Därför firar vi nationaldagen den 6 juni

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: JOHAN ADELGREN
Foto: OLLE SPORRONG

Nationaldagen blir allt mer poppis att fira.

Under de senaste fem åren har intresset ökat med hela 24 procent. 

Då firade var fjärde person 6 juni. Nu firar en av tre i Sverige dagen.

(Artikeln uppdaterad 5 juni 2017.)

SOM-institutet vid Göteborgs universitet presenterade sin nya undersökning ett par dagar före nationaldagen 2017. Resultatet är överraskande, om man jämför tidigare år.

– Firandet är särskilt utbrett bland personer som är äldre, står till höger i politiken, har förtroende för kungahuset eller som har vuxit upp utanför Sverige, skriver SOM-institutet med Klara Bové och Henrik Oscarsson i sin sammanfattning.

Mer om undersökningen längre ner.

Varför firar vi nationaldagen 6 juni?

6 juni är inte bara Sveriges nationaldag, det är dessutom en av de första sommardagarna på året. Bara det en trevlig anledning att vara ledig.

Officiellt firar vi nationaldag 6 juni för att fira att Gustav Vasa valdes till kung av Sverige, just den dagen år 1523. Valet vid riksmötet i Strängnäs markerar slutet på Kalmarunionen och starten för Sverige som ett självständigt land.

LÄS ÄVEN: Helgdagar och röda dagar – så får du koll!

Det dröjde dock länge innan 6 juni blev nationaldag. Och vi ska tacka Skansens grundare Arthur Hazelius för att vi slapp fira i november.

Fram till 1774 hade Candida namnsdag, efter en kristen martyr. Men Gustav III, en kung med sinne för att framhäva sig själv, såg till att själv få namnsdag på föregångaren Gustav Vasas stora dag.

Artur Hazelius.
Foto: Wikicommons

Skansens grundare Artur Hazelius arrangerade en vårfest 1893 som avslutades just 6 juni med stor flaggfest på Djurgården. 

Det ryktas att det regnade alla dagar utom just 6 juni och därför, tillsammans med att det var Gustavsdagen, föreslog Hazelius att den dagen skulle bli nationaldag.

Det fanns dock andra krafter som ville göra Karl XII:s dödsdag 30 november till nationaldag. Andra krävde 6 november, då Gustav II Adolf avled. Eller varför inte kungens födelsedag 23 juni som också var midsommarafton (som blev rörlig helgdag 1953)? 

När började man fira den svenska nationaldagen?

Först 1916, under första världskriget, utsågs sjätte juni till svenska flaggans dag. Dagen firades på Skansen och från 1918 delade kungen ut flaggor till olika organisationer, en tradition som höll i sig fram i modern tid. Att det står flaggstänger på många villatomter kan vi tacka den här dagen för.

Svenska flaggans dag firades på Stockholms stadion.
Foto: Wikicommons

Först 1983, 90 år efter Hazelius vårfest, blev dagen officiell nationaldag. 

När blev den svenska nationaldagen en röd dag?

2005 blev nationaldagen en helgdag; en röd dag. 

Ett av skälen till att göra dagen till helgdag var att många invandrare var förvånade att svenskarna inte firade nationaldagen. 

För att göra 6 juni till röd dag ströks annandag pingst. Många fackförbund klagade, eftersom annandagen alltid infaller på en måndag, men 6 juni kan vara närsomhelst.

Många fack löste frågan genom att göra måndag eller fredag arbetsfri om nationaldagen inföll en tisdag eller torsdag. Andra har löst det med en extra semesterdag om 6 juni infaller på en lördag eller söndag.

Kronprinsessan Victoria och landshövdingen i Uppland Peter Egardt vid medborgarskapsceremonin i Uppsala slott - som hålls varje nationaldag.
Foto: STAFFAN CLAESSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så firas nationaldagen

Sedan 1991 hälsas alla som blev nya svenska medborgare och är bosatta i Stockholms kommun välkomna vid en ceremoni i stadshuset. Sedan 2015 finns en lag som säger att alla Sveriges kommuner ska anordna en medborgarskapsceremoni för sina nya medborgare.

