Därför får Ylva Johansson sparken

Publicerad

GÖTEBORG. Hon gick emot Stefan Löfven om vinster i välfärden och blev rasande när partiledningens kompromiss om föräldraförsäkringen blev känd.

Dagen efter sparkades hon - och bara två timmar senare tackades hon av.

Expressen har kartlagt spelet bakom petningen av Ylva Johansson.

- Det är tråkigt. De har inte sagt varför, säger ex-ministern till Expressen.

Hon gick emot Löfven - då fick partiledaren nog

Exministern om att lämna styrelsen: "Det är tråkigt"

Två av de mest känsliga frågorna på S-kongressen var vinster i välfärden och föräldraförsäkringen. Och i båda frågorna hade Ylva Johansson en åsikt som avvek från partiledningens.

Redan i höstas gick hon emot Stefan Löfven i en intervju i Aftonbladet, när hon hade motsatta synpunkter på hans uttalande om det är omöjligt att förbjuda vinster i välfärden.

- Jag håller inte riktigt med Stefan om att det inte går. Det är självklart ingen lätt sak men jag anser att vi behöver ha en reglering som säkerställer att pengarna återinvesteras, sade hon då.

Johansson gick på LO:s linje

Hon förespråkade LO:s linje med en non profit-princip, där verksamheten drivs i så kallade samhällsbolag, som bara får ta ut en vinst som motsvarar statslåneräntan plus en procent på det totala kapitalet.

På fredagen under kongressen fick hon se sin linje förlora, även om partiledningen skrev in en formulering om non profit för att blidka motståndet i facket.

Men hon hade en chans till. Nästa dag, i lördags, röstade kongressen om föräldraförsäkringen, som Ylva Johansson vill ska vara tredelad. Men kompromissen som röstades igenom gick bara ut på att den skulle bli mer jämställd, utan några löften om hur.

På festen: "Jag är sur i dag"

På kongressfesten på lördagskvällen var Ylva Johansson sur. När Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises skulle prata med henne vände hon taggarna utåt. Expressens reportrar satt bredvid och hörde precis vad Ylva Johansson sade.

- Jag är sur i dag. Det är ingen bra dag att prata med mig, sade hon.

Enligt ett flertal källor till Expressen som pratat med Ylva Johansson under kvällen var hon sur för att partiledningen inte gått längre med föräldraförsäkringen.

I går kom den tredje chocken.

Runt lunchtid ringde kommunsekreteraren i partidistriktet i Stockholms stad upp Ylva Johansson för att meddela att hon tvingades kliva av partistyrelsen. Två timmar senare avtackades hon på scenen av Stefan Löfven.

- Det är tråkigt. De har inte sagt varför, förklarade Ylva Johansson för Expressen direkt efteråt.

När hon får frågan vad hon tycker om kongressbeslutet kring föräldraförsäkringen ler hon lite snett.

- Jag tycker det är viktigt att man tar nya steg för ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen. Och jag tycker det är bra att man nu har skrivit in i Framtidskontraktet att vi ska göra det nästa mandatperiod.

"Kompromissernas högborg"

Är det din sanna åsikt om detta?

- Ett parti jobbar alltid med kompromisser och en kongress är kompromissernas högborg.

Att hon var sur på festen förnekar hon.

- Det vet jag faktiskt inte om jag var sur. Jag var på ganska gott humör i går, säger Johansson.

Enligt källor till Expressen var det utspelet i höstas som lade grunden till hennes fall.

- När hon gick emot Löfven i höstas retade det upp partiledningen så mycket att hon fick be om ursäkt på partistyrelsens sammanträde direkt efteråt, berättar en S-källa.

"Finns inte plats för alla"

När det sedan blev dags att välja ny partistyrelse hade Ylva Johansson inte längre det stöd hon behövde för att sitta kvar.

- Hon satt i partistyrelsen på ett Stockholmsmandat, men där har hon aldrig haft något stöd. Så länge hon hade partiledningens stöd har det funkat ändå, men nu när hon tappade det stödet blev det hon som rök när det var trångt med platser, säger en S-politiker med insyn.

Enligt Stefan Löfven fick Ylva Johansson helt enkelt inte plats.

- Vi har många kandidater som kandiderar till de olika uppdragen. Det är en styrka, att människor vill ha förtroendeuppdrag i partistyrelsen. Och då finns det inte plats för alla, säger han till Expressen efter petningen.

Ylva Johansson kommer att fortsätta som arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokrater-na.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag