Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför får du en extra sekund i helgen

Ur led är tiden.

På söndag blir den sista minuten på dygnets andra timme 61 sekunder.

Orsaken är jordklotets oregelbundna rotation.

– Det finns en diskussion om att strunta i det totalt. Det finns de som tycker att en sekund inte är något att bry sig om.

Det kallas för en skottsekund. En extra sekund som skjuts in för att klockslaget ska stämma med jordens rotation. Det ska ta ett dygn för Tellus att snurra ett varv kring sin egen axel, men det tar pyttelite extra tid ibland.

Då behövs den där skottsekunden för att tiden, som vi definierar den i dag, ska vara synkad med planetens rörelser.

– Man behöver inte ställa om klockan själv. Det där armbandsuret är ju ändå inte så exakt, säger Håkan Nilsson på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut till Expressen.se.

Fröken Ur ställs om

Däremot finns ett 300-tal klockor utspridda över världen som ska mäta den exakta, officiella tiden. Organet IERS, International Earth Rotation and Reference Systems Service, överser mätningarna.

– Vi har ett tiotal sådana klockor i Sverige. De kommer att justeras, säger Håkan Nilsson.

– Och Fröken Ur ser vi till att ändra.

Din dator kommer dessutom förmodligen att ställa om tiden själv.

– De flesta datorer är uppkopplade i nätverk och de som tar hand om nätverken ser till att klockorna är justerade automatiskt, säger Håkan Nilsson.

Två på natten

Det är nu på lördag vid midnatt globalt sett, klockan två på natten mot söndag för Sveriges del, som dygnet får en skottsekund.

– Det är en internationell överenskommelse, säger Håkan Nilsson.

– Fast det finns en diskussion om att strunta i det totalt. Det finns de som tycker att en sekund inte är något att bry sig om. Men under en period på tusen år skulle dygnet förskjutas om man inte gjorde sådant här.

Håkan Nilsson och hans kollegor över hela världen har gett oss en extra sekund tidigare. Senast det skedde var 2008, 2005 och 1998.

Man kan bli snurrig i planeten för mindre. Huvudvärken kommer som - ett skott?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.