Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför förlåter Michelle Obama aldrig Trump

Michelle Obamas självbiografi - ”Becoming” - kommer ut nästa vecka. Foto: DOULIERY OLIVIER/ABACA USA / DOULIERY OLIVIER/ABACA USA STELLA PICTURES
President Donald Trump beskylls i Michelle Obamas bo för att ha utsatt hennes familj för livsfara. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Barack och Michelle Obama gifte sig 1992. Hon berättar i boken om hur de träffades. Foto: DIGITAL PRESS / DIGITAL/EROTEME.CO.UK/IBL EROTEME

Michelle Obamas självbiografi kommer ut nästa vecka.

Där berättar hon bland annat vad hon tycker om president Donald Trump.

Och varför hon aldrig kan förlåta honom.

Både Barack och Michelle Obama har skrivit självbiografier. Michelle blev klar med sin först och inleder nu en stor bokturné genom landet. Hon tänker fylla arenor.

”Becoming” är på 426 sidor och kommer ut på tisdag i nästa vecka, men Washington Post har fått läsa ett exemplar. 

Boken är indelad i tre delar, en bakgrund om Chicago och hennes uppväxt där, en andra del om romansen med Barack Obama och hur hon bildade familj med honom och en sista del om tiden i Vita huset.

Michelle drabbades av missfall

Michelle Obama avslöjar intima detaljer om sitt privatliv som hon aldrig tidigare delat. Hon berättar exempelvis att hon hade problem med att bli gravid och att hon drabbades av missfall.

Paret fick till slut två döttrar, Sasha och Malia. Det är bland annat döttrarna som får henne att känna en djup avsky för Donald Trump. Hon anklagar honom i boken för att i praktiken ha utsatt deras liv för fara.

Familjen Obama vid demokraternas konvent 2012. Michelle Obama fruktade för döttrarna Sasha och Malias liv, skriver hon i sin självbiografi. Foto: MARY F. CALVERT / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

Det handlar om att Donald Trump tidigare påstod att Barack Obama inte var född i USA och därmed var en illegitim president. Det fanns många anhängare av den felaktiga teorin.

Så här skriver Michelle:

– Hela denna grej var galen och illasinnad, naturligtvis, och den underliggande trångsyntheten och främlingsfientligheten doldes knappt. Men det var också farligt att så här medvetet hetsa upp knäppskallarna och galningarna.

– Tänk om någon instabil person med en pistol körde mot Washington? Tänk om den personen letade efter våra flickor?

– Donald Trump utsatte med sina högljudda, hänsynslösa antydningar min familjs säkerhet för fara. För detta förlåter jag honom aldrig.

Det är det mest direkta angreppet Michelle Obama riktat mot USA:s 45:e president, mannen som efterträdde hennes make i Vita huset. 

Skakade av vrede

Michelle Obama skriver också att hennes kropp ”skakade av vrede” när hon första gången fick höra ljudupptagningen med Donald Trump där han uttrycker sig djupt nedsättande om kvinnor.

Det finns en och annan demokrat som fortfarande hoppas att Michelle Obama ska ge sig in i politiken också och kanske till och med bli demokratisk presidentkandidat. Michelle Obama har sagt förr att hon inte är intresserad och gör det med eftertryck i sin bok igen.

– Jag har aldrig varit en fan av politik och min erfarenhet av de gångna tio åren har inte gjort något för att ändra på det. Jag står inte ut med all elakhet. 

Michelle och Barack Obama. Hon berättar i sin självbiografi hur de träffades och om åren i Vita huset. Foto: POLARIS/IBL / POLARIS/IBL POLARIS