Bild från filmen där Evin Cetin (S) syns dansa med gerillan i Irak.
Bild från filmen där Evin Cetin (S) syns dansa med gerillan i Irak.

Därför får Evin Cetin (S) sitt jobb tillbaka

Publicerad

Evin Cetin har fått komma tillbaka till sin tjänst som försteombudsman för Socialdemokraterna i Dalarna efter timeouten.

Ett av argumenten till att hon får stanna är att resan till Irak genomfördes under hennes tjänstledighet.

– Vi har fullt förtroende för Evin Cetins arbete som försteombudsman, säger Peter Hultqvist och Maria Strömqvist, ordförande och vice ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna i ett pressmeddelande från partiet.

Socialdemokraternas försteombudsman i Dalarna, Evin Cetin, har återfått sin tjänst efter att tvingades ta timeout efter Expressens avslöjande om att hon åkt till Irak för att träffa medlemmar från den politiska gruppen Pejak (PKK). På tv-bilder S-politikern dansa med uniformerade personer ur gerillan.

– Min principiella uppfattning är glasklar och det är partiets också: Vi ska inte ha kontakt med organisationer som är stämplade som terroristorganisationer, sade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till Expressens Niklas Svensson efter att besöket hos Pejak avslöjats.

"Betalades privat"

Evin Cetin.Foto: Christian Örnberg
Nu har Socialdemokraterna beslutat att Cetin får återgå till sin tjänst, och lägger fram sina argument i ett pressmeddelande:

• Resan till norra Irak genomfördes under påskhelgen 2012, då Evin Cetin var tjänstledig från sitt arbete.

• Biljetter och kostnader för resan har betalats privat.

• Evin Cetin har under resan träffat olika organisationer och enskilda personer.

• Resan har genomförts i syfte att skapa underlag för en kommande bok; inte för att markera stöd för organisationer eller enskilda personer.

• Pejak finns inte med på FN:s och EU:s terrorlista. Pejak finns inte heller med på USA:s utrikesdepartements lista ”Foreign Terrorist Organizations”, men däremot på USA:s finansdepartements lista ”Specially Designated Global Terrorist Entities”.

"Gör ett utmärkt arbete"

I samma pressmeddelande förklarar Socialdemokraterna i Dalarna att man har fullt förtroende för Evin Cetin i hennes arbete som försteombudsman:

– Hon gör ett utmärkt arbete och återgår nu i tjänst, säger Peter Hultqvist och Maria Strömqvist, ordförande och vice ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna.

Under en manifestation utanför Socialdemokraternas högkvarter i Stockholm framgick det dock att flera av de som fanns på plats inte tycker att partiet har gjort tillräckligt för att gottgöra Cetins timeout:

– Jag tycker att det är bra att Evin har fått sitt jobb tillbaka. Men det vi vill ha är ett uttalat stöd för kurderna från Socialdemokraterna, förklarade Evin Cetins bror Delil Cetin för Expressens politiska reporter Annie Reuterskiöld under manifestationen.

Socialdemokraternas verkställande utskott i Dalarna har godkänt den rapport Evin Cetin har lämnat in från resan, och hon kommer nu att ges möjlighet att fullfölja bokprojektet, som är ämnat att ha en journalistisk profil, som bisyssla.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag