Expressens USA-expert Frida Stranne. Foto: OLLE SPORRONGExpressens USA-expert Frida Stranne. Foto: OLLE SPORRONG
Expressens USA-expert Frida Stranne. Foto: OLLE SPORRONG
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Experten: Trump kommer vinna på detta

Publicerad

Donald Trump ska flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem – och har erkänt den heliga platsen som Israels huvudstad.

Här svarar Expressens Frida Stranne, Expressens USA-expert, på frågor om erkännandet. 

 

Hur kommer det sig att Trump beslutat sig för att göra så här?

–Främst för att det var ett vallöfte från hans sida. Genom att göra det här så tillmötesgår han en utbredd republikansk önskan om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och ta en tydlig ställning för Israel. Banden mellan Israel och republikaner i synnerhet är mycket stor, inte minst i delar av den kristna frikyrkohögern som slöt upp stort bakom Trump i valet. Men han vill sannolikt också vill bryta ett mönster i USA:s förhållningssätt till konflikten som han tyckt bidragit till att vi inte ser någon fred och i stället prova en helt ny linje. Han har utpekat sig själv som en enastående förhandlare och som en person som ska kunna fixa den halvsekellånga konflikten i Mellanöstern. Han är nog övertygad själv om att han med nya grepp ska kunna göra skillnad. Därutöver kan man inte bortse ifrån hans förhållningssätt till muslimer generellt och att det påverkar hur han tänker också kring denna fråga liksom att han har utvecklat en nära och god kontakt med Israels premiärminister. Det finns allmänt en helt ny hållning från Vita huset mot Israel som delvis också kan förklaras med att konservativa krafter är väldigt starka politiskt i hela USA just nu.  

 

LÄS ÄVEN: Trump erkänner Jerusalem som huvudstad

 

Vad har du att säga om talet?

– Jag befarar att vi med själva beslutet, men också genom Trumps sätt att formulera sig i kväll, har hamnat i ett nytt och mycket mycket allvarligt politiskt läge. Frågan om Jerusalem är en av de mest känsliga vilket också gör att den måste hanteras med stor försiktighet, men Trump är bombastisk och förolämpar palestinierna genom att ge sitt entydiga stöd för Israels rätt till Jerusalem. Det är svårt att se att det kan komma att skapa något annat än tumult och ilska bland många muslimer i både närregionen och runtom i världen liksom det kommer att omintetgöra fredsprocessen. Trumps tydliga ställningstagande för Jerusalem som Israels huvudstad utan att erkänna de östra delarna av  staden som palestiniernas område är en provokation och kommer att uppfattas som en dolk i hjärtat och ett stort svek i arabvärlden. Trump visade samtidigt, som jag trodde på förhand, att hans ambition är att göra något annorlunda, visa att han bryter mönster och inte följa etablissemangets invanda sätt att förhålla sig till olika frågor. Han var mycket tydlig med att han vill vända årtionden av misslyckanden och många inom högerfalangerna i USA kommer att vara mycket nöjda med hans sätt att nu ta israelernas parti i denna fråga.  Han kommer att vinna inrikespolitiskt på det här, men det är svårt att se något annat än att säkerhetsläget för USA kommer att försämras på olika sätt. 

Foto: KEVIN DIETSCH / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

Hur kommer det att mottas av olika parter?

– Israel är givetvis upplyfta och tacksamma för detta - Netanyahu som varit hårt kritiserad från många håll både i Israel och internationellt kommer att få starkare stöd bland sina egna. Vad gäller övriga reaktioner så får vi avvakta arabförbundets aviserade möte i veckan som kommer.  Kraften och innehållet i det som sägs därifrån kommer att avgöra mycket av utvecklingen framåt. Men det är troligt att den här frågan skadar USA:s relation till flera länder som man på olika sätt samtidigt är beroende av och samarbetar med i olika frågor, inte minst i kampen mot terrorismen. Turkiet, Jordanien, Egypten är alla länder som redan tidigare uttryckt stark kritik och oro över vilka konsekvenserna kan bli, framför allt för ökad extremism. Av bland annat dessa skäl är det svårt att se vad Trump tror att han ska vinna på den här nya linjen utrikespolitiskt. Attacker mot amerikanska trupper eller andra mål kan exempelvis bli en konsekvens och en ökad spänning i Mellanöstern är det ingen som tjänar på. För många allierade med USA här i väst kommer detta också vara svårsmält. Att USA agerar unilateralt, på en fråga som övriga är överens om måste lösas genom gemensamma ansträngningar och juridiska avtal mellan parterna, kommer uppröra många och man kommer nog också oroas över en ny våg av terrordåd mot västmål som en konsekvens av den nya politiken. 

 

LÄS ÄVEN: Mats Larsson: Trump öppnar lådan som ingen vågat röra

 

Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Har Trump med sig övriga Washington på det här?

– Ja han faktiskt stora delar av kongressen med sig på detta, även många demokrater. De allra flesta där har ett nära band till Israel och liten eller obetydlig sympati för palestinierna. En överväldigande majoritet i den amerikanska kongressen får ekonomiskt och politisk stöd från pro-israeliska intressen och driver därför på för israeliska intressen. Många säkerhetsbedömare och personer inom militären och utrikesdepartementet har däremot en annan hållning och tycker att det här som Trump nu gör är vårdslöst och oroande. Det finns också höga militärer i USA som under de senaste åren har börjat ifrågasätta om ett entydigt stöd för Israel verkligen gynnar amerikanska säkerhetsintressen eller om det är kontraproduktivt och skapar fler fiender mot USA. Liksom det finna starka grupper både bland kristna och judar som tycker att USA:s entydiga stöd till israel är ett problem. Men generellt är stödet starkt för Israel bland både politiska krafter och betydande delar av det amerikanska folket. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag