dit han anvisade oss och hunden fick upp ett svagt spår som vi följde. Vi hade kollat så många spår att jag knappast var övertygad om att det här var rätt, men som vanligt var vi skäpta. Vi kom fram till en bro. Hunden gav sig ner under den och markerade, men jag var fortfarande inte säker. Hunden hade tidigare stannat till vid vattendrag för att dricka. När jag kom ner under bron fick jag syn på Maionara, jag kände igen honom direkt." "Han satt helt apatiskt med händerna i luften och sa: "Jag ger mig". Han var obeväpnad och barfota. Mina kollegor satte på honom handfängsel och förde honom till radiobil. Det kändes otroligt bra när vi grep honom, samtidigt gick en tanke till alla de poliser som stått i vägspärrar, utan dem hade vi aldrig tagit de här killarna."

Tony Olsson, 31, greps i fredags, kl 9.45

"Han gjorde precis som han blev tillsagd"

Tony Olsson.

 Jöran Thell, instruktör i piketstyrkan om gripandet. Det hade kommit in tips om att Tony Olsson hade synts till i området kring Tegelvretens gård. Vi kom dit, en piketgrupp på sex poliser och två hundförare med hundar. Uppdraget var att söka efter spår som gick från gården. Det är ett normalt polisarbete. Vi var rustade för att söka i markerna. Innan vi började gå skulle vi söka genom byggnaderna." "Vi var tre eller fyra som gick in i stallet medan några arbetade utanför. Vi sökte igenom de tomma hästboxarna och tog oss sedan uppåt i ladan. På höloftet låg halmbalar travade. Eftersom vi har häst hemma vet jag hur man brukar stapla. Det här såg inte riktigt ut. Jag klättrade upp och såg ner i ett hål. I botten låg ett hästtäcke med något guppigt under. Ett par händer kom fram under täcket och därefter ett ansikte. Jag kände igen honom på en gång. Jag skrek: "Visa händerna!". Han svarade: "Skjut inte!". Han verkade rädd och gjorde precis som han blev tillsagd."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.