Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför får Evin Cetin (S) sitt jobb tillbaka

Bild från filmen där Evin Cetin (S) syns dansa med gerillan i Irak.

Evin Cetin har fått komma tillbaka till sin tjänst som försteombudsman för Socialdemokraterna i Dalarna efter timeouten.

Ett av argumenten till att hon får stanna är att resan till Irak genomfördes under hennes tjänstledighet.

– Vi har fullt förtroende för Evin Cetins arbete som försteombudsman, säger Peter Hultqvist och Maria Strömqvist, ordförande och vice ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna i ett pressmeddelande från partiet.

Socialdemokraternas försteombudsman i Dalarna, Evin Cetin, har återfått sin tjänst efter att tvingades ta timeout efter Expressens avslöjande om att hon åkt till Irak för att träffa medlemmar från den politiska gruppen Pejak (PKK). På tv-bilder S-politikern dansa med uniformerade personer ur gerillan.

– Min principiella uppfattning är glasklar och det är partiets också: Vi ska inte ha kontakt med organisationer som är stämplade som terroristorganisationer, sade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till Expressens Niklas Svensson efter att besöket hos Pejak avslöjats.

"Betalades privat"

Evin Cetin.Foto: Foto: Christian ÖrnbergNu har Socialdemokraterna beslutat att Cetin får återgå till sin tjänst, och lägger fram sina argument i ett pressmeddelande:

• Resan till norra Irak genomfördes under påskhelgen 2012, då Evin Cetin var tjänstledig från sitt arbete.

• Biljetter och kostnader för resan har betalats privat.

• Evin Cetin har under resan träffat olika organisationer och enskilda personer.

• Resan har genomförts i syfte att skapa underlag för en kommande bok; inte för att markera stöd för organisationer eller enskilda personer.

• Pejak finns inte med på FN:s och EU:s terrorlista. Pejak finns inte heller med på USA:s utrikesdepartements lista ”Foreign Terrorist Organizations”, men däremot på USA:s finansdepartements lista ”Specially Designated Global Terrorist Entities”.

"Gör ett utmärkt arbete"

I samma pressmeddelande förklarar Socialdemokraterna i Dalarna att man har fullt förtroende för Evin Cetin i hennes arbete som försteombudsman:

– Hon gör ett utmärkt arbete och återgår nu i tjänst, säger Peter Hultqvist och Maria Strömqvist, ordförande och vice ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna.

Under en manifestation utanför Socialdemokraternas högkvarter i Stockholm framgick det dock att flera av de som fanns på plats inte tycker att partiet har gjort tillräckligt för att gottgöra Cetins timeout:

– Jag tycker att det är bra att Evin har fått sitt jobb tillbaka. Men det vi vill ha är ett uttalat stöd för kurderna från Socialdemokraterna, förklarade Evin Cetins bror Delil Cetin för Expressens politiska reporter Annie Reuterskiöld under manifestationen.

Socialdemokraternas verkställande utskott i Dalarna har godkänt den rapport Evin Cetin har lämnat in från resan, och hon kommer nu att ges möjlighet att fullfölja bokprojektet, som är ämnat att ha en journalistisk profil, som bisyssla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.