På Skansen firas nationaldagen med konsert och fint besök av kungafamiljen.

Så firar länderna i Norden nationaldag

Ingen överraskning här. De flesta länderna i Norden och Skandinavien firar i somrigt väder. 

17 maj: Norge (Kristian VIII skriver under grundlagen 1814).

5 juni: Danmark (grundlagsdagen).

9 juni: Åland.

17 juni: Island (självständighet från Danmark 1944).

21 juni: Grönland.

29 juli: Färöarna (Olav den heliges dödsdag).

6 december: Finland (självständighetsdagen).

Gustav Vasas intåg i Stockholm som Carl Larsson målade händelsen.
Foto: Wikicommons

Saker i Sveriges historia som hände 6 juni

1523: Gustav Vasa väljs under ett riksmöte i Strängnäs till Sveriges kung och markerar slutet på Kalmarunionen och gör Sverige till en självständig nation. Stockholm intas först på midsommarafton. Viborgs fästning 10 oktober.

1654: Drottning Kristina abdikerar och avslutar Vasaättens tid på den svenska tronen.

1809: En ny regeringsform godkänns och avslutar det kungliga enväldet. 1809 års regeringsform banar vägen för det moderna Sverige och avskaffades först 1974.

1857: Kronprins Oscar, den blivande Oscar II gifter sig med Sofia av Nassau.

1973: Riksdagen antar den regeringsform som gäller i dag.

Det firar vi mest i Sverige under 2016 (2011 års siffror inom parantes)

Firade jul: 94 procent (ej i undersökningen)

Den egna födelsedagen: 85 procent (86)

Midsommar: 84 procent (86)

Semesterresa utomlands: 61 procent (57)

Tittade på  finalen i Eurovision Song Contest (Mello): 55 procent (53)

Firade alla hjärtans dag: 40 procent (ingen uppgift)

Firade skolavslutning: 38 procent (40)

Firade nationaldagen: 31 procent (25)

Firade Halloween: 18 procent (ingen uppgift)

Besökte musikfestival: 18 procent (ingen uppgift)

Var i kyrkan 1:a advent: 13 procent (13)

Gick i 1:a majdemonstration: 4 procent (3)

Firade avslutning av ramadan (eid al-fitr): 3 procent (2)

Deltog i prideparad: 3 procent (1)

Källa: Nationella SOM-undersökningen 2016 (2011). Fråga: Under de senaste 12 månaderna, gjorde du något av följande? Lägst antal svarande 2011 var 3 072 och 2016 1 621 personer. 

 Vem firar nationaldagen?

Enligt SOM-institutet vid Göteborgs universitet är det främst personer över 65 som firar nationaldagen. Sett till politisk ideologi ökar firandet ju längre till höger de tillfrågade placerar sig. 20 procent av dem som identifierar sig något eller klart till vänster firar nationaldagen. 35 procent av dem som är varken eller eller något till höger firar, medan 42 procent "klart till höger" firar 6 juni. 41 procent av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna firar dagen. Vänsterpartister (20 procent) och miljöpartister (22 procent) är minst benägna att fira. De övriga partiernas sympatisörer hamnar mellan 28 och 34 procent.

Ur rapporten Fler firar den svenska nationaldagen, 2017.

Män firar lite mer än kvinnor, folk på landet mer än dem i storstan. Mest firar invandrare, särskilt de som kommer från utomeuropeiska länder (49 procent). 

Källa: Rapporten Fler firar den svenska nationaldagen 2017 som bygger på SOM-undersökningarna från Göteborgs universitet.

Ur rapporten Fler firar den svenska nationaldagen, 2017.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.