Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför får Ylva Johansson sparken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

GÖTEBORG. Hon gick emot Stefan Löfven om vinster i välfärden och blev rasande när partiledningens kompromiss om föräldraförsäkringen blev känd.

Dagen efter sparkades hon - och bara två timmar senare tackades hon av.

Expressen har kartlagt spelet bakom petningen av Ylva Johansson.

- Det är tråkigt. De har inte sagt varför, säger ex-ministern till Expressen.

Hon gick emot Löfven - då fick partiledaren nog

Exministern om att lämna styrelsen: "Det är tråkigt"

Två av de mest känsliga frågorna på S-kongressen var vinster i välfärden och föräldraförsäkringen. Och i båda frågorna hade Ylva Johansson en åsikt som avvek från partiledningens.

Redan i höstas gick hon emot Stefan Löfven i en intervju i Aftonbladet, när hon hade motsatta synpunkter på hans uttalande om det är omöjligt att förbjuda vinster i välfärden.

- Jag håller inte riktigt med Stefan om att det inte går. Det är självklart ingen lätt sak men jag anser att vi behöver ha en reglering som säkerställer att pengarna återinvesteras, sade hon då.

Johansson gick på LO:s linje

Hon förespråkade LO:s linje med en non profit-princip, där verksamheten drivs i så kallade samhällsbolag, som bara får ta ut en vinst som motsvarar statslåneräntan plus en procent på det totala kapitalet.

På fredagen under kongressen fick hon se sin linje förlora, även om partiledningen skrev in en formulering om non profit för att blidka motståndet i facket.

Men hon hade en chans till. Nästa dag, i lördags, röstade kongressen om föräldraförsäkringen, som Ylva Johansson vill ska vara tredelad. Men kompromissen som röstades igenom gick bara ut på att den skulle bli mer jämställd, utan några löften om hur.

På festen: "Jag är sur i dag"

På kongressfesten på lördagskvällen var Ylva Johansson sur. När Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises skulle prata med henne vände hon taggarna utåt. Expressens reportrar satt bredvid och hörde precis vad Ylva Johansson sade.

- Jag är sur i dag. Det är ingen bra dag att prata med mig, sade hon.

Enligt ett flertal källor till Expressen som pratat med Ylva Johansson under kvällen var hon sur för att partiledningen inte gått längre med föräldraförsäkringen.

I går kom den tredje chocken.

Runt lunchtid ringde kommunsekreteraren i partidistriktet i Stockholms stad upp Ylva Johansson för att meddela att hon tvingades kliva av partistyrelsen. Två timmar senare avtackades hon på scenen av Stefan Löfven.

- Det är tråkigt. De har inte sagt varför, förklarade Ylva Johansson för Expressen direkt efteråt.

När hon får frågan vad hon tycker om kongressbeslutet kring föräldraförsäkringen ler hon lite snett.

- Jag tycker det är viktigt att man tar nya steg för ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen. Och jag tycker det är bra att man nu har skrivit in i Framtidskontraktet att vi ska göra det nästa mandatperiod.

"Kompromissernas högborg"

Är det din sanna åsikt om detta?

- Ett parti jobbar alltid med kompromisser och en kongress är kompromissernas högborg.

Att hon var sur på festen förnekar hon.

- Det vet jag faktiskt inte om jag var sur. Jag var på ganska gott humör i går, säger Johansson.

Enligt källor till Expressen var det utspelet i höstas som lade grunden till hennes fall.

- När hon gick emot Löfven i höstas retade det upp partiledningen så mycket att hon fick be om ursäkt på partistyrelsens sammanträde direkt efteråt, berättar en S-källa.

"Finns inte plats för alla"

När det sedan blev dags att välja ny partistyrelse hade Ylva Johansson inte längre det stöd hon behövde för att sitta kvar.

- Hon satt i partistyrelsen på ett Stockholmsmandat, men där har hon aldrig haft något stöd. Så länge hon hade partiledningens stöd har det funkat ändå, men nu när hon tappade det stödet blev det hon som rök när det var trångt med platser, säger en S-politiker med insyn.

Enligt Stefan Löfven fick Ylva Johansson helt enkelt inte plats.

- Vi har många kandidater som kandiderar till de olika uppdragen. Det är en styrka, att människor vill ha förtroendeuppdrag i partistyrelsen. Och då finns det inte plats för alla, säger han till Expressen efter petningen.

Ylva Johansson kommer att fortsätta som arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokrater-na.

Från Vänsterpartiet till S partistyrelse

1988

Ylva Johansson började sin politiska karriär i Vänsterpartiet 1988 men lämnade sedan partiet bland annat på grund av EU-frågan, och gick över till Socialdemokraterna.

1994

Ingvar Carlsson värvade Ylva Johansson till regeringen 1994 då hon blev skolminister. Efter att Göran Persson tagit över som statsminister 1996 träffade Ylva Johansson finansminister Erik Åsbrink som satt i samma regering och förhållandet fick stora politiska konsekvenser. En av dem tvingades avgå, så att ingen skulle kunna beskylla någon av dem för jäv eftersom skolministern måste be finansministern om anslag, och det blev Ylva Johansson som lämnade sin post.

- Erik hade en tyngre post. Jag var ledsen och ville inte det, men jag kan förstå det, sade Ylva Johansson senare i Expressen.

2004

Mellan 2004 och 2006 gjorde Ylva Johansson comeback som biträdande socialminister i Göran Perssons regering.

2010

Ylva Johansson stod Mona Sahlin nära. Efter katastrofvalet 2010 meddelade Sahlin i november att hon själv inte skulle ställa upp för omval vid 2011 års extrakongress. Under julhelgen meddelade Ylva Johansson något oväntat att hon stod till valberedningens förfogande och "vill vara med och leda partiet".

2011

När det stod klart att Håkan Juholt skulle väljas till ny partiordförande tvingades Ylva Johansson bort från partiets verkställande utskott (VU). Under Juholt-krisen som sedan följde var Ylva Johansson en av dem som först och öppet kritiserade Juholt.

2013

Ylva Johansson förlorar sin plats i partistyrelsen men fortsätter som partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.