Urban Ahlin, talman, säger att undersöker alternativa möjligheter. Foto: YLWA YNGVESSONUrban Ahlin, talman, säger att undersöker alternativa möjligheter. Foto: YLWA YNGVESSON
Urban Ahlin, talman, säger att undersöker alternativa möjligheter. Foto: YLWA YNGVESSON
Hanif Bali är upprörd över att insamlingen måste ske via post. Foto: OLLE SPORRONGHanif Bali är upprörd över att insamlingen måste ske via post. Foto: OLLE SPORRONG
Hanif Bali är upprörd över att insamlingen måste ske via post. Foto: OLLE SPORRONG

Därför dröjer insamligen – måste ske via post

Publicerad

Alliansen måste samla in 115 underskrifter för att talmannen ska kalla in kammaren mitt under sommaren för att rösta om misstroendeförklaring.

Nu kan processen dröja. 

Underskrifterna måste nämligen komma in via vanlig post – och inte via den digitala tjänsten.  

– Jag tycker att det är ett maktmissbruk, säger moderata riksdagsledamoten Hanif Bali.

Talmannen Urban Ahlin menar däremot att han har gjort allt för att undersöka andra möjligheter – men att det inte går. 

På onsdagsmorgonen kom beskedet att alliansen väcker misstroendeförklaring mot de tre ministrarna Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist. 

Tillsammans kräver de att talmannen kallar in kammaren för att kunna behandla begäran om misstroendeförklaring, mitt under semestern. För att göra det måste talmannen Urban Ahlin få in 115 underskrifter med begäran om sammanträde.

 

LÄS ÄVEN: Så går en misstroendeförklaring till 

 

Men nu ser det ut som att processen dröjer. 

Politikerna får nämligen inte lämna in sina underskrifter via den digitala tjänsten.

Hanif Bali: Märklig ordning att vi måste skicka via vanlig post

– Vi har fått reda från vår riksdagsgrupp att vi måste skicka in via vanlig post. Men jag har skickat via e-post också för det kommer ta ett tag för mitt brev att komma fram från Georgien. Det är lite märklig ordning kan jag tycka att vi måste skicka via vanlig post, säger Hanif Bali, moderat riksdagsledamot. 

RIksdagens talman Urban Ahlin.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Talmannen har undersökt andra möjligheter 

Talmannen Urban Ahlin bekräftar att politikerna inte kan lämna in sina underskrifter via den digitala tjänsten i ett sms. 

"Jag har undersökt om det finns andra möjligheter att göra denna insamling av namn på annat sätt via t ex fax, mail osv. Men enligt juristerna på riksdagsförvaltningen finns inga andra möjligheter eftersom riksdagsordningen ställer dessa krav" skriver Urban Ahlin i ett sms. 

 

LÄS ÄVEN: Alliansens plan för att bilda ny regering 

 

Beskedet om att det måste lämnas via vanlig post har lett till missförstånd då Hanif Bali till en början trodde att det var Urban Ahlin som kunde påverka detta. 

– Jag förstår gruppledningen och då orkar man inte ta strid i sådana här formella frågor utan man gör det på det sättet för vi behöver 115 underskrifter för att kunna lägga fram det här, säger Hanif Bali. 

På onsdagen la moderata riksdagsledamoten Ida Drougge upp en bild på Facebook där hon visade sin underskrift för misstroendevotum. 

https://www.facebook.com/ida.drougge/posts/10154567688187016?pnref=story

Även Jessica Rosencrantz la ut en bild på Instragram där hon visade upp en bild på hur hon skrev under ett papper och likaså kristdemokraten Caroline Szyber. 

https://twitter.com/CarolineSzyber/status/890256875555618820
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag