Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför firar vi påsk - röda dagar att hålla reda på

Massor av godis. Så mycket äter vi i påsk.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Påsken är kristnas viktigaste högtid. Vi förklarar varför.
Foto: FABRIZIO GIOVANNOZZI / AP

Varför firar vi påsk?

Vad är kopplingen mellan Jesus och påskäggen?

Vi förklarar allt om påsken och var den kommer från.

Vad är påsk?

Påsken är två helger. En kristen och en judisk. Ordet påsk kommer från hebreiska ”pesah” och är en skördefest med osyrat bröd och lamm. 

Den judiska påsken firas till minne av uttåget ur Egypten på 1500-talet före får tideräkning. Det osyrade brödet kom från att man inte hann jäsa brödet innan det bakades, lammet kom från den enligt tron dödsängel som påstods döda alla förstfödda söner i Egypten, där man inte strukit blodet från ett lamm på dörrposten, något alla med judisk tro skulle ha gjort.

Den kristna påsken är både en sorglig och festlig helg. Dels för att Jesus dog på korset på långfredagen, med återuppstod på påskdagen, enligt Nya testamentet i Bibeln. Jesus stannade på jorden fram till kristi himmelfärdsdagen, 39 dagar efter påskdagen.

När infaller påsken?

Enligt judisk tradition infaller påsken på samma dag: 14:e dagen i vårmånaden Nisan, när det blir fullmåne.

I den kristna tron spikades påsken vid kyrkomötet år 325 till första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Men eftersom de kristna inte ville fira påsk samtidig med judarna så räknas dagen för fullmånen ut matematiskt, inte efter om det är fullmåne eller inte. Och vårdagjämningen bestämdes till 21 mars.

Det betyder att påsken kan infalla mellan 22 mars och 25 april.

Påsk 2019 – vilka är röda dagar - och vad gäller för parkering?

Påsken har två röda dagar, långfredagen och annandag påsk. Varken skärtorsdagen eller påskafton är röda dagar. På skärtorsdagen parkerar du bilen som det vore en lördag.

Så firar vi påsken nu

Påskfirandet var mycket mer uppdelat förr än i dag. Då hade varje dag sin särskilda betydelse. 

Förberedelserna för påsken startar egentligen med fettisdagen och semlor i februari. Det var sista dagen före fastan och det gällde att inte starta fastan på tom mage.

Fastan inleddes sedan med askonsdagen, 46 dagar före påskdagen. Sedan fastade man alla dagar, utom söndagar. 

Fastan avslutades med palmsöndagen som inleder stilla veckan före påsk. Då är det fem dagar att hålla reda på:

Lugn på dymmelonsdagen

På onsdagen före påsk (inte askonsdagen) skulle alla hjul vara stilla och kyrkklockornas kläppar virades in med tyg för att låta dovare. Med dymmelonsdagen inleddes påsken och påskfriden. Enligt folktro skulle allt som rörde sig öka Jesus pina. Det var också viktigt att se upp för häxor som var extra farliga under stilla veckan.

Häxor på skärtorsdag

I folktron reste häxorna till Blåkulla på skärtorsdagens natt för att träffa djävulen. Skärtorsdag var en dag för rening, efter ordledet skär som i skära. 

Det var på skärtorsdagens kväll som sista nattvarden med Jesus ägde rum, enligt Nya testamentet. Det var då han blev förrådd av Judas. När Jesus dömdes till döden släpptes enligt folktron alla onda krafter loss. Därför ansågs det också vara häxornas kväll, något som ledde till att fler än 200 kvinnor torterades och mördades i Sverige efter häxprocesser på 1600-talet, skriver Nordiska museet.

I dag klär vi ut barn till ”påskkärringar” så att de kan samla in godis från vänner och bekanta. Påskkärringar förekommer även på påskafton.

Svensk tv långfredagen 1966: Två religiösa filmer efter klockan 19.35.

Långfredagen – en dag med nöjesförbud

Långfredagen är enligt den kristna tron en dag för stillhet och tystnad. Det är dagen då Jesus korsfästes och dog, enligt Nya testamentet. 

Fram till och med påsken 1969 rådde nöjesförbud i Sverige. Det var del av den allmänna ordningsstadgan som löd:
”På juldagen, långfredagen och påskdagen efter klockan sex på morgonen må icke anordnas offentlig tillställning”. Länsstyrelsen kunde ge dispens.

Det var alltså olagligt att ha roligt i andras sällskap. Teatrar, biografer och danspalats var stängda. Förbudet hävdes sommaren 1969, trots hårt motstånd från bland annat ett par biskopar och moderaternas ungdomsförbund, skrev Dagens Nyheter 2 april 1969.

Det var inte roligare i tv. Där visades ofta långfilmer om Jesus lidande. 

På långfredagen använde man påskriset för att, åtminstone symboliskt, piska varandra. Numera är påskriset en dekoration med fjädrar. 

Påskafton – första dagen att fira

I Sverige inleds traditionellt påsken på påskafton. Långfredagen är överstökad, nu kan man måla påskägg. Gå på bio, dansa och skratta. Det var också dags att förbereda påskmåltiden. 

Äggen förknippas med påsk för att det förr var under påsken som hönorna började värpa. Äggmålning har förekommit sedan 1700-talet.

Påskharen är en tysk uppfinning som kom till Sverige på 1800-talet. 

Påskdagen – glädjens dag

Enligt Nya testamentet uppstod Jesus från de döda på påskdagen, därför är det en glädjens dag och den största högtiden i kyrkoåret för kristna. Det var också på påskdagen som den katolska fastan avslutades. 

Enligt svenska kyrkan kom en grupp kvinnor till Jesus grav på påskdagen och upptäckte att graven var tom. Vad de inte visste då var att Jesus återuppstått.

Nöjesförbudet omfattade även påskdagen.

Annandag påsk – Jesus visar sig

Under annandag påsk visar sig Jesus, enligt Nya testamentet, för sina lärjungar. 

Varifrån kommer påskäggen?

Traditionen med påskägg kommer från Tyskland och fick ett uppsving när lösgodiset introducerades i Sverige på 1930-talet. 

Det är enligt bloggen Högtider och traditioner påskharen som delar ut påskägg. Och liksom jultomten är påskharen en tysk uppfinning.

Det finns en viss koppling mellan påskägg och Jesus. Det var vanligt att ge bort ägg i gåva vid påsk, dels för att det fanns gott om dem, men också för att äggen symboliserar uppståndelse och pånyttfödelse. För att göra dem lite festligare målades dem.

Så mycket godis äter vi till påsk

Vi äter 13 400 ton godis under påskveckan, skrev Expressen tidigare, vilket motsvarar 1,3 kilo godis per person, eller knappt 200 gram om dagen i en vecka. Under påskveckan äter vi dessutom 4 000 ton ägg, vilket motsvarar runt 65 miljoner ägg, eller ett litet paket ägg per person.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.