Stefan Löfven håller tal på Almedalen 2015. Foto: ANNA-KARIN NILSSONStefan Löfven håller tal på Almedalen 2015. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven håller tal på Almedalen 2015. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESStefan Löfven. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Stefan Löfven. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Därför dröjer Löfvens besked om Almedalen

Publicerad

Trots att det bara är lite mer än två månader kvar till Almedalsveckan dröjer statsminister Stefan Löfven i sitt besked om han kommer eller ej, både till medierna och till arrangörerna. 

– Det han sa förra året gör det svårt för honom att komma, säger mediestrategen Brit Stakston. 

I fjol berättade statsminister Stefan Löfven redan i februari att han inte skulle komma till Almedalsveckan det året. I stället ville han ägna veckan åt att träffa människor som aldrig skulle besöka en politikervecka, skrev han på sin Facebooksida. Därmed fick finansminister Magdalena Andersson ersätta honom och hålla talet i Almedalen på Socialdemokraternas dag. Något som drog betydligt mindre publik än när Löfven själv höll talet året innan, då han slog publikrekord. Trots det var han redan då långt ifrån säker på om han skulle komma i år eller inte, trots att det nu är valår.
– Vi får se. Vi ska göra det avgörandet nästa år. Men jag anser att Almedalen behöver utvecklas mer i folkrörelsestuk. Det har det varit förr, det är Almedalens tradition, sa han till TT då. 

Och när Stefan Löfven medverkade i Malou efter tio den 6 april i år var han fortfarande förtegen, trots att det nu bara är lite mer än två månader kvar. När programledaren Malou von Sivers frågade om vi kommer att få se honom i Almedalen i år svarade han bara: "Det ska vi återkomma till". 

Du har inte bestämt dig ännu? frågade Malou von Sivers.  

– Vi återkommer till det, sa Löfven. 

Brit Stakston.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Har inte meddelat arrangörerna

När Expressen ringer Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises på tisdagen är det fortfarande samma typ av svar. 

– Jag har tyvärr inget besked där, säger han. 

Hur resonerar ni i den här frågan? 

– Det vill jag inte redogöra. 

När kommer ni att lämna besked? 

– Det kan jag inte svara på heller. 

Elin Nysten, delprojektledare på Almedalsveckan, bekräftar att de inte fått något besked om medverkan från Löfven ännu. 

Har redan gjort poängen en gång

Mediestratgen Brit Stakston anser att det var ett populistiskt angreppssätt av Löfven att göra en poäng av att han inte skulle vara där förra året – och dömer ut en eventuell medverkan även i år. 

– Jag tänker mig att han egentligen aldrig mer borde sätta sin fot i Almedalen med tanke på vad han själv betonade i fjol. Det han sa förra året gör det svårt för honom att komma. Samtidigt är det valår och Almedalen fyller 50 år. Almedalen är en unik arena, säger hon. 

Om han inte dyker upp i år tror hon inte heller att han kommer att få den uppmärksamhet han fick i fjol – och att det kommer landa i att han dyker upp. 

– Det är så klart otroligt svårt att sia om, men poängen har han gjort en gång redan och han kommer inte få samma genomslag som då. Jag tror att han kommer. 

Almedalsveckan hålls den 1 till den 8 juli. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag