MISSTÄNKS FÖR VÅLDTÆKT. Wikileaks-grundaren Julian Assange i Stockholm efter att ha mött sin advokat Leif Silbersky. Foto: Roger Vikström
MISSTÄNKS FÖR VÅLDTÆKT. Wikileaks-grundaren Julian Assange i Stockholm efter att ha mött sin advokat Leif Silbersky. Foto: Roger Vikström

Därför dröjer Julian Assange-utredningen

Publicerad
Uppdaterad
Expressen kan i dag avslöja att riksåklagaren Anders Perklev personligen ingrep i Assange-utredningen.
Han ville försäkra sig om att det fanns tillräckliga resurser. Resultatet blev tvärtom.
Chefsåklagare Eva Finné inledde sitt arbete som ansvarig för Assange-utredningen på lördagen genom att leda den från sitt lantställe.
Bland annat fattade hon då beslut om att jouråklagaren Maria Häljebo Kjellstrands beslut om att anhålla Julian Assange i sin frånvaro skulle hävas.
Första riktiga arbetsdagen, på måndagen, hade Finné ett stort mål i Svea hovrätt och därför kunde utredaren på familjevåldsgruppen inte få tag på henne. Utredaren Mats Gehlin försökte febrilt nå henne samma dag.
I en anteckning skriver han nästan uppgivet att han inte får tag på henne.

Kontaktades av chefen

Överåklagare Mats Åhlund bekräftar för Expressen att han på lördagen kontaktades av sin chef, Anders Perklev.
Hos riksåklagaren gjorde man då bedömningen att ärendet skulle lyftas bort från jouråklagaren som ansågs vara överbelastad.
– Jag beslutade att Eva Finné skulle ta över ärendet, säger Mats Åhlund.
Advokat Claes Borgström företräder de två kvinnor som anmält Wikileaks-grundaren Julian Assange.
– Om det stämmer att åklagaren var upptagen med ett annat mål i hovrätten så är det allvarligt. I alla brottmål är det viktigt att utredningen sköts skyndsamt, säger han.
Han pekar på att det borde ha skett förhör med kvinnorna redan på måndagen. Men då var alltså åklagaren upptagen och utredaren fick inga direktiv.
Genom att Mats Åhlund gav Finné det mycket känsliga ärendet hamnade polisens utredare  i flera brydsamma situationer.

Blev uppringd av kvinnan

Utredaren skriver bland annat i sina noteringar tisdagen den 24 augusti:
”Hon sa att jag inte skulle göra något i ärendet förrän hon har läst in sig på ärendet”
På onsdagen ringer en av kvinnorna till honom och frågar vad som händer. Han tvingas då säga som det är – att han fortfarande väntar på direktiv från åklagaren.
Saker och ting hade kunnat vara helt annorlunda om regelboken följts, enligt en av Expressens källor.
– Den första åklagaren gjorde en helt korrekt bedömning när hon anhöll Assange i sin frånvaro. Det var dessutom bråttom med att få ut anhållandet eftersom han saknade fast adress i Sverige och kunde tänkas lämna landet.
Expressen har sökt Eva Finné för en kommentar men inte kunnat nå henne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag