Rasbiologerna gjorde utförliga mätningar på samernas kroppar. De grävde även upp kyrkogårdar för att mäta folks skallar. Foto: SameblodRasbiologerna gjorde utförliga mätningar på samernas kroppar. De grävde även upp kyrkogårdar för att mäta folks skallar. Foto: Sameblod
Rasbiologerna gjorde utförliga mätningar på samernas kroppar. De grävde även upp kyrkogårdar för att mäta folks skallar. Foto: Sameblod
Elsa Laula Renberg kvinnan bakom samiska nationaldagen samernas nationaldag. Foto: / WIKICOMMONSElsa Laula Renberg kvinnan bakom samiska nationaldagen samernas nationaldag. Foto: / WIKICOMMONS
Elsa Laula Renberg kvinnan bakom samiska nationaldagen samernas nationaldag. Foto: / WIKICOMMONS
Maxida Märak gör ett liveframträdande under den samiska nationaldagen. Foto: / PRESSBILDMaxida Märak gör ett liveframträdande under den samiska nationaldagen. Foto: / PRESSBILD
Maxida Märak gör ett liveframträdande under den samiska nationaldagen. Foto: / PRESSBILD

Därför firar samerna nationaldag i dag

Publicerad

6 februari är den samiska nationaldagen.

Den firas sedan 1992 till minne av den första samiska kongressen som hölls i Trondheim i Norge just den 6 februari, år 1917.

Det finns cirka 80 000 samer i Sápmi, det som även kallas sameland, där den sammanlagda befolkningen är 2,3 miljoner invånare. Sápmi ligger till delar norr om norra policirkeln och sträcker sig över Norge, Sverige, Finland och Ryssland.

Den samiska nationaldagen högtidlighålls i minne av det första mötet som samer höll över nationsgränserna. 

Bakom det första mötet stod Elsa Laula Renberg (1877–1931), samisk feminist, socialist och aktivist.

Elsa Laula var aktiv i kampen för samernas medborgerliga rättigheter. Bland annat hade samer inte rätt att bebo Sapmi något icke-samer fick. 

 

LÄS MER: Anne-Marit om rasismen: ”Gör så ont att bli kallad samehora” 

 

Samernas flagga.

Bakgrunden till samernas flagga

Samernas flagga är formgiven av  konstnären Astrid Båhl från Skibotn i Norge och presenterades vid samekonferensen i Åre 15 augusti 1986. 

Flaggans cirkel står för andlighet med solen i rött och månen i blått. Färgerna i bakgrunden är tagna ur den traditionella kolten, den samiska dräkten.

Vem får kalla sig same?

Sametinget har definierat vem som får kalla sig same och därmed också kan skriva in sig i röstlängden till Sametinget. Du, eller dina föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft samiska som språk i hemmet och du ska anse dig vara same. Du kan också haft en förälder som är eller varit upptagen i röstlängden till sametinget.

Tidigare har det krävts att man haft renar och ägnade sig åt renskötsel, men så är det inte längre.

Här kan du fira samiska nationaldagen

Östersund. Sametinget sammanträder hela veckan och deltar i 100-årsfirandet Staare 2018, skriver Norrländska socialdemokraten, NSD. Det är kulturaktiviteter och seminarier. 6 februari kommer kulturminister Alice Bah Kuhnke till Staare och Östersund. 

Luleå. Liveframträdande av hiphopparen Maxida Märak på Ebeneser under Norrbottens Media week. Innan musiken startar visas dokumentärfilmen om Maj Doris Rimpi, en 74-årig konstnär, renägare och skådespelerska. Norrbottens museum firar samiska nationaldagen med Lule-Boden Sameförening.

Kiruna. Fika i stadhuset. Tal av kommunalrådet Kristina Zakrisson. 

Gällivare. Missa inte utställningen Sápmi Skyar av Andrea Barghi Goaskim och Inga Viktoria Påve. 

Arjeplog. Eleverna vid Öbergaskolan sjunger den samiska nationalsången och hissar flaggan. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag